Aktuálně: 2 772 inzerátů260 966 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Proč se včelstva s matkou BF nerojí a nebo jen málo?

Tom50
Tom50 08.08.2025, 12:14:24 xxx.xxx.139.239

Téma je známý fakt, při stejném ošetřování jako vč s Kraňkami se BF nerojí vůbec a nebo nepatrně. Spíš jen když včelař včas nerozšíří, zatímco se Kraňka rojí často i když má prostoru dost. Tuto vlastnost Kraňky uvádí všechna mě známá literatura, která se o vlastnostech plemen zmiňuje, mě ale z literatury není známo proč je tomu tak. Mám na to svůj názor, který zde předestřu.

V silné nárazové jarní květové snůšce včely těžce omezují matky v kladení tím, že plní nektarem každou volnou buňku, snad ihned po vylíhnutí mladušky. Také vznikají celé pylové plásty - pylové desky. Kraňka má raketový a bohužel, podle mě, chaotický, nebo spíš nerovnoměrný rozvoj. V důsledku něj vzniká velká nerovnováha mezi plodem otevřeným a líhnoucím, rapidně přibývá kojiček, které ale nemají koho krmit a tím vyprovokují rojovou náladu. Tak to aspoň tvrdí odb.lit. A nejspíš to bude pravda, v Kraňských vč je běžně, snad úplně vždycky, nepoměr ploch různých stadií plodu. Kraňka je až chorobně šetřivá a skutečně hodně začne klást až když přijde silná snůška z venčí. Proto zimuje početně slabá, protože to zjara umí dohonit a relativně velmi rychle “nadělat maso”. A rojivost je přece hlavní a jediný důvod života včel.

Jak se chová BF? Mnohokrát jsem si všimnul (vždycky), že BF zimuje silnější. To má asi po Ligustice, ta neumí rychlý rozvoj a tak zimuje velmi početná. Proto jsou obě plemena v jarní snůšce stejně úspěšná, K včely umí rychle udělat, BF si drží víc včel přes zimu.

Ale to by samo nestačilo. Je tu jiný pozorovatelný efekt, který ale většině včelařů, jak se domnívám, uniká. Ve vč BF je vždy nějaká těžko definovatelná rovnováha ve všem, hlavně v plochách plodu nejrůznějšího stáří. Nikdy nepřevládá jen tmavý zavíčkovaný plod, těsně před vylíhnutím,kdy se během pár dní nalíhne velký počet kojiček a současně není dost otevřeného plodu, který by kojičky mohly krmit. Nikdy tam také není plod převážně jen otevřený. Ve vč BF je vždy v rovnováze plod všech stadií. Podobné je vzácně vidět i u některých Kraněk.

Protože navíc většina K nejeví zájem o medovici a BF jí sbírá vždy, pak já za sebe tvrdím, že na našem území nakonec převládne BF. Je s ní méně práce a starostí.

O neochotě sbírat medovici jsem založil speciální vlákno, které se ale tématem už hodně odchýlilo od původního tématu. Protože je tmavý medovicový, pomaleji tuhnoucí med stále více žádán a lidi jsou za něj ochtní výrazně lépe platit, je chytré specializovat se na včelu, která medovici neignoruje. To lze pracným šlechtěním K, podle mě běh na 30-50 let a nebo to můžeme mít hned v podobě BF. Navíc šlechtění není jednoduchá záležitost a cíleně s předvídatelným výsledkem to může dělat jen nemnoho pracovišť v zemi. BF si může opatřit každý.

petrosmoravicum (neregistrovaný) 13.08.2025, 15:51:59 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.08.2025, 12:14:24

Vlastnosti tak jak je popisujete nejsou o plemeni( K, BF, L), ale o konkrétním včelstvu… Jsou kraňky  které se rojí,  jsou kraňky které se nerojí nikdy a dělají TV až mají tříletou matku…, jsou BF které se rojí…, jsou kraňky které sbírají medovici…

Tom50
Tom50 13.08.2025, 21:26:17 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele petrosmoravicum z 13.08.2025, 15:51:59

Nesouhlasím. Prostě Kraňka se chce rojit víc než na stejném stanovišti BF. U BF ve stejném úle, na stejném stanovišti a stejném podstavci rojovou náladu nevidím, u K ano. Prostě nejde to takto zjednodušit - jako nejsou všichni lidé stejní, liší se (tady to je tenký led a nechci napsat co ví každý, pokud není zaslepený sluníčkář) plemena včel také. Ano, některá K se velmi vzácně chová “rozumně”, BF VŽDYCKY!

BF se taky bude rojit když jí někdo bude chovat v blbém úle (Adamec třeba, NN systém, nějaké omezování mřížkami (OP) a nebo nedej Bože dvouprostorový úl) a blbou provozní metodou. Opakuji, za víc než 12 let zkušeností s BF mám jednoznačný poznatek, jak jsem ho prezentoval v pilotním článku. Druhá možnost je, že jsem šikovnějuší než ostatní a tomu nevěřím, i když by to bylo skvělé.

Už několik let jsem neměl roj, i když většina mých vč jsou Kraňky. Je možné, že je to nějaká podvědomá selekce, vědomé to rozhodně není. Jen ano, nemnožím co stojí za starou Belu.

-----------------------------------

Osvědčilo se mi a i Petrovi následující. Máme většinu Kraněk a každý jednu inseminku BF. Trubci BF jsou silnější a vitálnější a tudíž jsou mnohem úspěšnější v bojích o matku a ta se spáří třeba s polovinou trubců BF, i když je BF jen jedno vč z 12. Ale tohle nevím, to se jen domnívám. Možná mám svoje K už tak pokřížené BF, že proto se mi včely nerojí. Nevím a je mi to fuk, jen říkám, co se osvědčilo mě. Udělám vše pro to, aby to tak u mě i Petra zůstalo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.