Aktuálně: 2 365 inzerátů268 774 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Šesti rámkový systém úlu Dadant Blatt

Grey Wolf (neregistrovaný) 04.11.2025, 21:51:25 xxx.xxx.150.108

Dobrý večer,

po dlouhé době váhání jsem se osmělil oslovit zdejší osazenstvo vzdělaných včelařů s otázkou, která se nabízí k diskusi, a tou je šestirámkový Dadant Blatt na rm 43,5x30 cm v plodišti a v mednících prakticky rámky poloviční míry, co se výšky rámku týká. 

V poslední době se na některých videokanálech YouTube o tomto systému hodně mluví a tak jsem se chtěl zeptat, zda je tady mezi Vámi někdo, kdo má se zmiňovaným systémem zkušenost, popřípadě v něm sám včelaří.

Jako příklad sem přiložím odkaz na jednoho včelaře, který se šestirámky začíná a nemůže si je vynachválit, těch jeho videí na téma šestirámku je tam mnohem více.

Přečetl jsem tady celou řadu diskusí a rád bych poprosil, aby diskuse na tohle téma byla vedena pokud možno věcně a bez nějakých vypjatých emocí. Pokud máte zkušenost, budu velmi rád, když se tady s námi podělíte, já budu moc rád za jakýkoliv postřeh a děkuji za Váš čas.

GW

1 hlas
Tom50
Tom50 06.11.2025, 00:58:14 xxx.xxx.139.235

Vydržel jsem to do minuty 12:00 a dál nemám sílu. Tohle je moderní včelaření? Nedivím se, že dal palec pan Malina. Nic víc není potřeba vědět.

Vy mladí, jedno vím jistě, Bůh s vámi!

0 hlasů
AMalina
AMalina 06.11.2025, 05:13:15 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.11.2025, 00:58:14

Opět parádní, věcný příspěvek pane Krška. 
Zkušenost nemáte, postřehl jste akorát mladého včelaře na videu, můj palec k příspěvku a komentujete to úplně zbytečně. Jak typicky české. Když nechci pomoct, tak alespoň uškodím, pohaním, zesměšním nebo pomluvím. Navíc nerespektujete žádost přispěvatele. 

1 hlas
AMalina
AMalina 06.11.2025, 05:18:55 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25

Na šestirámek míry DB jsem narazil i u jednoho rusa a američana. Oba používali tento úl hlavně kvůli svým zádům. Naučili se v něm s jejich včelou a na jejich místě s danými snůškovými podmínkami včelařit s krásnými výnosy a zdravými včelstvy. A o tom včelaření je. 

Ať se Vám daří. 

0 hlasů
Anonymní (neregistrovaný) 06.11.2025, 09:38:39 xxx.xxx.150.108
»

Dobrý den,

vím, že jsem zřejmě nezvolil správný reprezentativní vzorek nebo příklad pro to, abych ukázal o čem ta metoda včelaření v šestirámkovém úlu je. To se omlouvám. Ale proč Bůh s námi? V čem je podle Vás problém? Pan Malina píše, že v tomhle systému lidé včelaří zřejmě úspěšně, on k tomu dozraje i ten kluk na tom odkazovaném videu, až si tu metodiku pořádně osahá, myslím si, že to chce jen čas, stejně tak jako u všechno. Vždyť i Vy jste si určitě prošel celou řadou pokusů a omylů, než jste došel k systému a způsobu, který Vám vyhovuje.

Já vidím výhody hlavně v tom, že ty medníky nejsou tak těžké a snáze je sundá třeba žena nebo člověk s nějakým tělesným postižením, i tady píše jeden diskutující, že chce dál včelařit a ne mordovat si nemocná záda, tak jsem si říkal, že by to mohla být i pro některé včelaře schůdná cesta jak začít včelařit. Ano, dá se argumentovat vyšší výškou celé soustavy, ale při včasném a častějším odtáčení medu, zralém samozřejmě, by se té abnormální výšce úlu třeba dalo předejít, já nevím, jsou to jen úvahy. 

