»
Odpověď na příspěvek uživatele
Ciliatus z 31.03.2025, 17:27:23
Zdravím, tyto scinky jsem řadu let choval, i se mi rozmnožily, ale odchov se mi nezadařil, takže nevím, jestli jsem ten nejpovolanější radit, ale zkusím to.
Terárium na plochu dna, alespoň metr dlouhé, lépe více. Teplotu a vlhkost jsem nastavil zpočátku podle údajů uvedených zde na stránce, které tu ale dnes už nevidím. Jak moc byly správné tedy nevím, ale postupem času se to ustálilo a pak už jsem teplotu neřešil (okolo 25oC, ne nad 30, to jsme pak v létě rosil chladnou vodou kvůli ochlazení), vlhkost tak nějak od oka, podle pocitu - jak moc byl vlhký substrát (směs rašeliny, zeminy, listové hrabanky, na tom všem vrstva suchého listí). Ze začátku jsme ji však kontroloval podle vlhkoměru. Nesmělo se ze substrátu v teráriu stát bahno, ale aby úplně nevyschl, vždy byl mírně vlhký, kout u napaječky vlhčí, na opačné streaně pod žárovkou sušší. Vytápěla mi to UVB žárovka (správně spíš zářivka) Repti UVB 2+ (krabička s listovnicí na obalu), ale i v pokoji, kde jsme je měl mám kvůli jiným zvířatům celkově teplo, v běžně vytápěné místnosti by to tedy nemuselo stačit.
Vycházel jsem během chovu z toho, jak a kde to zvíře žije - dno tropického deštného nížinného lesa v Africe. Podle toho taky zařízené terárium - vrstva substrátu po spodní mřížku (minimum se tuším uvádí 10 cm), úkryty, mech, klidně i rostliny (sanžil jsme se pěstovat v teráriu rovněž africké druhy), ale musí být v květináči, jinak je vyhrabou - to jsem si nepohlídal, protože ,,květináč vypadá hnusně, to půjde i bez toho", takže tam ze zeleného nakonec zbyl jen mech. Jak přesně vypadá takové dno lesa v Africe se dá dnes už najít na netu, do vyhledávače např.: ,,congo rainforest floor".
Krmil jsme zejména běžný krmný hmyz - cvrčcci (Acheta domestica, Gryllus assimilis), jednou za čas obalený roboranem pro plazy (podle stavu zvířete, když jsem viděl že samice vytváří vejce častěji, jinak jednou týdně/14 dní.) Velice vzácně dostali třeba i mletá játra sudokopytníků, kuřecí srdíčka a ještě vzácněji opravdu pro zpestření i přezrálý kousek banánu, myslím že by se bez něj obešli, ale někde jsme četl, že v přírodě konzumují právě i spadané ovoce. Problém je, že to divoké má méně cukru jak to naše domestikované. Pak malé achatiny, živé i s ulitou, scinkové si s němi poradily bez problémů a údajně je to stimuluje k páření (v jedné dnes už neexistující diskuzi kdosi psal, že bez toho se nikdy nerozmnoží). Poprvé se mi skutečně rozmnožily nějaký čas poprvním nakrmení achatinami, ale další snůšky už i bez (nepohodl jsem se se zdrojem a zdroj tedy vyschl🙂). Údajně se ale dají nahradit páskovkami (ve stejné velikosti byly zkrmované achatiny), ale protože mám za sebou semstr parazitologie, bál bych se zkrmovat plže z volné přírody😀.
Co se inkubace týče, probíhala přímo v teráriu, jen pak byl malinko problém pochytat vylíhlá mláďata - to mě utvrzuje, že podmínky chovu byly nastaveny správně. Rozkrmoval jsme díky dobrému načasování vždy mšicema z muškátů, co pěstuje mamka (měla z toho “velkou radost”, že je měla zakázáno ošetřit postřikem). Samec se dá od samice rozeznat dle mého v dospělosti snadno, je o dost zavalitější, mohutnější. Jinak měl jsem je v páru. Jak již jsme zmínil, bohužel se mi však odchov nezadařil, mláďata po několika měsících téměř ze dne na den ochrnula, v oblasti pánve se jim udělala boule. Při pitvě mi z toho žádný hnis nevytek, nevím co to bylo a zatím mi to ani nikdo nebyl schopen říct. U dalších snůšek jsem pak experimentoval s krabičkami a přenášení snůšek na různá místa (tehdy jsme ještě neměl inkubátor), ale samička dobře věděla, proč využívá to jedno konkrétní místo, takto s pomocí jsme už nic nevylíhnul. Jak uhynul samec, samice už nesnesla a protože moje terárium pro ně bylo na hraně spodního limitu, usoudil jsem, že znovu zatím ne, až jim budu moc dát víc než komfortní podmínky se k nim ale rád vrátím. Skutečně ten metr je minimum, spíše víc.
Aktivní jsou zejména ráno. Co mě překvapilo a nikde jsme nečetl, že by to dělali, tak samec když si namlouvá samici vydává takové štěkavé zvuky. Někteří kamarádi, kteří je měli říkali, že jsou celkem agresivní, ale moji byli zlatíčka a nikdy mě nekousli (kamarád mi ukazoval, jak má samce pověšeného na prstu například).
Snad to má hlavu a patu a případné další otázky rád zodpovím. Určitě jsem řadu věcí mohl udělat lépe, vyvarovat se některým chybám, ale každý nějak začínal a kdo nikdy neudělal žádnou chybu, ať první hodí kamenem.