»
Odpověď na příspěvek uživatele
Anonymní z 06.11.2025, 09:38:39
Kometu neberte vážně, nechová včely, jen je jedovatá, vždy, všude a ke každému kdo něco umí. Je to zapšklá paní, leží v internetu celé dny a někdy má slabší chvilku, že umí se mnou někdy i souhlasit. Ale jinak je to progresivistická liberálka typu političky s přezdívkou Zlá Mirka.
Nemám rád vytrhávání z kontextu. Jak bych vám vysvětlil, že někde, třeba, se šestirámek může osvědčit. Někde, kde je jalový kraj s minimem kratinkých snůšek, v krajině patrně nezemědělské, kde se vlastně jen paběrkuje a možná se tam ani nezimuje a neléčí. Třeba Sibiř, kde v kratinkém létě ani vč nemůže zesílit a vč se neléčí a nezimují a před zimou místo krmení se usmrtí - tohle dělá většina Kanady například a zajra kuopují tzv pakety v Kalifornii. Co se chcte šedý vlku naučit u těchto včelařů?
Tady u nás V NAŠICH PODMÍNKÁCH je malý i Blaník. Včelaři berou za základ plástovou plochu i se dřívím a jednostranně - je to jen orientační údaj pro představu. Tak rámek 43,5 x 30 má plochu 13 dm2 a šest rámků potom má 78 dm2. Píšeme tu o tom, jak zoufale malý je Adamec - 39x24x11 - 103 dm2 a vysvětlil jsem snad stokrát, že pak si tady zavést Lang 1/1- vysoký 23,2 cm,který má 104 dm2, je stejně hloupé a že nebylo potřeba zavádět tady Langstroth a kdo si ho pořídil, tak byl jen nevzdělaně hloupý, protože tím nic nemohl vyřešit, jen chtěl asi vlézt Americe do řiti. A vy přijdete s plodištěm 78 dm2. Pak mě buď zkoušíte, nebo si tu z nás děláte srandu. Já tu řeším, že dvanáctirámkový D-B má 156 dm2 a že se ukázalo - můj vlastní pokus, že je to zoufale málo a že tudíž neodpadá TLumič. Vysvětlil jsem stokrát, že PLODIŠTĚ musí mít v našich podmínkách s naší včelou asi 170 dm, ne ale víc a ne méně. A naposledy jsem to ZNOVU po mockolikáté vysvětlil v posledních několika dnech.
Současně ale říkám, že tam, kde je snůška z akátů je i Blaník málo, ten má VN jen 129 dm2 a současně PODROBNĚ vysvětluji, že ale s NN 15 má Blaník 193 a že je to už MOC a podrobně vysvětluji, PROČ je to moc. Podrobně vysvětluji v celé své práci, že úl musí být akorát, že moc malý, ale i moc velký je špatně.
Takže, vy nečtete co tu zkušení píší a říkáte názor nevzdělání v oboru. Ale u včelařiny nejde včelařit popdle NÁZORU (jednou se z liberalizmu všichni zblázníte), ale včelaří se podle přírodních zákonitostí a ty jsou ještě ke všemu v různých zemích často VELMI rozdílné.
Martin přesně vyvsětluje co nastane, když je někdo tak hloupý, že dá vedle sebe stavět volnou stavbu, včely prostě podle přírodních zákonů vždy staví vůči česnu ÚHLOPŘÍČNĚ. Já vysvětlil, že také proto nesmí být česno nikdy uprostřed, ale vždy u strany a také jsem jasně vysvětlil, u KTERÉ strany a proč. Česno v rohu totiž nejvíc napodobuje PŘIROZENOU úhlopříčnou stavbu.
Vy píšete o šestirámnkovém úle, ale vidím v tom 5 rámků. Ani nemuknete jakou kvalitu má med, ve ztluštělých plástech je vždy vlhčí, než být má. Takže diletant, včelařící v polystyrenových (taky vlhčí med než v tenkostenném dřevěneém) asi šestirámkách, ale jen s pěti rámky, v každném NN má plod na jednom rámku uprostřed, vedle med a u stěn nepostavené nic. Na POUHÝCH 40 kilo medu by jeho úl musel mít dva VN/6 na sobě jako plodiště a asi 6, lépe 7 NN/6 vysokých 15! Monstrum by bylo vysoké 1,8 metru, vratké, porazí to i malinký větřík a co včelař ušetří na zádech tím, že je to lehčí, tím horší to bude pro včelařovo zdraví při té nesmyslné výšce. Kdo někdy spadl jen ze židle s nástavkem medu v náručí ví, o čem mluvím. K nesmyslu vysokému s podstavem 2,1 metru se poleze po štaflích!