Úl bude mít samozřejmě i nevýhody, jen málokdo by věřil tomu, že existuje naprosto optimální úl, který má jen samá pozitiva a vůbec žádné negativum, pokud takový existuje, byl by to boom na trhu včelařských potřeb a ten, kdo ho vymyslel, bohatější než celá ruská oligarchie ropného bohatství a arabské šejky by zaměstnal na své jachtě jako číšníky a kuchaře 🙂 

Píšete někde že máte rád hodnotnou diskusi, ne plky o počasí, to že je pro Vás marhání časem, tak jsem se domníval, vlastně tak nějak i doufal, že k tomu třeba budete mít co říci, žádal jsem tady, aby se k tématu vyjádřil někdo, kdo s tím má zkušenost nebo alespoň ví, o čem šestirámkový systém DB je a aby ta diskuse, na rozdíl od některých tady, byla vedena slušně a hodnotně. 

I tak Vám moc děkuji za Váš příspěvek, obohatil mne o spoustu zkušeností, některé i potvrdil.

Ať se Vám daří!

GW

0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 10:11:42 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 06.11.2025, 05:18:55

Děkuji Vám za Váš příspěvek. Mám na systém šestirámku velmi podobný náhled jako Vy. Prosím máte někde k dispozici odkazy na ta videa zahraničních včelařů? 

Věřím, že se třeba ta debata o tomhle typu úlu ještě rozběhne a lidi se s tímto zajímavým úlem budou moci více seznámit. Opravdu jsem asi nezvolil dobrý příklad toho mladého včelaře, kdybych vybral jiného, byl by se třeba i pan Krška jinak zapojil do diskuse, ale co stalo se, nejde odestát, přece se s ním kvůli tomu nebudete hádat. 

Ale k tématu 🙂 oni Rusové obecně jsou na včelařinu velcí koumáci s velkou dávkou zkušeností a řekl bych i mnohdy mistři improvizací díky tomu, že nemají tolik finančních prostředků na to, aby si koupili moderní úly a všechno nej. Hlavně sem prosím netahat politiku a nebo situaci na světové scéně, každý má svůj vlastní názor a zažil jsem nedávno, jak se do skvělého včelaře ostatní na Facebooku pustili jen proto, že má odlišný názor na politickou situaci u nás, než ta správná ,,strana,, to byl strašnej masakr, brrr!

Takže aby to bylo geopoliticky vyvážený 🙂 pokud v tom úspěšně včelaří i ,,za velkou louží,, a já věřím, že i mnohde jinde, jen se o tom třeba tolik neví nebo nepíše,  tak nevidím důvod, proč by to s úspěchem (při správném vedení včelstev) nemohlo fungovat i u nás.

Za každý Váš a nejen Váš odkaz či názor budu moc rád.

GW

0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 10:13:12 xxx.xxx.150.108
»

Omlouvám se, že se můj příspěvek zobrazil jako od anonymního přispěvatele, nemám s tímto typem fora vůbec žádné zkušenosti, teprve se rozkoukávám. 

GW

0 hlasů
kometa
kometa správce
06.11.2025, 11:50:57 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 06.11.2025, 10:13:12

Kdybyste byl přihlášen, napsala abych vám do soukromé zprávy.

Takhle musím veřejně - Tom50 je znám znevažováním a odrazováním nově příchozích. AMalina může potvrdit.

Přesto se nenechte odradit. Můžete se tady dozvědět spoustu užitečných věcí.

0 hlasů
Martin83
Martin83 06.11.2025, 14:02:43 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 09:38:39

Zdravím. 

Zde je něco podobného z Ruska akorát nevím jestli je to míra D.B myslím délka rámku.

https://www.youtube.com/watch?v=eaU68kXF0U8

Neumím si představit jak se v tom včelaří aniž by se to nevyrojilo. Jestli to má jedno plodiště na 6 rámků i když D.B je to furt málo. Ten mladý chlap z vašeho videa používá volnou stavbu v mednících jestli se nepletu. Má to tam pospřistavované dokupy ty rámky  a pak to musí trhat… Kdyby to šlo v takové sestavě jako vysoké plodiště na 6 rámků a nízké medníky bylo by to super do medníku bych dal raději mezsitěny se soušemi, ale bez vyrojení by to byl zázrak. Musela by se nějakým způsobem stále dělat protirojová opatření což je práce navíc. No já asi nejsem jedním z těch kdo by vám měl radit, sám mám problémy zvládnout Blaníka🙂 no alespoň jsem sdělil svůj názor.

