No myslím, že ono taky hodně záleží na chovateli…jako když si představím, jak omdlívala chovatelka mojí pyrenejky, když jsem jí sdělila, že budu krmit mase…to přemlouvání, ať alespoň první rok jsme na granulích….no a pak člověk dorazí na veterinu na očkování a probírá tam s vetem (starým praktikem, co jsem k němu chodila už s ovčandou před více než 30 lety, jak krmíme…a okolo jde mladší kolega a proboha maso nééé…a tak jsem to chtěla uvést na pravou míru, že teda ne jen svalovinou, ale že i nějaký ty vnitřnosti a kosti…u slova kosti rovnou omdlel a když se probral z bezvědomí, tak že kosti jsou strašně nebezpečný a že teda celé to krmení masem je problém, že mu tam pak chodí spousta psů s růstovými problémy (no asi opravdu ne každej to u velkýho plemene zvládne)…no a když k tomu přidáte marketingovou masírku výrobců granulí, tak máte takovou svatou trojici….k tomu si někde přečtete něco o tom jak krmit barf…bílkoviny, vitamíny, minerály, vlákninu, mikroprvky, makroprvky, uhlohydráty, aminokyseliny a množství a poměry….
Myslím, že spousta z nás na to kouká z pohledu někoho, kdo není žádný začátečník a spousta z nás zažila dobu před granulovou…kdy i velká plemena prostě musela vyrůst bez té komerčně vyvážené stravy….ale ruku na srdce, když si představím nějakýho óbr začátečníka, který má opravdu velký strach z toho, aby mu pes správně vyrostl…
A tady teda nebudu ukazovat na ostatní prstem…když jsem si pořídila berbery, tedy psy v kategorii 50+, tak jsem taky podlehla bludu, že bych v růstu krmení nemusela zvládnout a že nebude strava vyvážená a asi 2 roky jsem krmila grancle, než mi začal zase normálně fungovat mozek a to už jsem předtím měla ovčandu a afgána, které jsem granulemi nekrmila….
Myslím, že pokud chci šířit nějakou osvětu, resp. aby lidi krmili masem, tak není cesta jim vyhudlovat, co je to za lidi, když krmí granule, ale ukázat jim, že krmení masem nebo, jak se teď moderně říká barfem není v praxi tak složitý, jak to třeba po písmenkách na internetu vypadá a ukázaná platí, takže příklady jídelníčků je to, co ten člověk potřebuje vidět…ono časem si bude jistý v kramflecích a nebude to tolika řešit a bude to dělat stylem “přiměřeně, přiměřeně ”, ale pro ten začátek si myslím, že třeba odkaz na manwe.eu tam si myslím, že je to moc hezky zpracované, že to pochopí i úplné začátečnické kopyto….
Protože to co nám “starým praktikům” v krmení psů neprůmyslově přijde přirozený a jednoduchý, tak u začátečníka to může být pravý opak a to hlavně u velkých a obřích plemen…