Aktuálně: 2 703 inzerátů262 698 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

slinivka - zánět

Ph (neregistrovaný) 30.11.2025, 11:14:57 xxx:xxx.2a18:a7ee

Nevim, no -taky mi dochazi napady. Bud je to jen citlivy pes, nebo je tam prusvih, ale evidentne se na nej neda prijit. 

Jeste se zeptam - kdyz je mu spatne, co udelate? Co je pro vas signal, ze uz je to na veterinu? 

jinak souhlas s tema chlupama - to zere misto travy. 

Kdyz vidim, ze mi pes zere travu a pak ji zvraci -asi to uplne neresim. Pridam jim vlakninu (prilohu), ale povazuju to za vice-mene normalni. I ty prujmiky - davam diadog i preventivne, kdyz vim, ze jsem udelala dietni chybu ( moc masa pri treninku). Nebo maso a teplo - to vim, ze musim hlidat, ze je to prozene. 

bambule
bambule 30.11.2025, 11:39:04 xxx.xxx.72.150
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 30.11.2025, 11:14:57

Mám to taky tak, pokud se jedná o jednorázové zvracení tak nasadíme probiopastu s jilem, pokud jednorázový průjem tak tasectan. Neřeším, beru to jako součást diagnózy diabetu. Pokud zvracení přetrvává pak teprve plánuju návštěvu veterináře. Myslím, ale že teď to máme hodně vychytané, už dlouho jsme nemuseli na injekci proti zvracení. Taky mi přijde, že čím míň to řeším já, tím míň to řeší Bambule.

Verun
Verun 30.11.2025, 14:02:00 xxx.xxx.220.9

Nemůže se dostat na kočičinec? Nebo že to kočka udělala vedle a on to sežral…

Doron
Doron 30.11.2025, 22:16:59 xxx.xxx.166.35

Hodně lidí říká, že jim pes zvrací z olizování moči háravek, je fakt, že občas Gučka zvracíval a míval průjem, když se mnou chodil do práce v centru Prahy, bylo to tam takový opravdu špinavý, on občas něco olíznul. 

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 08:21:04 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.11.2025, 22:16:59

Tak tady je hodně psů a on se neustále snaží něco olizovat…občas si počůrá i svoji nohu a olíže si to než dojdeme domů.

Tak on naposledy měl problém v září a tam to byla virovka. Pak byl klid až do teď, kdy minulý víkend (ne teď co byl) měl průjem se sraženou krví a do toho se snažil zvracet.

První věc, co vždycky udělám je, že nasadím hladovku a dostane enterozoo gel. Většinou se toto projeví ráno, takže ráno nedostane nic a dostane až večer. Zároveň nasadím nějakou dietu. Buď mám doma vet gastro dietu, nebo nemám, tak dostane jen vařené kuřecí prso + rozvařenou mrkev a brambory a do toho fortifloru.

Vetka, co ho prohlížela v pátek a dělala sono + to další CRP říkala, že to, že blil skoro po týdnu jednorázově znovu vůbec nemuselo souviset s tou nevolností předtím. Manžel říkal, že ve čtvrtek večer něco venku olizoval.

My normálně čekáme, jestli to samo neustoupí do dvou dnů, až pak jdeme na vet, protože on občas mívá jednorázový průjem. Pokud je obojí (průjem i zvrcení) a nedejbože ještě ve stolici krev, tak jdeme co nejdřív, protože ze zkušenosti je toto už většinou na antibiotika.

Teď vlastně opravdu zvracel šťávy jen v pátek ráno, škrundalo mu v bříšku ale pak už odpoledne byl po návštěvě veteriny úplně ok a nevrátilo se to.

jinak výkaly on nežere, štítí se jich a i venku si dává dost pozor aby do něčeh nešlápl…jednou se mu to povedlo a to bylo naříkání, tragédie, odmítal na tu nohu i došlápnout…

Kočičinec taky nesežere, ani kočičí zvratky. 