1 hlas
Tom50
Tom50 06.11.2025, 15:18:33 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 09:38:39

Kometu neberte vážně, nechová včely, jen je jedovatá, vždy, všude a ke každému kdo něco umí. Je to zapšklá paní, leží v internetu celé dny a někdy má slabší chvilku, že umí se mnou někdy i souhlasit. Ale jinak je to progresivistická liberálka typu političky s přezdívkou Zlá Mirka.

Nemám rád vytrhávání z kontextu. Jak bych vám vysvětlil, že někde, třeba, se šestirámek může osvědčit. Někde, kde je jalový kraj s minimem kratinkých snůšek, v krajině patrně nezemědělské, kde se vlastně jen paběrkuje a možná se tam ani nezimuje a neléčí. Třeba Sibiř, kde v kratinkém létě ani vč nemůže zesílit a vč se neléčí a nezimují a před zimou místo krmení se usmrtí - tohle dělá většina Kanady například a zajra kuopují tzv pakety v Kalifornii. Co se chcte šedý vlku naučit u těchto včelařů?

Tady u nás V NAŠICH PODMÍNKÁCH je malý i Blaník. Včelaři berou za základ plástovou plochu i se dřívím a jednostranně - je to jen orientační údaj pro představu. Tak rámek 43,5 x 30 má plochu 13 dm2 a šest rámků potom má 78 dm2. Píšeme tu o tom, jak zoufale malý je Adamec - 39x24x11 - 103 dm2 a vysvětlil jsem snad stokrát, že pak si tady zavést Lang 1/1- vysoký 23,2 cm,který má 104 dm2, je stejně hloupé a že nebylo potřeba zavádět tady Langstroth a kdo si ho pořídil, tak byl jen nevzdělaně hloupý, protože tím nic nemohl vyřešit, jen chtěl asi vlézt Americe do řiti. A vy přijdete s plodištěm 78 dm2. Pak mě buď zkoušíte, nebo si tu z nás děláte srandu. Já tu řeším, že dvanáctirámkový D-B má 156 dm2 a že se ukázalo - můj vlastní pokus, že je to zoufale málo a že tudíž neodpadá TLumič. Vysvětlil jsem stokrát, že PLODIŠTĚ musí mít v našich podmínkách s naší včelou asi 170 dm, ne ale víc a ne méně. A naposledy jsem to ZNOVU po mockolikáté vysvětlil v posledních několika dnech.

Současně ale říkám, že tam, kde je snůška z akátů je i Blaník málo, ten má VN jen 129 dm2 a současně PODROBNĚ vysvětluji, že ale s NN 15 má Blaník 193 a že je to už MOC a podrobně vysvětluji, PROČ je to moc. Podrobně vysvětluji v celé své práci, že úl musí být akorát, že moc malý, ale i moc velký je špatně.

Takže, vy nečtete co tu zkušení píší a říkáte názor nevzdělání v oboru. Ale u včelařiny nejde včelařit popdle NÁZORU (jednou se z liberalizmu všichni zblázníte), ale včelaří se podle přírodních zákonitostí a ty jsou ještě ke všemu v různých zemích často VELMI rozdílné.

Martin přesně vyvsětluje co nastane, když je někdo tak hloupý, že dá vedle sebe stavět volnou stavbu, včely prostě podle přírodních zákonů vždy staví vůči česnu ÚHLOPŘÍČNĚ. Já vysvětlil, že také proto nesmí být česno nikdy uprostřed, ale vždy u strany a také jsem jasně vysvětlil, u KTERÉ strany a proč. Česno v rohu totiž nejvíc napodobuje PŘIROZENOU úhlopříčnou stavbu. 

Vy píšete o šestirámnkovém úle, ale vidím v tom 5 rámků. Ani nemuknete jakou kvalitu má med, ve ztluštělých plástech je vždy vlhčí, než být má. Takže diletant, včelařící v polystyrenových (taky vlhčí med než v tenkostenném dřevěneém) asi šestirámkách, ale jen s pěti rámky, v každném NN má plod na jednom rámku uprostřed, vedle med a u stěn nepostavené nic. Na POUHÝCH 40 kilo medu by jeho úl musel mít dva VN/6 na sobě jako plodiště a asi 6, lépe 7 NN/6 vysokých 15! Monstrum by bylo vysoké 1,8 metru, vratké, porazí to i malinký větřík a co včelař ušetří na zádech tím, že je to lehčí, tím horší to bude pro včelařovo zdraví při té nesmyslné výšce. Kdo někdy spadl jen ze židle s nástavkem medu v náručí ví, o čem mluvím. K nesmyslu vysokému s podstavem 2,1 metru se poleze po štaflích!

