Aktuálně: 2 683 inzerátů263 471 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Zase ty granule

Irma19
Irma19 18.12.2025, 19:21:34 xxx.xxx.97.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 18.12.2025, 19:10:51

To nevím. Narazila jsem na ně náhodou a nemůžu se rozhodnout, jestli se mi to složení líbí nebo nelíbí. 

Sarah01
Sarah01 18.12.2025, 19:29:09 xxx.xxx.162.253
Irma19:

To nevím. Narazila jsem na ně náhodou a nemůžu se rozhodnout, jestli se mi to složení líbí nebo nelíbí. 

Já nevím, neporadím, nemám zkušenost, ale třeba holky napíšou. Asi je důležitý, jaký má pejsek zažívání, jak je na tom celkově se zdravím. Já bych toto možná dávala jako přílohu k masu, ale na to je to moc drahý. 

Lupus4
Lupus4 18.12.2025, 19:37:17 xxx:xxx.f151:18b7
Irma19:

Co si myslíte o těchto granulích?

Přemýšlím o změně, krmím granule + částečně barf

https://www.krmivahulin.cz/krmiva-pro-psy-premiova

Krásně to prezentujou, že by si člověk mohl myslet, že nic lepšího neexistuje 😉.

Musí (měli by) se řídit doporučení FEDIAF . 

mě tam vadí “masová moučka”

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0067

Masová moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, jejichž tuk lze částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev."

Moučka má předepsanou dobu, teplotu varu a tlak. Takže pak je úplně jedno , jestli je lisují za studena. Vše, co by tam mohlo být dobrého už je dávno pryč….

PS. pro tetřívka zajedte si do Písku - zverák u Wendy  cca 70m za starým mostem vlevo tř. Národní svobody, na té straně co je zdravotní škola, tam mají mražené co beru i já (hovězí , drůbeží, krůtí) vše kol 50/kg

Varaxi
Varaxi 18.12.2025, 19:47:20 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 18.12.2025, 18:15:13

Hrubý protein - 27,5 %, Tuk - 12 %, Vláknina - 2,5 %, Sacharidy - 1,7 %, Škrob - 12 %, Popel - 10 %, Vlhkost - 10 %. 

Možná neumím počítat, ale nedává to dohromady 100 procent. Sacharidy, tuky, bílkovuny, vlhkost, minerály - co chybí? Co je ta zbývající čtvrtina ve složení? Nevím, nekoupím. 

janaa
janaa 18.12.2025, 19:49:36 xxx:xxx.1502:64aa

Taková pohádka,viz lupus

Mě tedy zaujala ta jejich doporučení ke skladování. Jak to ty lidi dělají? Ideálně do 20 stupňů, ale ne do plastovýho boxu. V bytě vůbec nevím,ale ani v baráku bych to neměla kam dát, kde by se dalo,tam to v papíru sežerou myši, a jinde se to bude kazit…

Já se přiznám,že jsem od Hulína dost nakupovala,ale když začal s tímhle rozšiřováním a psaním pohádek ala superman, dost se mi zprotivili. Ale chápu,že to vypadá hezky,a určitě na to spousta lidí slyší,no.

Irma19
Irma19 18.12.2025, 20:41:42 xxx.xxx.173.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 18.12.2025, 19:47:20

Máte pravdu, sečíst mě to nenapadlo. U těch prvních v nabídce (hovězí) to také nedává 100%

Zvláštní 🤔

Sarah01
Sarah01 18.12.2025, 20:46:50 xxx.xxx.162.253
janaa:

Taková pohádka,viz lupus

Mě tedy zaujala ta jejich doporučení ke skladování. Jak to ty lidi dělají? Ideálně do 20 stupňů, ale ne do plastovýho boxu. V bytě vůbec nevím,ale ani v baráku bych to neměla kam dát, kde by se dalo,tam to v papíru sežerou myši, a jinde se to bude kazit…

Já se přiznám,že jsem od Hulína dost nakupovala,ale když začal s tímhle rozšiřováním a psaním pohádek ala superman, dost se mi zprotivili. Ale chápu,že to vypadá hezky,a určitě na to spousta lidí slyší,no.

Taky jsem od nich brala, ale jen doplňky. Po tom, co byli v kukuřičných vločkách moli, jsem to přestala brát.

megi-the-pes
megi-the-pes 19.12.2025, 17:05:08 xxx.xxx.6.189

Zeptejte se jich na “technický” list jejich moučky, oni si to sami vyrábí kvůli krmivu pro ryby, ne? Někteří tady neumí tu surovinu správně pojmenovat, netuším, co je to doopravdy.
Dost lidí se kdysi vyjádřilo, že ze psa vychází skoro stejné množství, jako vstoupilo.