Prošla jsem doma všechny pamlsky a vyhodila vše, co bylo moc dlouho otevřené, nebo se to blížilo expiračce. 

Vetka se přiklání k citlivému žaludku. S tím, že klidně mohl mít ještě podrážděné bříško ze začátku týdně a to olíznutí mu to zase rozhodilo a udělalo se mu zle. Včera dobral famosan tak uvidím. Jsme domluvení, že kdyby cokoliv, mám sbírat stolici a zase přijít.

efe
efe 01.12.2025, 08:32:57 xxx.xxx.199.5

Píšete, že zvrací ráno šťávy - nemůže to být z hladu? Jako to má naše Bára. V kolik a co krmíte večer jako poslední žrádlo?

Ph (neregistrovaný) 01.12.2025, 09:09:26 xxx:xxx.c88f:e685
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 01.12.2025, 08:21:04

měl průjem se sraženou krví a do toho se snažil zvracet

tak to bych na tu veterinu jela taky.  

Mozna je to opravdu dan hlavne za to, ze vencite v prostredi s obrovskou koncentraci psu - to nedava jeho organismus. Snad to casem bude lepsi a lepsi…\

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 09:09:37 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 01.12.2025, 08:32:57

Den před dostal večeři kolem 18:00 a ráno den po zvracel šťávy kolem 6:20

Edit: měl namíchané dietní gastro žrádlo z veteriny Hills gastro biome + ani ne půlku MArp slim&fit s bílou rybou (to jsou ty grancle na které jsme přešli po slinivkové dietě a byl na nich v pohodě celou dobu) - to už jsme pomalu přecházeli z vet diety zase na ně. Jinak dostává i vařené sem tam, jen jsme to nemotali ten týden do vet diety. 

Ale večeři kolem 18:00 + - dostává každý den (dle toho jak se vrátíme z odpolední procházky) a ráno snídá po 6:00 než jdeme do práce (ten den co zvracel ráno, tak ráno nejedl)

efe
efe 01.12.2025, 09:53:09 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 01.12.2025, 09:09:37

No přesně takhle to má právě naše Bára - žrala vždycky v šest večer a ráno v šest jí bylo pouze někdy blbě z hladu. Teď to dělám tak, že v noci v deset, než jdu spát, dostane hrstičku něčeho a od tý doby je s ranními občasnými nevolnostmi útrum. Řešila jsem to v samostatným tématu “Jak krmit” a poradilo mi to víc lidí, občas s tím nějaký pes má evidentně problém. Tak to můžete taky zkusit. 

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 10:02:36 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 01.12.2025, 09:53:09

díky, zkusím mu dávat ještě něco málo před spaním. Je vlastně pravda, že se snažíme pravidelně čistit zuby večer, a to dostane ještě menší hrst někdy kolem 19:00, jen jsme to ten minulý týden vynechali, aby mu nebylo ještě blbě z pasty (Virbac).

Doron
Doron 01.12.2025, 10:11:17 xxx.xxx.166.35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 01.12.2025, 08:21:04

Když se někde vyčůrá háravka, každý pes se tam zastaví, učůrne, všichni to olizujou, stává se z toho líheň infekce. Na Starém městě ty rohy byly opravdu nechutný a on si třeba pak jen olízal paciny.

Já tedy hladovku nikdy nedávám, protože on zvrací z hladu, jak píše Efe, takovou pěnu. 

Starej veterinář mi dopuručil dávat při potížích rozvařenou rýži ( ten šlem z rýže je prý pro střevo dobrý) s mrkví ve vývaru, klidně  později přidám i libovou vepřovou kýtu ( on je alergik a vepřové je hypoalergenní) a to mu svědčí, i když mu to moc nechutná. 