Všimnněte si, že Goro, my Češi říkáme “vychcaně” mlčí. On je liberál a klidně nezkušené nechá, aby si nabili držky sami - on ctí jejich názor, i když ví, že je to názor hloupý. Já se snažím neumětely varovat když se řítí do maléru. Mě ale rádi neumětelové nemají, Gora ano, to jsou paradoxy viďte?

Děkujete panu Malinovi. Načtěte si, jaký je to včelař, tady u nás se takovým říkalo “z leknutí”. Včelaří 6 let a s velmi problamatickými výsledky, o kterých se moc nešíří, ale ví jistě, že já jsem debil. Je to ale tak slušný pán, že to takto nepíše, jen se to snaží sdělit o mě vším, co tu kdy napsal. Ano, já se nesytdím a nebojím říct, že když má někdo blbý názor, je má BLBÝ názor a dobře to nedopadlo ještě nikdy a tak to nedopadne dobře ani v případě šestirámkového Dadant-Blatta.

Mě zajímá pouze včelařerní bez úhynů a jen panenský med a jen z vyztužených rámků, které se nezbortí v medometu. Goro nedávno píše, že životaschopnější jsou silná včelstva, vy se ptáte na vědomně chované ultralazary. Umíte najít někoho, kdo ve středoevropských podmínkách ČR dokázal DLOUHODOBĚ včelařit v tomto nesmyslu? To samé platí o ležanu a úzkovysoké míře. Já jsem vzdělaný zkušený včelař a tak ihned rozpoznám aktivizmus od racionality. 

A že někdo vyrábí šestirámkové nesmysly průmyslově? No ano, to je kapitalizmus a trh. Zrovna tak někdo dělá ležany a je mu úplně jedno, že tady nefungují a je tak mazaný, že ti hloupí ho ještě milují a vychvalují za to, že je nevaroval, že to tady fungovat nebude. Ležany jsou jen do extrémně silných snůšek, kde toho včelař moc umět nemusí a kdyby tam chovali včely tak, jako my tady a v tom, co my, mají medu několirát víc. 

Dokud někdo bude poptávat sebevětší nesmysl, ihned se najde nenažraný kapitalista, který mu vyrobí a prodá sebevětší nesmysl. Za komančů byla Racionalizační komise a ta prostě kraviny vyrábět nedovolila. Tak si je lidi vyráběli sami a dnes jsou jejich “názory” navěky definitivně zapomenuté. (proč třeba tedy neoživit daleko chtřejší Brennerák?)

A víte jistě, že to výrobce myslí jako úl? Já mám nadělané šestirámkvé plemenáče a mám k nim šestirámkové NN. To proto, že například někdo chtěl zjara vyzimovanou matku, pořád se k odběru neměl (nebyla zadarmo) a včelstvíčko by se vyrojilo a tak okamžité řešení je tomu dát NN a honem jít zrychtovat pořádný úl, kam se to přeloží. Možná to výrobce myslel takto a najednou je po tom nečekaná poptávka? OK, výrobce rychle tržně vyhoví poptávce, protože tu není nikdo, kdo by nad, eufemisticky řečeno “nezkušenými” bděl. 

A protože nezkušeně nevzdělaných aktivistů, kteří nevčelaří podle přírodních zákonů, ale podle svých názorů, raketově přibývá, proto já říkám Bůh s vámi.

GW - víte čemu bych rozuměl? Svého druhu soutěži. Kdybyste to podal třeba nějak takto:

Ano, včelařit v Dadantu je snadné, dost silná vč a tak odolná proti stresům a virům - obecně CCD atd. Ale jak jinde píše Tom50 o slabých vč, že dají na jednu včelu vlastně několikanásobný výkon, pojďme zkusit tedy chov velmi slabých vč, jestli by to vlastně šlo. A je skvělé, že se na to, sice z PS, ale na vyzkoušení by to mohlo stačit, takže je super, že se na to vyrábí šestirámkový úl. Když se to neosvědčí, nevadí, šestirámkové plemenáče s medníčky se dají elegantně využít i v normální včelařině.