Bodlinka např. říkala, myslim. 

keriton
keriton 22.12.2025, 08:38:28 xxx.xxx.66.23

Jen by mě zajímalo, jaký rozdíl vlastně je mezi granulema s tímhle složním. Jako jestli jedno je lepší než druhé nebo je to srovnatelné … Uměl by mi to někdo vysvětlit?

Magnusson
Čerstvé maso 44 % (čerstvé hovězí a vepřové maso), grahamová mouka, čerstvá vejce, rostlinný olej a tuk (za studena lisovaný řepkový olej), čerstvé mrkve, sušená bramborová dřeň.

Primal Spirit
45% čerstvého kuřecího masa z volného chovu, 20% čerstvých celých ryby (10% makrela obecná, 10% losos obecný), hydrolyzovaná rýže, dužina z řepy, pivovarské kvasnice, jedlé části z: mrkev, jablko, čekanka, kmín, rozmarýn, kurkuma.

Lupus4
Lupus4 22.12.2025, 15:57:39 xxx:xxx.8943:76bd
keriton:

Jen by mě zajímalo, jaký rozdíl vlastně je mezi granulema s tímhle složním. Jako jestli jedno je lepší než druhé nebo je to srovnatelné … Uměl by mi to někdo vysvětlit?

Magnusson
Čerstvé maso 44 % (čerstvé hovězí a vepřové maso), grahamová mouka, čerstvá vejce, rostlinný olej a tuk (za studena lisovaný řepkový olej), čerstvé mrkve, sušená bramborová dřeň.

Primal Spirit
45% čerstvého kuřecího masa z volného chovu, 20% čerstvých celých ryby (10% makrela obecná, 10% losos obecný), hydrolyzovaná rýže, dužina z řepy, pivovarské kvasnice, jedlé části z: mrkev, jablko, čekanka, kmín, rozmarýn, kurkuma.

při takové otázce mne hned napadne odpověď p.Broučka (kterou jsem vzal “za svou”)neb s ní 100% souhlasím😉

Lidé se dělí na 2 druhy. Jedni krmí psa masem, a druzí celý život zjišťují, které granule alespoň malý podíl masa obsahují. Tip první vědí naprosto přesně co jejich pes žere, ti druzí vědí, co by jejich pes žrát měl. Co ale skutečně žere, to věští z popisu složení na obale a kávové sedliny.

keriton
keriton 22.12.2025, 16:45:00 xxx.xxx.66.23
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 22.12.2025, 15:57:39

No ještě, že jste to sem napsal, to jsem ještě nikdy nečetla, fakt…. 😉

Verun
Verun 22.12.2025, 17:14:18 xxx.xxx.116.186
Lupus4:

při takové otázce mne hned napadne odpověď p.Broučka (kterou jsem vzal “za svou”)neb s ní 100% souhlasím😉

Lidé se dělí na 2 druhy. Jedni krmí psa masem, a druzí celý život zjišťují, které granule alespoň malý podíl masa obsahují. Tip první vědí naprosto přesně co jejich pes žere, ti druzí vědí, co by jejich pes žrát měl. Co ale skutečně žere, to věští z popisu složení na obale a kávové sedliny.

Velká a obří plemena bych klidně těma granulema od štěňete krmila .málo kdo umí rostoucímu velkemu psovi nadávkovat to ,co k růstu potřebuje. Ono i ta střední by se dala… kupte si dogu a ukázaná platí. Pes ,který dokáže žrát všecko(jak maso.granule,konzervy) a nezesere se při první dietní chybě je k nezaplacení.ale musí být zvyklý.

Lupus4
Lupus4 22.12.2025, 18:10:14 xxx:xxx.c5a4:be0
Verun:

Velká a obří plemena bych klidně těma granulema od štěňete krmila .málo kdo umí rostoucímu velkemu psovi nadávkovat to ,co k růstu potřebuje. Ono i ta střední by se dala… kupte si dogu a ukázaná platí. Pes ,který dokáže žrát všecko(jak maso.granule,konzervy) a nezesere se při první dietní chybě je k nezaplacení.ale musí být zvyklý.

na to se ale zvyká od štěněte… jj. např. taková Xerxová by mohla vyprávět  😉

Verun - kolik jste odchovala štěňat ? nebo uplatňujete jen jpp?

