treba se to nekomu bude hodit - probiotika fortiflora ted jdou koupit i v ochucenych tabletkach, nejen v tech pytlicich
slinivka - zánět
Tak koho zajímá pokračování špice.Ph děkuji a musím vám dát za pravdu.Pes se po injekcích ant.zlepšil,ale potom začal kašlat tak jako astmatici,tak s ním syn jel k veterinářce která má více vybavení a tam se zjistilo,že má zvětšené srdce a tím se mu zavodňují plíce,špatně se mu dýchá a dráždí ho to ke kašli. Dostal prašky na odvodnění a na srdce,tak by se to mělo zlepšit.Sice říkala,že kašlat úplně nepřestane,přece jen by se mu mělo ulevit.No je to stařeček,ale snad mu bude trochu lépe.
Acher, jsem moc ráda🙋♀️, že se přišlo na příčinu potíží a pejskovi se ulevilo a je to lepší. Stravu bych upravila směrem na ledvinovou dietu, protože tohle všechno dohromady zatěžuje víc ledviny. Ať se na tu stravu radši zeptá…a ať má pejsek pěkné stáří, a to v co nejlepší kondici 🌷
Děkuji mají jet na kontrolu za 14 dní,tak to synovi řeknu ať se zeptá.
tak to me mrzi, ze jsem se zrovna v tomhle “trefila ” - ale jsem rada, ze mate diagnozu
chytli jste to vcas, na lecich tu muze byt jeste dlouho
Před dovolenou jsem koupila pro jistotu RC dietní granule, protože jsem nechtěla na dovolené řešit ještě zažívací potíže. Dávala jsem mu je už před odjezdem a teda pes zase jako vyměněněj, přestal žrát, nechtěl to ani rozmočené a s fortiflorou a co víc, vypadal, že se mu z těch granulí i navaluje. Od té doby probírá zase každou misku, jestli tam nejsou schované. Takovou nechuť k čemukoliv jsem opravdu ještě neviděla.
Jinak je v pohodě jak na vařeném, tak to vypadá že i na marpech. RCčka zkusím nacpat nějakému spolku u nás 😅.
Pardon, ale přijde mi to jako docela telecí nápad. Dát psovi, který byl už asi převeden na dietní jinou stravu vařenou a jiné granule, vet dietu, která se ordinuje jen při problému. Nedivím se, že to Jackovi nechutnalo. Příště neměnit zaběhlé věci, které pejskovi vyhovují, dovolená nedovolená. 😉
No on nebyl ještě úplně převeden, pořád mu dáváme konzervy RC k těm marpum a jen na vařeném taky není. Navíc jsem čekala že bude z nového prostředí ve stresu a bude mít průjem. No to je jedno, přišlo mi to jako dobrý nápad, ale asi nebyl 😅.
Mám tu ještě na přítomné otázku. Když budu chtít Jackovi primárně vařit, je něco, co musím do jídla dodávat extra? Ve vařeném nebude mít kosti, tak asi nějaký vápník, nebo existuje nějaký “posyp” který doplní potřebné věci ?
Přiznám se, že se v tomto vůbec neorientuji.
Jack je na vařeném o dost víc energičtější a takový víc radostný, nevím jak to popsat, ale je tam vidět ten rozdíl.
Po syrovém žere trávu jak blázen a nadšení taky nic moc, po granulích se sice žádné špatné projevy nedějí, ale je takový…nechci říct nešťastný, to by bylo hodně silné slovo. Sní to, blbě mu není, ale je to takové “no tak já to teda sním, když mi nic jiného nezbývá”, ale když dostane třeba to vařené kuře s bramborovo-mrkvovou kaší, tak div nesní i tu misku a je strašně šťastnej.
na varenem prosperuje miliarda psu. Se vubec nemusite citit blbe, psovi varit 😉davat mu i vejce, spenat, jogurt ap.
pak staci obcas pridat nejaky min-vit doplnek. Pokud vubec nebude dostavat kosti, tak se da koupit primo kostni moučka nebo tohle:
https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/zvapenatele-morske-rasy-500-g/
ale neni potreba to uplne hrotit a davat mu neco po lopatach - on vyzije dost dobre i z vareneho
Vařili jsme psům celá desetiletí a nikdy se nic nepřidávalo.Dostávali kousek masa,škvarky,trochu zeleniny,přílohu rýži,kroupy,pohanku,těstoviny,ale i třeba chléb,kozí mléko,tvaroh,vejce,občas nějaký zbytek,různé odřezky při zabíjení zvířat doma.Prostě to se právě na hospodářství nacházelo.
barf balancer, třeba zde:
https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/balancer-barf-8in1/?srsltid=AfmBOoqAofnRwrRQyc0MsBG8XLlR4z4LpkPA0GPEIBGmSihD0MrUjBT7
Berberům jsem taky vařila…můj Jack syrové maso nejedl a teda přiznám se, že jsem přidávala mletý vaječný skořápky zakápnutí trochou citronu kvůlivá vápníku.
Jinak se přiznám, že jsem ostatní moc neřešila, protože zase jedli syrovou zeleninu, jablíčka, nějaký ten lososový olej třeba.
No a teda já, vzhledem k tomu, že berbeři byli ve váhové kategorii 50+, tak jsem ještě dávala hydrolyzovaný kolagen jako prevenci na klouby…ale to fakt nevím, jestli to má nějakej preventivní účinek nebo jestli to bylo spíš pro můj dobrej pocit.