Všimnněte si, že Goro, my Češi říkáme “vychcaně” mlčí. On je liberál a klidně nezkušené nechá, aby si nabili držky sami - on ctí jejich názor, i když ví, že je to názor hloupý. Já se snažím neumětely varovat když se řítí do maléru. Mě ale rádi neumětelové nemají, Gora ano, to jsou paradoxy viďte?
Děkujete panu Malinovi. Načtěte si, jaký je to včelař, tady u nás se takovým říkalo “z leknutí”. Včelaří 6 let a s velmi problamatickými výsledky, o kterých se moc nešíří, ale ví jistě, že já jsem debil. Je to ale tak slušný pán, že to takto nepíše, jen se to snaží sdělit o mě vším, co tu kdy napsal. Ano, já se nesytdím a nebojím říct, že když má někdo blbý názor, je má BLBÝ názor a dobře to nedopadlo ještě nikdy a tak to nedopadne dobře ani v případě šestirámkového Dadant-Blatta.
Mě zajímá pouze včelařerní bez úhynů a jen panenský med a jen z vyztužených rámků, které se nezbortí v medometu. Goro nedávno píše, že životaschopnější jsou silná včelstva, vy se ptáte na vědomně chované ultralazary. Umíte najít někoho, kdo ve středoevropských podmínkách ČR dokázal DLOUHODOBĚ včelařit v tomto nesmyslu? To samé platí o ležanu a úzkovysoké míře. Já jsem vzdělaný zkušený včelař a tak ihned rozpoznám aktivizmus od racionality.
A že někdo vyrábí šestirámkové nesmysly průmyslově? No ano, to je kapitalizmus a trh. Zrovna tak někdo dělá ležany a je mu úplně jedno, že tady nefungují a je tak mazaný, že ti hloupí ho ještě milují a vychvalují za to, že je nevaroval, že to tady fungovat nebude. Ležany jsou jen do extrémně silných snůšek, kde toho včelař moc umět nemusí a kdyby tam chovali včely tak, jako my tady a v tom, co my, mají medu několirát víc.
Dokud někdo bude poptávat sebevětší nesmysl, ihned se najde nenažraný kapitalista, který mu vyrobí a prodá sebevětší nesmysl. Za komančů byla Racionalizační komise a ta prostě kraviny vyrábět nedovolila. Tak si je lidi vyráběli sami a dnes jsou jejich “názory” navěky definitivně zapomenuté. (proč třeba tedy neoživit daleko chtřejší Brennerák?)
A víte jistě, že to výrobce myslí jako úl? Já mám nadělané šestirámkvé plemenáče a mám k nim šestirámkové NN. To proto, že například někdo chtěl zjara vyzimovanou matku, pořád se k odběru neměl (nebyla zadarmo) a včelstvíčko by se vyrojilo a tak okamžité řešení je tomu dát NN a honem jít zrychtovat pořádný úl, kam se to přeloží. Možná to výrobce myslel takto a najednou je po tom nečekaná poptávka? OK, výrobce rychle tržně vyhoví poptávce, protože tu není nikdo, kdo by nad, eufemisticky řečeno “nezkušenými” bděl.
A protože nezkušeně nevzdělaných aktivistů, kteří nevčelaří podle přírodních zákonů, ale podle svých názorů, raketově přibývá, proto já říkám Bůh s vámi.
GW - víte čemu bych rozuměl? Svého druhu soutěži. Kdybyste to podal třeba nějak takto:
Ano, včelařit v Dadantu je snadné, dost silná vč a tak odolná proti stresům a virům - obecně CCD atd. Ale jak jinde píše Tom50 o slabých vč, že dají na jednu včelu vlastně několikanásobný výkon, pojďme zkusit tedy chov velmi slabých vč, jestli by to vlastně šlo. A je skvělé, že se na to, sice z PS, ale na vyzkoušení by to mohlo stačit, takže je super, že se na to vyrábí šestirámkový úl. Když se to neosvědčí, nevadí, šestirámkové plemenáče s medníčky se dají elegantně využít i v normální včelařině.
Tak kdybyste to podal takto, tak já budu první, kdo se toho chytne a půjde to vyzkoušet. Já ve věku 70 let ano, Goro například rozhodně ne a myslím, že nikdo jiný tady by to zkoušet s touto motivací nešel.
-------------------------------------
Tom4 to má a psal mi v mailu, že to nešlo udržet na 6 vysokých rámcích a musel oddělku dát podspod ještě druhý VN6, že by se mu to snad v červenci vyrojilo. On zkouší, bohužel píše málo a sem už vůbec, píšeme si ale maily.
Já i Petr jsme vyzkoušeli zimovat na dvou VN 39x30x11 ale jen po 10 rámcích a dopadlo to katastrofálně, spodní patro bylo plesnivé.