zřejmě žijete v "bludu " (některých) chovatelů obřích plemen 

znova opakuji věc známou od r.2004

Sborník z Světového kongresu Světové asociace veterinárních lékařů pro malá zvířata, 2004 Herman A.W. Hazewinkel, DVM, PhD, DECVS, DECVCN

Je důležité, aby krmivo bylo kvalitní, včetně vysoké kvality bílkovin. Vyvážená strava s vysokým obsahem bílkovin NEMÁ negativní vliv na vývoj kostry u masožravců. Nadměrný příjem energie, a to i jako součást vyvážené stravy, zvyšuje jak výskyt OA, její závažnost, tak stupeň kulhání, které způsobí. Redukce hmotnosti je součástí prevence i programu OA. zkrátka krmit přirozeně a nepřekrmovat, páč nadváha je 👎

sakra jak to ti vlci dělají, že vyrostou “bez závad” a hlavně úplně BEZ granulí v kterejch je “fšeckotakbezvadněvyvážený”

acher (neregistrovaný) 22.12.2025, 18:18:04 xxx.xxx.222.196

Nám velké psy už z dob kdy žádné granule nebyly a přesto všichni vyrostli na mase a přílohách bez jakýchkoliv růstových a trávících problémů.Když to vezmu od nejmenší feny 65cm k.v. a váha 43kg po největšího psa 76cm a 68kg,i Alan vyrostl na mase a má 75cm a 55kg.

Sardullah
Sardullah 22.12.2025, 18:43:49 xxx.xxx.189.104

No myslím, že ono taky hodně záleží na chovateli…jako když si představím, jak omdlívala chovatelka mojí pyrenejky, když jsem jí sdělila, že budu krmit mase…to přemlouvání, ať alespoň první rok jsme na granulích….no a pak člověk dorazí na veterinu na očkování a probírá tam s vetem (starým praktikem, co jsem k němu chodila už s ovčandou před více než 30 lety, jak krmíme…a okolo jde mladší kolega a proboha maso nééé…a tak jsem to chtěla uvést na pravou míru, že teda ne jen svalovinou, ale že i nějaký ty vnitřnosti a kosti…u slova kosti rovnou omdlel a když se probral z bezvědomí, tak že kosti jsou strašně nebezpečný a že teda celé to krmení masem je problém, že mu tam pak chodí spousta psů s růstovými problémy (no asi opravdu ne každej to u velkýho plemene zvládne)…no a když k tomu přidáte marketingovou masírku výrobců granulí, tak máte takovou svatou trojici….k tomu si někde přečtete něco o tom jak krmit barf…bílkoviny, vitamíny, minerály, vlákninu, mikroprvky, makroprvky, uhlohydráty, aminokyseliny a množství a poměry….

Myslím, že spousta z nás na to kouká z pohledu někoho, kdo není žádný začátečník a spousta z nás zažila dobu před granulovou…kdy i velká plemena prostě musela vyrůst bez té komerčně vyvážené stravy….ale ruku na srdce, když si představím nějakýho óbr začátečníka, který má opravdu velký strach z toho, aby mu pes správně vyrostl…

A tady teda nebudu ukazovat na ostatní prstem…když jsem si pořídila berbery, tedy psy v kategorii 50+, tak jsem taky podlehla bludu, že bych v růstu krmení nemusela zvládnout a že nebude strava vyvážená a asi 2 roky jsem krmila grancle, než mi začal zase normálně fungovat mozek a to už jsem předtím měla ovčandu a afgána, které jsem granulemi nekrmila….

Myslím, že pokud chci šířit nějakou osvětu, resp. aby lidi krmili masem, tak není cesta jim vyhudlovat, co je to za lidi, když krmí granule, ale ukázat jim, že krmení masem nebo, jak se teď moderně říká barfem není v praxi tak složitý, jak to třeba po písmenkách  na internetu vypadá a ukázaná platí, takže příklady jídelníčků je to, co ten člověk potřebuje vidět…ono časem si bude jistý v kramflecích a nebude to tolika řešit a bude to dělat stylem “přiměřeně, přiměřeně ”, ale pro ten začátek si myslím, že třeba odkaz na manwe.eu tam si myslím, že je to moc hezky zpracované, že to pochopí i úplné začátečnické kopyto….

Protože to co nám “starým praktikům” v krmení psů neprůmyslově přijde přirozený a jednoduchý, tak u začátečníka to může být pravý opak a to hlavně u velkých a obřích plemen… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.