Aktuálně: 2 772 inzerátů260 968 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Šesti rámkový systém úlu Dadant Blatt

Tom50
Tom50 03.12.2025, 12:50:02 xxx.xxx.139.235

Další věc slíbenou Tomovi 4 o šestirámku 39x30.

Před Kozinou a zmínkách tady na CHZ zjara Tom4 udělal odd na 6 rámků 39x30. Oddělek byl ale udělaný na 3 rámky, postupně dorostl na 6. Jenže koncem června doslova pukal ve švech a chtěl se rojit a tak mu Tom přidal dospod druhý šestirámek 39x30. Do zimy to bylo narvané včelami, je to nakrmené a čeká se jak to vyzimuje a co bude následovat.

Tom4 mi sdělil, že to tady čte a proč přestal psát třeba sdělí sám. O co mě požádal v pondělním více než čtyřhodinovém telefonátu to plním.

Tom4 polánuje medníky na dvoubednový šestirámek NN 15, samosebou na 6 rámků, ale je velmi skeptický, že v tom vč udrží bez rojení a když, jak strašně vysoký to bude úl? Je připravený použít mřížku, když to bude potřeba - nemá to a neplánuje dát žádný TL a tak je víc než jisté, že budou chtít plodovat i v medníku.

Také je pro něj (i pro mě) záhada jaký to má smysl držet včely, ikdyž třeba jak říká Javali “brojlerové”, schopné a ochotné obsazovat veliké úly, tak jaký je důvod dělat šestirámky? Komplikovat sám sobě život a stěžovat sám sobě práci? Co mi i Tomovi4 uniklo?

Ano, jsme si vědomi, že tu jde řeč o větších rámcích D-B a ty se liší jen délkou a sice zatímco Tom4 má rámky 39x30x6 tak D-B je 43,5x30x6. V ploše je to 70 dm2 vs 78 dm2 a tedy je D-B o cca 11% větší. Víme o tom.

Grey Wolf (neregistrovaný) 03.12.2025, 13:56:05 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.12.2025, 12:50:02

Hezký den Tome,

je velmi zajímavé, že se otázkou šestirámku zaobíráte i nadále ve spolupráci s někým, komu důvěřujete a to je velmi důležité, aby se ten názor na tuhle problematiku jak to říci - oprostil od zažitých (všeobecně, ne adresně!) představ o chovu včel a o tom, že  v přírodě nic není nikdy dogma, to už tu asi přede mnou někdo zmiňoval, jak to tady čtu, tak se omlouvám za případnou citaci.

Na výsledky a zjištění Vašeho přítele se moc těším, stejně tak na reference, jak to včelstvo na dvou takhle vysokých nástavcích vyzimuje. Pokud se tedy nemýlím, jedná se o výšku cca 60cm, ale úzký komín na šest rámků.

Oproti rámkům 39x30 je DB o 11% větší co se týká plástové plochy-otázka na Vás Tome- je to podle Vás ,,markantně větší plocha a nebo je to ne, že zanedbatelné, ale rozhodující faktor,,? Proč se v těch šestirámcích využívá hojněji DB? Protože 39x30 je nějaká Eurodadant česká specifika a svět ,,jede,, na DB? 

Myslím si, že pokud bude mít matka k dispozici 12 rámků 39x30, že by ji ten prostor pro vlastní hnizdo mohl stačit a že už do medníků, zvláště nízkých nepůjde, ale to je jen můj názor, počkáme na jaro a co na to včely Vašeho přítele. 

Ještě se zeptám-on udělal jen jedno takhle pokusné včelstvo nebo více? Já jen, že každé včelstvo se může chovat úplně jinak.

Tak předem díky za odpověď.

GW

Grey Wolf (neregistrovaný) 03.12.2025, 14:31:04 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.11.2025, 19:00:26

Hezký den Tome ještě jednou, 

nějak si nemůžu zvyknout na ten systém odpovědí na komentáře napříč vlákny, ale chyba bude zřejmě u mne, Vy jste tady jako ryba ve vodě 🙂.

Taky jen heslovitě

- nevím, jaký je rozdíl mezi registrovaným a neregistrovaným účastníkem fóra, snad jen, že můžu lajkovat příspěvky a nebo získám já možnost psát a číst (a taky admini asi) soukromé zprávy? Jaká je další výhoda? V čem?

-Já do Vás nevyrývám, to Bůh chraň, jen jsem stejně jako Vy nějaký a nějak to v životě cítím, kdybych nechtěl a nebo jste mne nezajímal, kliknu na jinam a nevracím se k Vám, nemyslíte? A čeho si strašně vážím, je Vaše nabídka sdílení se mnou neveřejných informací, které probíráte někde v zákulisí. Toho si cením. Zcela upřímně děkuju.