Tak kdybyste to podal takto, tak já budu první, kdo se toho chytne a půjde to vyzkoušet. Já ve věku 70 let ano, Goro například rozhodně ne a myslím, že nikdo jiný tady by to zkoušet s touto motivací nešel.

------------------------------------- 

Tom4 to má a psal mi v mailu, že to nešlo udržet na 6 vysokých rámcích a musel oddělku dát podspod ještě druhý VN6, že by se mu to snad v červenci vyrojilo. On zkouší, bohužel píše málo a sem už vůbec, píšeme si ale maily.

Já i Petr jsme vyzkoušeli zimovat na dvou VN 39x30x11 ale jen po 10 rámcích a dopadlo to katastrofálně, spodní patro bylo plesnivé.

0 hlasů
kometa
kometa správce
06.11.2025, 17:21:54 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.11.2025, 15:18:33

s přezdívkou Zlá Mirka.

Tuto paní neznám. Kdo je to? Ať vím, jak moc mám (ne)souhlasit.

0 hlasů
goro
goro 06.11.2025, 20:05:35 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25

Tom reagoval dokonca 2x a súčasne napísal, že ja nechám “aby si mladý včelár ” natĺkol držku, pretože si ako liberál ctím ich názor aj keď je nesprávny (podľa Toma)…

no takto nemám skúsenosť priamo s Dadant úľom kde by rámik mal rozmery 43,5x30 cm, moje “experimenty” boli vždy robené s LG, buď  4/3 LG (výška rámika 32,5 cm) a tiež v ležane som robil  s rámikmi Jumbo s výškou 28,5 cm  a vždy je to dlhší rámik teda 44,8 cm! Z toho čo som s včelami zažil som nadobudol dojem, že 6 (či 5) rámikov o takýchto rozmeroch ako uvádzaš je pre silné včelstvo málo v plodisku… existuje postup tzv “optimalizované plodisko” kde 5 rámikov stačí ale len na plod, peľ sa ukladá do prvého nízkeho nadstavku…a musí sa používať materská mriežka… samozrejme dá sa rozvoj včelstva “ubrzdiť” tým že ho necháš pracovať s voľnou stavbou čo môže zabrániť vyrojeniu…

nedaj sa však mojimi rečami znechutiť, skúsený včelár  Pepo Krapka chová včely v minioptimale  na 5 rámikov, slúži to na oplodňovanie matky  a na zimu pridá jeden dva nadstavky do ktorých nakrmí a v pohode prezimuje… iný skúsený včelár Jindřich Meduna zasa chová včely v miniplusoch, pozri sem 

https://medove-zpravy.blogspot.com/2016/04/mini-ulky-velka-jarni-prohlidka.html

ale  napríklad Honza Veber skúšal zimovať včely v miniplusoch, kde v plodisku bol úzkovysoký rámik cez dva nadstavky a nad tým ešte nízky na zásoby…

čiže všetko ide, len malé decko sa musí naučiť chodiť 😉

môj názor však je , môžeš tento spôsob skúšať, môžeš na ňom dosiahnuť pozitívne výsledky ale takéto experimenty by som odporúčal robiť včelárovi, ktorí už má viacročné skúsenosti s chovom včiel…

Obrázek
0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 20:13:15 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.11.2025, 11:50:57

Dobrý večer,

moc Vám děkuji za informaci, už jsem to díky předchozímu pročítání fóra zjistil, je to zvláštní povahový rys nebo nějaká vnitřní nespokojenost či nedoceněnost. Spokojený a vyrovnaný člověk se takhle přece normálně nechová. Jaký by měl přece jinak důvod téměř na každého takhle útočit a být v neustálé oponentůře? To přece jinak nedává vůbec žádný smysl. 

Ještě je tady jedna možnost a to ta, že cítí tohle internetové místo jako svoje vlastní a nesnese tady krom těch, kteří ho chválí a nebo neoponují, žádného, jak to nazvat slušně, soupeře?

Víte, absolutně se neznáme, takže nějaká averze z jeho strany vůči mé osobě je naprosto zcestná myšlenka, snad jedině to, že jsem si dovolil vznést dotaz na jiné téma, než na jaké je třeba zvyklý. Ale já se s tím určitě srovnám. Každopádně Vám ale moc děkuji za odvahu napsat svůj názor takhle veřejně.

