Zdravím všechny, máte někdo zkušenost s přikrmováním koní senáží? Dostala jsem nabídku na kvalitní travní senáž v kulatých balících, ale nejsem si jistý, jestli je to vhodné pro hobby koně, co nejsou v tréninku. Jak ji dávkujete a jak dlouho po otevření vydrží?
Mám, přikrmovala jsem přes zimu plnokrevníka, který má rychlé spalování, využívala jsem toho, že je senáž měkká, voňavá a chutná a taktéž pokud je správně zfermentovaná, tak zdraví prospěšná. Záměrně jsem volila pouze příkrm, tj. postupně jsem se dostala asi na pět kilo senáže k standardní krmné dávce objemového krmiva (adlibitní seno, netuším, kolik ho sežral, hmotnost koně 550 kg), protože kvalitu senáže neumím posoudit a zrovna médii proběhl případ hromadné otravy koní botulismem… Říká se, že po otevření by se měla spotřebovat do tří až pěti dnů podle počasí (do tří v teplotách nad nulou, do pěti v mrazech, snadno a rychle plesniví a hnije). Měla jsem malé balíky (ca. 30 kg jeden) a krmila jsem jeden nějakých pět dní až týden bez ohledu na počasí (potvrzuji rychlé plísnění, občas jsem poslední dávky musela vyhodit). Kůň dalo by se říct bez zátěže (průměr třeba třikrát týdně hodinu pod sedlem). Koni chutnalo, kondici udržel, byla jsem spokojená.
Kamarád krmil senáž z velkých balíků koním ve vytrvalostním tréninku, tři koně a jeden velký balík (nějakých 500-700 kg), krmil pouze senáží, vždy dokud to koně nesežrali. Krmil jeden balík klidně deset dní, i v teplotách nad 10 stupňů Celsia, nikdy žádný problém. Senáž měl od zemědělce, který si ji připravoval pro krávy.
Odpověď na příspěvek uživatele Denda z 16.10.2025, 10:13:54
Jak ji dávkujete a jak dlouho po otevření vydrží?
Viz Buggyra.
Nevýhody - koně po ní můžou ztloustnout (víc než po seně), ale přes zimu to není tolik na závadu. A hlídat plesnivění. My to řešit nemuseli - známý z vedlejšího kravína přivážel každý den na lžíci bagru čerstvou hromádku.
Pro hobííky bez zátěže vybírej travní senáž s nižším obsahem energie, tedy spíš z pozdější seče (ne vojtěškovou). Koně, kteří nepracují, nepotřebují moc výživnou senáž – mohla by je „rozfouknout“ nebo způsobit průjem.
Orientačně můžeš dávat cca 1,5–2 % hmotnosti koně na den (tedy 6–8 kg senáže na 400kg koně), ale vždy sleduj kondici. Část můžeš kombinovat se senem, pokud chceš přechod udělat pozvolna.
Asi bych specifikovala, co je pozdější seč, aby někdo v důvěřivé snaze snížit koni energetický příjem radostně neběžel pro senáž z otavy 😀
S těmi procenty opatrně, jednak 1-1,5 % suchého objemového krmení na hmotnost koně se počítá pro záchovu, resp. pro udržení trávicích pochodů, za druhé musíte z té hmotnosti té senáže odečíst vodu, a právě jsem se dočetla, že senáž může obsahovat dvoj až trojnásobek vlhkosti oproti senu, takže tady s rozmyslem.