Tenurri:Mám tu ještě na přítomné otázku. Když budu chtít Jackovi primárně vařit, je něco, co musím do jídla dodávat extra? Ve vařeném nebude mít kosti, tak asi nějaký vápník, nebo existuje nějaký “posyp” který doplní potřebné věci ?
Přiznám se, že se v tomto vůbec neorientuji.
Jack je na vařeném o dost víc energičtější a takový víc radostný, nevím jak to popsat, ale je tam vidět ten rozdíl.
Po syrovém žere trávu jak blázen a nadšení taky nic moc, po granulích se sice žádné špatné projevy nedějí, ale je takový…nechci říct nešťastný, to by bylo hodně silné slovo. Sní to, blbě mu není, ale je to takové “no tak já to teda sním, když mi nic jiného nezbývá”, ale když dostane třeba to vařené kuře s bramborovo-mrkvovou kaší, tak div nesní i tu misku a je strašně šťastnej.
Ono to vařený je chuťově atraktivnější. Já mám srovnání- Vikina je na barfu - musím říct, že jí s trochou nadsázky zachránil život a mně klidný spaní - prostě zázrak.
Ale pinčovej vařím. Mám pocit, že jí to vyhovuje víc. Je stresař, vředař. Vařený je šetrnější, syrový vyžaduje agresivnější žaludeční kyselinu.
Ona trpí na pálení žáhy- kvůli tomu jí k vařenýmu vždycky dávám aspoň trochu přílohy. Pokud někdy nedám, můžu se vsadit, že nad ránem bude ležet na posteli jako sfinga a polykat. To jí pak vždycky dám lžičku studenýho jogurtu, slíže to a za chvíli se svalí na bok a usne.
Moc ráda bych je měla na barfu obě, bylo by to jednodušší a často mě napadá, že by to třeba nějak šlo vychytat. Že je to jenom moje zkostnatělý myšlení, že jsem jenom v zajetí nějaký domněnky 🤔
Zatím ale vařím - a občas to vařený dám pro radost i Vikině. Ale u ní jsem s ním opatrná - nízký pH v žaludku, který má díky barfu, zřejmě brání množení různejch patogenů a díky tomu se jí nerozjede bakteriální přerůstání.
Tak jen pro informaci,
v pondělí jsme měli první hodinu agility kurzu, který nám trenérka kvůli slinivce přesunula z jara ted na podzim.
Jack byl sice zbrklý a bylo to pro něj těžké prostředí s dalšími dvěma psy, ale vypadal, že ho to baví a snažil se cvičit. Celkově byl v hale asi 40 minut. Naváděli jsme ho na pamlsek, do ničeho jsme ho netlačili. Ke konci už trochu štěkal, ale nic extra, že by nevnímal nebo tak. Oni tam pak před koncem začali chodit lidi na další hodinu, takže poštěkával na ně.
No a druhý den samozřejmě průjem, plynatost, zvracení. A dneska? Dneska jako by zase žádný problém neměl - pevný bobek, chuť k jídlu, prostě normální pes.
a Edit: k tomu syrovému, Jack má právě problémy s překyseleným žaludkem když má syrové maso a žere hodně trávu a pak po ní zvrací, takže dostane sem tam nějakej odkrojek, ale jinak nedáváme. Proto bych raději vařila.
acher:Vařili jsme psům celá desetiletí a nikdy se nic nepřidávalo.Dostávali kousek masa,škvarky,trochu zeleniny,přílohu rýži,kroupy,pohanku,těstoviny,ale i třeba chléb,kozí mléko,tvaroh,vejce,občas nějaký zbytek,různé odřezky při zabíjení zvířat doma.Prostě to se právě na hospodářství nacházelo.
Acher, takhle krmíme my, přesně - mliko, vejce, maso, kralici vnitrnosti, uši, zelenina,… Akorát předpokládám, že v tom jsou i kosti, že jo?
My například krávě přidáváme drcený vápenec, je to prostě takový jemný prášek, jako hladká mouka, klidně bych to dala i psovi 🤔 Ale vzpomněla jsem si na známou, který čínský lékař doporučil na nějaké zdravotní obtíže vaječné skořápky, zabralo jí to a tak je začala krmit i manželovi a dětem (nasusila, namlela na jemný prášek a přidávala např. do peciva). Ani to netušili 😁 Dělali si z ní srandu, že jí skořápky a ona se vždycky jen tak uculovala, protože věděla, že oni to jedí taky 😁
Ano krmím i s kostmi.Zrovna v pondělí jsme Alanovi zbili jednoho mladíka,takový nerost.Stáhla jsem ho vyndala žluč a celého dostal pes. Jen když zabijeme nějakou starou slepici ,tak to musím uvařit.Syrové slepice pes nechce.Skořápky dávám usušit do rtouby,namelu na starém kávomlýnku a dávám zakápnutý citrónem.Udělá to takovou pěnu a už kdysi dávno jsem někde četle,že je to takto pro psa lépe využitelný.Ale to jsem přidávala štěňatům jen v období největšího růstu.Jinak psi většinou žerou vejce sami,celý.Občas nějaký najdou někde zanešený.
acheeer pomooooct!!!!! 😀 Vás zavřou za vraždu 😀 😀 😀 😀 😀 . I když - není tělo, není vražda, to je fakt.
Zrovna v pondělí jsme Alanovi zbili jednoho mladíka,takový nerost.Stáhla jsem ho vyndala žluč a celého dostal pes.
Nejdřív ho zbili a pak vykuchali 😀…Asi má Alan rád pořádně naklepaný mladíky 😀