- díky za info na pana Frause, ono už to bude opravdu hezká řádka let a pokud se Vám neozval více než deset let, asi už krámek neprovozuje. Ale až pojedu kolem, zastavím se tam podívat a dám Vám vědet.

-ano, to video o té muškařině bylo někde z anglického venkova, rozhodně to nebylo v Čechách, ale co tak slýchávám, i tady u nás se ještě najdou zajímavé revíry, i když ta rybařina nabrala směr a rychlost, že už to o tom klidu u vody rozhodně není. A Češi míří za rybami i do světa, jsou na to i specializované cestovky, člověk žasne 🙂

-s tím videem o Blaníku už Vás nebudu trápit, nebojte, nemyslel jsem to nijak špatně, naopak, ale je to Vaše dítě a kdo se chce o něm něco dozvědět, holt se musí víc snažit 🙂 Tečka! OK?

-možná jsem nepochopil, teda určitě jsem nepochopil, co Vaší ješitnosti dělá dobře, když Vám zavolá DR. Marx a ptá se Vás, zda jste se smál videím od Pečínky?

Respektive by mne asi více zajímalo, proč Dr. Marx obvolává lidi a ptá se jich, zda se smějí videím někoho, kdo jde se svou kůží na trh, veřejně a  i když má názory a včelařské praktiky, nad kterými se můžeme pozastavit nebo s nimi vůbec nemusíme souhlasit (můj případ), je tady. Co asi chce Dr. Marx od těch, kterým volá, slyšet? On taky natáčí videa, která dává na YT, kdyby volal, a chtěl slyšet Váš názor na svoje video, ok, tomu bych rozuměl, ale takhle a ještě s posměchem nebo toužící po senzaci a nebo aby dál tlumočil Váš názor napříč včelařskou obcí svých věrných soukmenovců, o kterých hovoří jako o svých kamarádech a za zády pak pomluví Vás? Nevím, jaký je doktor, to chraň Bůh, ale o jeho charakteru to něco svědčí. Rozhodně nestraním ani jedné straně, ani nehodnotím rozdílnou úroveň videí či fundovanost obou protagonistů mé dnešní úvahy, to, aby jste mi rozuměl, rozhodně taky nevyhledávám společnost ani jednoho z nich, myslím, že oni by o to ani nestáli.

-pokud máte tak úžasné vizualizační schopnosti, tak to klobouk dolů. A o dělbě práce se s Vámi nepřu, to je jasné, že ne každý umí úplně všechno.

Tak to bychom měli a těším se zase na Vaše řádky, až se k nim dostanu 🙂, teda pokud mi tady ještě nějaké věnujete 🙂

GW

PS: Dobrá zpráva je, že neodcházíte, i ,,demonstrativní,, odchody mají své kouzlo, nejen na internetu, ale třeba i ve vztazích 🙂

tom4
tom4 03.12.2025, 18:09:17 xxx:xxx.d0aa:520b

Dobrý den, po dlouhé době sem přidám příspěvek o šestirámku. Víte, na YT je video starého slovenského včelaře, bohužel už nevím adresu- ale to mě spolu s jinými YT příspěvky vyprovokovalo vyzkoušet ten šestirámek. Ovšem nikde na  YT nenajdete informaci, že Vám včelstvo z oddělku už první rok přeteče šestirámek a naprosto bez problémů obsadí i druhý. Ono to tedy vyplývá z logiky věci, že ano…Teorie je taková, že matka dokáže využít jen 6 rámků k plodování a zbytek může být med. Takže ta teorie dostala už první rok trhlinu. Na jaře , pokud včelstvo vyzimuje , dostane mřížku a NN medníky 15.Což o to, na míře 39x 30 by taky neměly víc rámků, jak 11 v plodišti. Uvidíme, co to bude znamenat v praxi. Další informace najdete v češtině na nějakých stránkách Včelařství u Pluhyho, kde je i prvotní YT z USA. To mě nepřesvědčilo, ale ten Slovák ano a chci to zkusit. No, víte jak to je, kdo si hraje, nezlobí…

Přispívám sem velice málo, ale čtu pilně, takže jsem rád , že Tom50 dal na moji prosbu a píše dál. Konzultujeme spolu spoustu věcí, ale mnohdy nemám sílu psát osobně. I za to mu patří velký dík

Tom50
Tom50 03.12.2025, 19:01:45 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 03.12.2025, 14:31:04

Fraus nemá krám dávno. Ještě když jsme spolupracovali a bral moje zboží, nejméně 15 let. Postěžoval si mi, že “vyučil” několik prodavačů a ti když se to za jeho peníze naučili, udělali se pro sebe. Ale víc neřeknu abych něco nepropích jako jsem blbě prokecnul Marxe a Pečinkovi.

