Aktuálně: 2 782 inzerátů261 068 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

Voda pro včelstvo v zimě

Tom50
Tom50 13.09.2025, 14:48:59 xxx.xxx.139.239

Uvažovali jsme tu o bezedně, tedy, že úl by stál beze dna na například betonové skořepině - hranaté skruži (něco jako ztracené bednění). Měl a vše ostatní by padalo na rostlou zem a rozkládalo se to tam. Hloupost? Možná. Jedno jsem ale neuvedl, prostě jsem zapomněl, neměl jsem to v době teoretizování za důležité. Jestli ale je pravdivý můj a i Toma4 poznatek, že v poslední zimě na melecitoze bez nakrmení cukrem uhynula jen ta vč, která měla KK nad VN se zimním sedištěm a že to bylo tím, že včely z VN měly moc daleko ke stropu s kondenzovanou vodou - musely by v mrazu či chladu pod +8 skrz 15 cm vysokou KK.

Brenner v citované knížce varuje před nadbytečnou vodou v zimě a teoretizuje, nejspíš mylně, o jejím zhoubném vlivu. A to je pak axiom, který my už bereme jako hotovou věc protože Brenner.

Voják určité katregorie (zbraně) pro přežití měl ve výbavě kus igelitu metr krát metr. Ten měl i v suchém létě rozprostřít na trávu tak, aby plachta tvořila trychtýř bez otvoru s nejnižším místem plachty uprostřed. Pod to dal prázdnou plechovku od konzervy KD a i v letních suchých měsících jediný metr trávy - spíš kopřiv nebo vyšší buřeně, aby byl sklon - spád větší, poskytne denní dávku vody pro člověka. Voda sražená na igelitu stékala ke středu plachty a skapávala do plechovky. To znamená, že odpar z půdy je velký. Tato voda by v případě zemního dna úlu byla v úle každý den po celý rok. Otázka je, zda by to prospívalo nebo ničilo včelstva. Takové dutiny nepochybně za miliony let vývoje včely osidlovaly. To s velkou pravděpodobností víme. Co ale nevíme, jak se jim vedlo a zda je to nezabíjelo a nebo zda by díky tomu měla takto ubytovaná vč nějakou konkurenční výhodu. 

Opět velký prostor pro bádání a zkoušení. Nejdál byl v tom myslím Javali a mohl by poreferovat.

-------------------------------

Proč jsem opustil toto bádání? Mým teoretickým předpokladem bylo, že se hnitím zbytků pod vč tvoří kromě jiných plynů také metan. Ten je lehčí než vzduch a tudíž by musel vystoupávat do medníků pod strop. To jsem myslel, že je jeden z důvodů, proč vč nezakládají v mednících plod a proč tam i při nízkých teplotách “schne” med na správnou vlhkost. Jasné, logické a do sebe zapadající. Jediná potíž je v tom, že Petr měřil obsah metanu pod stropní folií a žádný metan tam při mnoha rozličných měřeních neobjevil. Tím tato moje myšlenka padla. Ovšem stačilo, aby Petr špatně měřil a nebo nevhodným přístrojem a vše by bylo jinak. A také mě za výzkum nikdo neplatí, do toho věk + chátrající zdraví a v neposlední řadě absolutní nezájem tady na foru. Nicméně pro kreativce mého typu, ale lepšího věku a zdraví by to mohla být inspirace. Vývoj ničeho by se neměl zastavit, když se zastaví, skončí lidská civilizace jak jí známe.

Ještě se vracdím, někdo bohorovně nejchytřejší ze všech tu mojí myšlenku o metanu v úle velmi pohrdavě odbyl větou, že kde by se asi v úle bral metan. Napadá mě otázka ze známého filmu, jestli prdí hadi. Logika říká, že prdí všechno, co má metabolizmus a zažívací trakt. Tedy se dá předpokládat, že prdí nejenom hadi, ale dokonce možná i hmyz ve smyslu ne snad slyšitelného prdění, ale ve smyslu, že co má výkaly, produkuje nejspíš i metan. Ale krávy mají metabolizmis, zažívací trakt úžasný - žaludky hned čtyři a přesto, jak tvrdí moudrá kometa, krávy neprdí (asi proto se něktzeří býložravci za nějakých podmínek nadýmají). Tak jak to je? Ví to někdo?

kometa
kometa správce
13.09.2025, 17:46:13 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.09.2025, 14:48:59

Krávy mají žaludek pouze jeden. Před ním jsou tři předžaludky (jíte dršťkovou?). Metanu (a CO 2) se zbavují především krkáním. 

A nadýmají se všichni, nejen býložravci. Třeba i člověk. Jenom se to děje  v různých úsecích zažívacího aparátu. U přežvýkavců jsou následky nejfatálnější. Udusí se. Nám je pouze těžko a nespolečensky.

Tom50
Tom50 13.09.2025, 19:50:21 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.09.2025, 17:46:13

Děkuji, položil jsem otázku špatně, neptal jsem se na nadýmání dobytka, i prdění hadů bylo jen odlehčení. Ptal jsem se, jestli i hmyz může nějakým způsobem, je mi jedno odkud, vypouštět metan, který by se potom mohl hromadit v úle. Tam by se pak musel hromadit pod stropem, protože je lehčí než vzduch. Ale, včela v úle nikdy nekálí, je možné, že jestli včela “prdí”, tak možná také mimo úl. Myslím to vážně, pokud by se v úlech pod stropem hromadil metan, vysvětlovalo by to mnohé nejasnosti v chovu včel.