Registrovat se zatím nebudu, uvidím, jak se to tady vyvine a na druhou stranu, člověk má možnost ponechat si jistou míru soukromí, ta je v dnešní době velmi vzácná, na internetu téměř nemožná.

Přeji klidné dny

GW

1 hlas
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 20:18:52 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 06.11.2025, 14:02:43

Dobrý večer,

ano, máte pravdu, nezvolil jsem pro úvodní příspěvek zrovna vhodný příklad a odkaz. Tomáš včelaří hodně po svém, někdy si dobře míněné rady sledujících vezme k srdci, někdy se do léty vyzkoušených způsobů snaží vnést takovou svoji invenci, ale ne vždy se ten výsledek sejde s tím, co bylo jeho zbožným přáním, viz. ta volná stavba nebo proužek mezistěny u spodní loučky v medníku, to bylo vysloveně špatně a napsal jste to velmi přesně a trefně. 

Na odkaz od Vás se moc rád podívám, určitě v něm najdu něco zajímavého, co bude stát za komentář i další diskusi.

GW

0 hlasů
Javali
Javali 06.11.2025, 21:01:06 xxx.xxx.124.61

Osobně taky dost laboruju a dokáži si představit úl na 6 rámcích, rád bych pozoroval co na tom včely vyvádí, no Rusáci co si oblíbily uly na menším počtu rámků to dělají ze 2 důvodů:

1. Kočují v terénu kde nejsou ani cesty a jsou rádi, že se jim na přívěs vejde vedle sebe co největší počet úlů. Vedle úlů stanují a maj to pod kontrolou.

2. Oblasti s chudou snůžkou, stačí menší úly a jelikož se tam jiná míra než velké rámky 43,5 téměř nepoužívá tak jsou na míň rámků.

No když se těch samých lidí někdo zeptá na jakém úlu začít, tak jim stejně doporučí klasiku na 10 rámcích 43,5x30 😁

Nápad kvůli ulehčení zádům se mi líbí, ale Poláci mají mezi polystyrénovejma úlama zajímavější kousky, které jsou malé, lehké, 10 rámkové, se čtvercovým půdorysem. Uteplivkou jim též lze ubrat pár rámků a případně se vrátit zpět na osvědčený počet.

No ty medníky to je ale sebemrskačství. Myslím, že se o tom letos sám přesvědčil ty roztažené hoffmany v medníku když nekočuje a kdyby tu volnou stavbu začínal aspoň na 6 rámcích místo jen 5 tak má rozteč 37 a to mu i napoprvé udělá malé bochánky a rovně, po prvním vytočení může roztáhnout, ale i tak bude z toho mít těžké vlhké cihly a připraví včely o jeden plást a tím i  plochu potřebnou pro zpracovaní donesené sladiny, což je v malých úlech o to citelnější. Jinak zajímavé a budu mu fandit, jsem zvědavý na příští rok, s hotovými soušemi to bude zase o něčem jiném.

0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 21:15:27 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.11.2025, 15:18:33

Ouuu, ,,kousat,, umíte hezky, to se Vám musí nechat.

Nenapadlo mne, že existuje nějaký mustr k tomu, jak příspěvek napsat tak, aby jste začal reagovat tak, jak si představuje ten, který Vám píše. Pokud takový vzorový formulář máte, měl by jste ho zveřejnit u svého profilu, aby všichni věděli ještě před tím, než napíší, jak své příspěvky formulovat. A nehledejte v tom jízlivost prosím, to jen čtu z toho, jak reagujete na můj příspěvek.

Za druhé by mne ani ve snu nenapadlo Vás z něčeho zkoušet, jak jste na to přišel? A dělat blbce z Vás ani nikoho jiného nedělám, kde berete takové myšlenky, z čeho pramení takové úvahy? A ještě se Vás zeptám na jednu otázku-četl jste si někdy v poslední době popis svého vlastního profilu? Ano? A v čem že je problém? V podstatě v ničem, napsat tam cokoliv je každého věc, jen mi k Vám pak při vší úctě nepasuje Vámi napsané- chystám se na Langstroth (?) Jak to koresponduje s tím, že kdo tady vymýšlí a propaguje  Langstroth, leze Americe do zadku? ;-)

Rovněž je velmi zajímavé, jak si libujete ve slovech liberál a progresivista. To je podle Vás úplně každý, kdo nesdílí stejný názor jako Vy? Já se nepřišel dohadovat o nesmyslnostech a názorových pochodech a rozmanitostech osobností tohoto jinak velmi zajímavého fóra. 