Marx si nějak našel na mě telefon sám. Volá jen on, jsme tak domluvení abych ho nezdržoval. Prý je to vynikající zubař- řekli mi jiní a dodnes pár dní v týdnu ordinuje a rozhodně nikoho nepomlouvá. Je to taková persona, že tohle nemá zapotřebí, navíc málokdo oplývá tak vysokým IQ a bleskurychlým úsudkem. Jen jsme se bavili o stupiditě některých a on se zmínil, že když vidí některá videa, v duchu se tomu usmívá a konkrétně se ptal na jednu konkrétní epizodu a já přiznal, že mi je za protagonistu trapně a tak na něj nekoukám. Z kontextu mi vyplynulo, že se takto baví jen se mnou, byla to JEDNA JEDINÁ ZMÍNKA o bezbřehém seběvědomí některých neumětelů, kteří si nedají říct. Já totiž jednoho z neumětělů kontaktoval a ihned mi došlo, a jasně to odpověděl, že ví co má dělat a žádné rady nepotřebuje. Tak ne, respektuju to. Pak ale riskuje, že se mu někteří vyhnou, protože je jim za něj trapně a jiní z něj mají úsměv na tváři. Vy už jste to rozkošatil a domyslel, jednu mojí letmou zmínku a takto vznikají drby. 

Vážím si faktu, že úspěšnému lékaři já stojím, přesněji já jsem mu určitě úplně volný, ale moje vědomosti a z nich plynoucí názory ho zajímají. Jestli podobně oslovil a kontaktuje další nevím, pokud vím, tak s Gorem si tykají. Pan doktor taky psal myslím pro Dymák, který doporučuji, v Česku nemáme tak dobrý časopis (jako byl Dymák, nejméně rok jsem ho neměl). Sám bych Marxe vůbec nezmiňoval, ale vám dokonale ušlo proč jsem o něm psal. Nejen, že mi dělá dobře, že doktora (sám žádnou vysokou školu nemám) zajímá můj názor, ale jasně jsem sdělil, že mě snad pokaždé nasměruje na něco a sdělí informace, na které já sám přijít neuměl. Proto si jeho přátelství vysoce cením, pokaždé mě inspiruje a ještě nikdy neurazil ani nena..al. Takže Marx chce nepochybně znát názor odborníka, za kterého mě pokládá a tudíž se za odborníka nepokládám jen já sám. Proto říkám, že je pro mě cennější jeden telefonát od někoho, než stohly plků od většiny jiných.

Do členství nikde vás nenutím a nehecuju, váš boj.

Co nazýváte mými “úžasnými vizualizačními schopnostmi” jsem úplně nepochopil, nemyslím, že jsem zase až tak výjimečný. Co jsem dokázal já, mohl (a ti mladší ještě můžou) dokázat každý taky a mnohem víc, když třeba mají školy. Já studoval sám po nocích, nebyl internet a živil jsem rodinu normální prací ve fabrice a neválel se roky ve školách, jako jiní, které živili rodiče.

--------------------------

Ano, zabývám se spoustou věcí, o kterých se primárně domnívám, že jsou nesmysly. Třeba už proto, abych se znovu a znovu přesvědčoval, že bohužel ne vždycky, ale většinou je můj úsudek správný. Uvidíme. A že je to nehezká vlastnost = ješitnost? No ano, je. “kdož jsi bez viny…” Přece to každý zná.

Grey Wolf (neregistrovaný) 03.12.2025, 20:47:36 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.12.2025, 19:01:45

Děkuji za naprosto vyčerpávající odpověď. Víc o tom netřeba. Já jsem nic nekošatěl, to už jste zase trochu popustil uzdu své fantazii, ale to občas asi každý. A ano, kdož jsi bez viny, hoď kamenem. Je dobré si tohle přísloví pamatovat, člověk nikdy neví, kdy ho bude potřebovat.

Pojďme se vrátit k šestirámku Tome. 

GW

AMalina
AMalina 04.12.2025, 14:16:44 xxx.xxx.16.40

Je podle mě dobré zkusit navštívit stránky sanceprovcely.cz. Mudr. Marx je v této komunitě jak by je někdo nazval “alternativců” stále aktivní. Tento víkend dokonce spolu s L. Dvorským, T. Palatou a A. Krejčím přednáší na setkání členů Šance pro včely v okolí Mladé Boleslavi. Tato komunita má i diskuzní forum, ale dnes už v něm nikdo moc, spíše vůbec, nepřispívá…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.