Kvůli tomu zvracení z hladu má pořád k dispozici misku s granulema a občas si pár uždíbne, když se mu dělá blbě. Jsou to Yoggies, moc se chutí nepodbízejí😅, takže ostatní psi mu je nežerou, a i on je bere jako nouzovku mezi opravdovým jídlem, které je až večer. Když zapomenu nasypat, přijde za mnou, šťouchne do mě, šťouchne do misky a vezme si opravdu jen malou hrstičku.

Mně Vás Jack Gučku hodně připomíná, takovej inteligentní, veselej, energickej a přitom jemnej pes s citlivým ( a rychlým) zažíváním.🙂

Tenurri
Tenurri 01.12.2025, 10:30:11 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 01.12.2025, 10:11:17

Rýži jsme zkoušeli (nevím, jestli záleží i na druhu, kupujeme jasmínovou), ale ta mu právě nepomáhala, tak nám vetka poradila rouzvařit brambory a mrkev a udělat kaši a to mu dělává na bříško dobře. Ale to bylo tenkrát při slinivce a dál jsme už rýži nedávali a rovnou vařili brambory…zkusíme klidně příště.

Další vec, co jsem si všimla je, že po těch veterinárních konzervách má dříve hlad, takže je asi skutečně možné, že v ten pátek měl “jen” podrážděný žaludek z hladu. To mě upřímně nenapadlo…ale i teď o víkendu bylo vidět, že má více hlad, tak dostal i oběd po dopolední procházce (normálně dostává ráno a večer, přes den většinou jen trochu z ruky na procházce a tak).

Verun
Verun 01.12.2025, 13:48:26 xxx.xxx.116.186

Jen takové pozamyšleni… Psi mají nebo nemají olizovat moč?…(jakobsův orgán.detailnější než nos,feromony) jasně že můžou jen nasávat běžný pach,ale asi to někdy nestačí…tak si omočí jazyk a hned zná  odpovědi,je to způsob komunikace….dělá mi to i moje fena…cvaká zubama… značkuje.je to u fen běžné ,že olizují i víc než psi.

Sarah01
Sarah01 01.12.2025, 14:00:08 xxx.xxx.162.253
Verun:

Jen takové pozamyšleni… Psi mají nebo nemají olizovat moč?…(jakobsův orgán.detailnější než nos,feromony) jasně že můžou jen nasávat běžný pach,ale asi to někdy nestačí…tak si omočí jazyk a hned zná  odpovědi,je to způsob komunikace….dělá mi to i moje fena…cvaká zubama… značkuje.je to u fen běžné ,že olizují i víc než psi.

Moji to dělají taky, i feny, zdravotní problémy nikdy neměli. Ale asi to bude dost individuální, prostě co nevadí jednomu, může některýmu vadit. Asi jak u lidí.

Ph (neregistrovaný) 01.12.2025, 15:24:33 xxx.xxx.86.213
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 01.12.2025, 14:00:08

myslim si, ze tohle delaji vsichni psi a nema to pro ne zadne nasledky, pokud se to teda nedeje v takove koncentraci jako to byva ve mestech, sidlistich, vystavach ap. 

to uz normalni neni 

keriton
keriton 01.12.2025, 15:36:38 xxx.xxx.66.23

Jasně, je to normálně, ale psovi to zakazuju, protože zaprvé bysme nikam nedošli a zadruhé by se prostě “zfetoval”. 