Kometo. Jste nevčelař, něco vám krátce vysvětlím. Obecně se rozšířil nešvar, že včelaři dělají v úlech více česen, tedy vchodů. Hlavní česno je dole a někteří dělají ještě malá česna, tak zvaná očka, výš, než je hlavní česno dole. Já tvrdím, že jsou očka nesmírně škodlivá kvůli průvanu a také proto, že včely samy by se nikdy nenastěhovaly do dutiny s více otvory - vchody. Nějaký soubor nevysvětlených jevů by se dal vysvětlit u úlů bez oček tím metanem. Ovšem můj kamarád to měřil a nenaměřil. Použil měřák, kterým se kontrolují zplodiny plynových topení a ten přístroj by měl metan objevit už v množství desetin promilí. Neobjevil. Ale je možné, že se neměřilo správným přístrojem a nebo mohl být problém v čidle, které je konstruováno na komíny a odtahy topení a ne na úly.

Druhé vysvětlení pro nevčelaře. Nikdy mi nehynou včelstva na varroázu, na kterou to vědecký mejnstrým svádí. Já skoro neléčím, třeba jen zlomky chemie a vloni skoro vůbec a přesto mi včelstva nehynou na CCD, tedy na “vytracení včel z úlu” což je připisováno roztoči Varroa Destructor. Potíž je v tom, že já úplně přesně nevím jak to dělám. Každý, kdo začal včelařit přesně podle mě, má stejné výsledky. Většině by to stačilo. Ne mě, já bych přece jen potřeboval (chtěl) vědět, JAK se nám to daří.

Pro vás upřesním, co bylo u mě vloni. Kvůli zdravotní indispozici jsem neléčil vůbec v srpnu, ani v říjnu (v červenci neléčím nikdy), do včelstev přišla jen jediná dávka 26.12. Podle tvrzení tak zvaných vědců ten, kdo nepřeléčí včelstva v první dekádě července, v nejhorším případě 1.8., tak prý jeho včely nemůžou přežít do konce září, max října. Výzkumný ústav nezkoumá (nejsou granty), ale kšeftuje s léčivy a nemá zájem na tom, aby nějakej kazi.uk dokázal, že tolik léčiv není potřeba, že stačí úprava jakéhokoli úlu, která nic nestojí a trvá minuty a tudíž se na tom nedá napakovat a už vůbec uživit administrativní moloch. To je také důvod, proč mi to nikdo nikde nezveřejní. Hospodský taky dobře ví, že je chlast zhouba lidí, ale když by poslal ochlasty = svoje štamgasty na protialkoholku, čím by se živil? Komu by prodával zaručeně správný chlast v hodně dávkách a ne jen jednou za rok.

kometa
kometa správce
13.09.2025, 20:12:24 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.09.2025, 19:50:21

Metan vzniká při trávení celulózy prostřednictvím mikroorganismů. Myslím, že včely do kategorie živočichů, kteří toto provozují, nepatří. Neboli metan neprodukují.

Javali
Javali 13.09.2025, 20:15:15 xxx.xxx.124.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.09.2025, 14:48:59

Od země bylo vlhkosti dost, na stropu byla orosená fólie, chomáč s nejbližšími zasobami byl v pořádku, zbytek plesnivý a vyžraný myšima. Včelstva v pórobetonových úlech na zemi se chovala podobně jako ve stebníku. Byla izolovaná od vnějších výkyvů a nízkou teplotu udržovala dlouho do jara vychladlá zem od spodu. Minimální téměř neznatelná spotřeba zásob, včelstva jsem na jaře musel zvednout výše a dát jim dno aby se probudila, pak skluz dohnaly s těma na podstavcích. Na zimování jako náhrada stebníku dobré, ale celoročně by museli být alespoň výše. Krom toho jako alternativa stebníku se spící úly můžou i zakopat, prý je hlína s dostatečným povrchem prodyšná dost.

Příští rok bych chtěl pro úly jako dna takovéto podstavce, měl by na to jít napasovat téměř jakýkoli čtvercový úl https://www.pro-doma.cz/tvarovka-presbeton-sloupkova-st-univerzalni-prirodni-400-x-400-x-250-mm

Anonymní (neregistrovaný) 14.09.2025, 15:18:37 xxx.xxx.14.294

Včely mají rády sladké stejně jako vosy? Švestky jsou teď obsypané včelami a už jsem schytala 2 žihadla při sběru.

Obrázek
Tom50
Tom50 14.09.2025, 19:50:24 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.09.2025, 15:18:37

Ano, když není v přírodě nic zajímavějšího, jdou i na ovoce. Jen neumí prokousnout slupku a tak využívají co načnou sršně a vosy. Nebo, jak jste vyfotila, napadají puklé ovoce. Škodit neumí a vy musíte dávat pozor. Je nutné dávat hlavně pozor na děti!

Anonymní (neregistrovaný) 15.09.2025, 08:47:41 xxx.xxx.14.294
Tom50:

Ano, když není v přírodě nic zajímavějšího, jdou i na ovoce. Jen neumí prokousnout slupku a tak využívají co načnou sršně a vosy. Nebo, jak jste vyfotila, napadají puklé ovoce. Škodit neumí a vy musíte dávat pozor. Je nutné dávat hlavně pozor na děti!

Tak u nás to mají jednodušší, nazobávají jim to slepice.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.