Ale dost nějakých rozborů Vaší osobnosti. Já jsem se sem přišel zeptat na názor zkušených na systém šestirámkových úlů Dadant Blatt, dostávám tady zajímavé informace, které si musím utřídit, třeba to vážně nefunguje a jak už jsem zmínil a i se omluvil, nevybral jsem fakt zrovna vzorový příklad toho, jak by měl včelař, chovající úspěšně včely v tomto úlu, vypadat a chovat se. To se ale stává, nebo ne?

Pojďme začít znovu a lépe, co říkáte? 

Víte já nikam nechvátám, mám celou zimu čas si vše pečlivě rozmyslet a rozhodnout se, zda do toho půjdu a nebo to zůstane v kolonce ,,nevyzkoušené, ale zajímavý systém".

V současné době mám rámky 39x24 a pod ním ještě jeden nástavek 39x15 a k tomu nahoru medníky 39x15. Postupně bych  přešel na systém DB v plodišti a medníkové rámky bych prostě nahradil, v tom bych neviděl takový problém. Každý nový systém nebo pokus si žádá investice, nemarhám penězi zbytečně, tak bohatý zase nejsem, ale zkusil bych to, investovat by jste musel taky, kdyby jste to chtěl zkusit ;-) 

Polystyrénové úly bych nezatracoval. Je tady u nás spousta včelařů, kteří v nich velmi úspěšně včelaří a ne někde jinde, ale tady u nás v České republice. Např. za všechny Lukáš Loukota, říkají mu Louky, jich má již více než 350. Vážně myslíte, že kdyby mu v tom včely nefungovaly, že by je v tom měl? Zvlášť, když už ho včely úplně živí?

Je opravdu možné, že výrobcův původní záměr byl vyrobit tento šestirámkový úl jako plemenáč a k němu pro případ, který jste jako opravdu rozumný uvedl, jako možnost záchrany před vyrojením, dodává i menší medníky. Ok. To dává smysl, samozřejmě. Někdo to tak udělal podobně jako to popisujete Vy ze své vlastní zkušenosti a ejhle, ono se to buď nevyrojilo a když tomu přidal ještě jeden medníkový nástavek, chuť na rojení je přešla a donesly ještě více medu! A protože tam dal mezi to vysoké plodiště a nízké medníky mateří mřížku, takže nemohlo se stát to, co Tomášovi na videu, že mu matka zakládala plásty v mednících a tudíž získal kvalitní med z panenských plástů, který ale v žádném případě nemusí být vlhčí než z dřevěného úlu? Jak jste k tomuto závěru došel? Máte pro to nějaké relevantní podklady nebo výsledky měření? Samozřejmě z jednoho stanoviště ve stejný časový úsek nebo interval. To že to někomu někde nejde, neznamená přece, že je to všude špatně, nebo se mýlím? A když mu takhle včelstvo zafungovalo, zkusil to podruhé a s více včelstvy a stala se z toho postupně metoda chovu včel v ,,šestirámku", i to je přece reálné vysvětlení. 

A co když v rámci metodiky v době těsně na začátku snůšky sebral ze včelstva matku a včely se místo starosti o stále přibývající plod vrhly na snůšku? Tenhle systém je přece docela běžný i u velkovčelařů, kteří zabijí dvě mouchy jednou ranou. Získají oddělek a ještě více medu.

Myslím, že to pro nový začátek bude stačit. Mně určitě, jestli Vám, to netuším. Nejste zrovna kniha, která se dobře čte.

GW

0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 21:17:09 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.11.2025, 20:05:35

Jedním slovem děkuju!! 

GW

0 hlasů
Grey Wolf (neregistrovaný) 06.11.2025, 21:42:50 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.11.2025, 21:01:06

Bingo!

Člověka jako Vy jsem hledal, ale budu k Vám fér, četl jsem si Vaše příspěvky tady a jsem moc rád, že jste zareagoval. 