Verun
Verun 01.12.2025, 16:51:57 xxx.xxx.116.186

Nikoho nerozporuju…

Bydlím také na sídlišti ve vysoké koncentraci psů…teď při sněhu žluto všude…taky toho moc nenachodime,fena není polykač kilometrů….fena jede furt nosem u země.je to zábava.komunikace s okolím.sledovani novinek v okruhu procházky, ,zjišťování stavu ostatních psů, někdy se zastaví na delší dobu a vyšetřuje místo pečlivěji.  Feny zjišťují přitomnost samců,nebo v jaké fázi cyklu jsou jiné feny.Psi obecně z moči poznají i submisivní  nebo sebevědomé jedince,je to pro ně důležité spojení s okolím,prostředím kde žijí, Chodíme několik okruhů, a myslím,že tam močí stále ti stejní psi,co bydlí v okolí.cca okolo 5 stabilnich,co vím,že tam bydlí . Jestli tudy projde pes z jiného okruhu je víc pravděpodobné,než úplně nový cizí pes.Oni vám ani městem pravidelně neprojdou desítky cizích psů (jsou to ti stejní co bydlí v okolí).jen čuraj na stejná místa a třeba u nás v podloubí se to deštěm neopláchne.proto to tak vypadá…🙈. Pak tu jsou potkani,nemam iluze,že taky neochcávají  kde co(bakteriální infekce.leptospiry)….spíš se ale koncentrují okolo popelnic a děr, kanálů na sídlišti. 

Jediné co psinu nenechávám nikdy  dělat ,je , v létě pít z misek u obchodů,hospod.,u veta. 

Výstava je jinej level…ale není každý den.

Lenocka
Lenocka 01.12.2025, 19:36:31 xxx.xxx.33.70
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 01.12.2025, 13:48:26

Jo no, JE to součást komunikace. Ale co vím, tak těm slinivkářům to opravdu škodí a spouští potíže. Naštěstí ne moje osobní zkušenost, ale celkem detailně jsem celková opatření probírala s majitelkou chronického slinivkáře.

My jak bydlíme v lesích, tak cizích podpisů je mimo sezonu málo, v sezoně dost. Naštěstí náš chlapec olizuje minimálně, jen důkladně očichá a jde na další. Olizuje jen po našich holkách - klasika háravka a tu a tam i po ostatních kastrovaných, souvislost kdy ano a kdy ne jsem nenašla 🤷‍♀️

Tenurri
Tenurri 11.12.2025, 13:45:45 xxx.xxx.239.143

Děkuji, aktuálně to na slinivku vůbec nevypadá. Testy jsou v normě a Jack má problém “jen” se zvracením tekutin, nevolností a bolestí pokud se vysadí famosan.

Nepsala jsem sem, jelikož jsem na to tak nějak neměla moc energii…

každopádně 2.12. jsme jeli po 8 večer na pohotovost do Klatov. Vyzvracel dost tekutiny, jeho žaludek(?) nebo střeva - nevím - vydávaly příšerný zvuky velryb a celej se klepal.

Dostal kanylu, kapačku, nějaké drijáky proti zvracení a bolesti…další den ráno stále nechtěl jíst, tak jsme šli na naši veterinu na kontrolu…pak bylo vše relativně v pohodě…v neděli večer měl poslední famosan, v pondělí jsme byli na kontrole po práci a ve 3 ráno zase zvracel, v práci potom taky a klepal se…takže znovu na veterinu - to byl celou dobu striktně na veterinární hills dietě (gastrointestinal biome).

Krev je ok, CRP ani slinivka nebyla nijak zvýšená, sono opět také v pořádku. Vetka udělala výtěr z rekta kvůli kultivaci. Ve hře je alergie…protože mu nebylo dobře po těch hills granulích v kombinaci s vysazením famosanu. Výkaly jsme ted nesbíraly, protože žádný prujem se na těch gastro granulích nekonal, ta mě to nenapadlo. To zvracení většinou přijde z ničeho nic - jsme venku, na procházce je ještě ok, doma si pak lehne, chvíli po procházce spí, pak se probudí a vyzvrací.

Na i/d konzervách je ale ok. Dnes nám přišly (údajně) hypoalergení gastro-pankreas granule od Calibry a zatím dostává jenom konzervy. 

Kdyby se ty problémy vracely bude se to řešit asi nějak endoskopicky/gastroskopicky, že se prý uspí do narkozy a prohlédne se zevnitř + se asi odeberou zevnitř vzorky.

Vet v klatovech nás upozorňoval, že pokud se to bude nějak vracet, že možná bude nutné udělat biopsii.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.