Máte určitě pravdu v tom, že při kočovném způsobu, navíc v takových podmínkách, má každé naložené včelstvo nesmírnou cenu. Jak je to tam s bohatostí snůšky neumím posoudit, ale zaráží mne jedno-kočoval by jste někam, kde ta snůška není vydatná a nebo jen malá, nárazová, chudá, jak píšete? Je pravda, že oni u těch včelstev opravdu v sezoně žijí, takže mají detailní přehled, jak to tam v ten daný moment vypadá.

Bylo by úžasný tam jet a vše vidět na vlastní oči, zeptat se přímo těch, kteří v tom včelaří, vidět jak to doopravdy dělají. Jen kdyby té nesmyslné války nebylo, už bych si psal o vízum 🙂

Tomáš opravdu nezvolil úplně nejvhodnější způsob, jak v těch mednících začít. Já už jsem to tady zmiňoval někde v příspěvcích před Vámi, že jsem nevybral zrovna to pravé ořechové jako začátek do diskuse, ale Vy mi rozumíte, že ano? A ano, uvidíme, jak si v těch šestirámcích povede v příští sezoně, také to budu sledovat.

Polystyren jako takový je ve včelařině strašně na vzestupu, navíc při přímo astronomických cenách dřeva je levnější s daleko větší trvanlivostí a prakticky zvenku bezúdržbový, pokud s ním někde nepraštíte, neshodí Vám ho vítr a nebo s medníkem nespadnete ze stoličky.

Ale pojďme na druhou stranu zeměkoule, co ti zpropadení amíci? Když zcela pominu názor, že v USA včelaří jen ti, co by se jinak vůbec neuplatnili, i tam se s úspěchem šestirámky používají. Jaká tam je asi snůška? 

Kdo nic nezkusil, nic nezkazil, není-liž pravda? 🙂

Ať se Vám daří!
GW

0 hlasů
Javali
Javali 06.11.2025, 23:46:20 xxx.xxx.124.61

No já ale nepsal, že kočují za malou snůžkou, ale že tam takové úly používají lidé co kočují nebo tam kde mají slabé snůžky.

Já zbožňuji kočování této party, úly ale mají klasické: https://youtu.be/D5ClXcytKIE?si=EM8UAWDbjLGHLSiz

Měla by se brát v potaz především fyziologie včely a její symbióza s okolím, která trvala stovky milionů let. Včelaři se často neshodnou na barvě hovna a za posledních sto let si myslí, že ví co je pro včely správné a vnucují jim hrozné věci a přesto, že v USA 60% včelstev padne na slintavku a kulhavku tak nikdo nebije na poplach, že včely bledé tváře nakonec vyhubí jako indiány. Abych vás trochu pobavil, skuzte zajít za ornitologem a zeptat se ho jak hnízdí datel, dostanete nejrelevantnejší informace jak má vypadat včelí úl😁 Polystyren funguje, ale co když to bude další hřebík do rakve?

0 hlasů
Tom50
Tom50 06.11.2025, 23:56:35 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 06.11.2025, 21:15:27

Napsal jsem vám dlouhou odpověď a nešikovným kliknutím to ztratil. Asi to tak mělo být. Tak to sdělím krátce. Vy máte šanci, vy ano. Ptáte se a hledáte řešení a ne jako pan Malina, kterému je všechno jasné a hledá vlastně jen toho, kdo mu kývne a poplácá ho po ramenou jaký je kabrňák. Pan Malina včelaří už 6 let.

Já se do včelařské rodiny narodil, včelařím 60 let (s přestávkami - puberta - slečny, vojna, ženitba, založení rodiny). Z těch 60 let jsem se nejméně 30, spíš 40 let pokorně ptal (dokud bylo koho) kámošů mých rodičů - včelařů, četl, studoval, pídil se všude možně a učil se. A pořád já jasno rozhodně nemám.

Vysvětlím vám všechno, co vím a umím, když se budte ptát a zajímat stejným stylem, jako jste se tu prezentoval. Pro lidi jako vy to tu píšu. Neberte mojí přímočarost jako útoky, proboha vůbec vás neznám a nic mi do vás není. Ale co se týče včelaření jsem nekompromisní. Buď to akceptujete (starého psa novým kouskům…) a nebo ne. Kdo mě vydýchal, neprodělal.

0 hlasů

Toto téma je uzamčené.