Konečně pořádný důvod k oslavě, ale ne s ohňostrojem 🙂 V okolí zvířecích farem už si letos ohňostroj nikdo neodpálí. Od 1. prosince 2025 začne platit zákaz používání pyrotechniky v blízkosti míst, kde se chovají nebo ošetřují zvířata. Týká se to nejen farem, ale i útulků, záchranných stanic, zoologických zahrad či stacionářů. Cílem je chránit zvířata před hlukem a stresem, které jim výbuchy způsobují. Ministerstvo zemědělství připravilo mapu, kde si můžete ověřit místa s omezením používání pyrotechniky!!. Změny mohou nastat například zrušením nebo naopak vznikem nového chovu hospodářských zvířat či záchranné stanice, stejně tak třeba vybudováním nového domova pro seniory či nemocnice. Z tohoto důvodu bude mapa průběžně aktualizována.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.11.2025, 14:36:30
No právě, už jsem četla vyjádření nějakých starostů, že sice jejich obec celá zčervenala, ale že na vymáhání klidu nemají prostředky. Takže to zrovna mohl napsat, že ať si lidé dělají co chtějí.
Jinak jsem někde četla, že můžete požádat o červenou zónu i když chováte včely.
No právě, už jsem četla vyjádření nějakých starostů, že sice jejich obec celá zčervenala, ale že na vymáhání klidu nemají prostředky. Takže to zrovna mohl napsat, že ať si lidé dělají co chtějí.
Jinak jsem někde četla, že můžete požádat o červenou zónu i když chováte včely.
Fakt? Tak to jdu žádat.
Nechápu, proč ohňostroje nezákáží plošně, doufám, že se toho někdy dožiji.
U nás v obci to plošně zakázaný je, měli jsme všichni leták od starosty ve schránce. Už to vidím, jak se to bude dodržovat a hlavně kdo to bude kontrolovat.
Za mě je to opravdu v duchu,aby vlk nažral,a koza zůstala celá. Jednak vymahatelnost krom velkých měst bude velká nula, jednak je to neskutečnej alibismus - ať si to jdou lidi odpalovat do lesa, asi to těm divokým zvířatům,ptákům atd. nevadí. Dokud se nezakáže odpalovat ohňostroje plošně a stále, tak je to furt jen legrace
Za mě je to opravdu v duchu,aby vlk nažral,a koza zůstala celá. Jednak vymahatelnost krom velkých měst bude velká nula, jednak je to neskutečnej alibismus - ať si to jdou lidi odpalovat do lesa, asi to těm divokým zvířatům,ptákům atd. nevadí. Dokud se nezakáže odpalovat ohňostroje plošně a stále, tak je to furt jen legrace
Tak odpalování v lese už se taky zkouší 🤦♀️ Loni 23.12. si vyrazila (asi) městská partička k nám do lesů dělat kravál. Jsme chalupářská osada u rybníka uprostřed lesů a oni si sem přijedou házet petardy?? Vyřvala jsem je přes ten rybník a naštěstí to zabralo. Tak uvidíme letos 🤷♀️
Pořád je to o tom, že někdo začne odpalovat někde, kde nemá…než to někdo nahlásí na měšťáky, než dojedou, tak je vše odpáleno a pachatel nikde a to nemluvím o vesnicích, kde ani městskou policii nemají…
To by fakt muselo být zakázáno nějak plošně a pokuty takový pálky, že by si to lidi rozmysleli…nebo alespoň většině lidí by to nestálo za to.
Ono je to těžký…to je jak se sprejery…to se taky nesmí sprejovat někomu na fasádu a kolik sprejerů chytnou…
Tak četla jsem, že některý města kvůli tomu ruší ty velký městský ohňostroje, tak alespoň něco, ale lidi to samo pojedou dál, protože to je nepostižitelný. Jediný dobrý, že už to nepůjde to lehce koupit, tak můžeme doufat, že se na to alespoň část lidí vykašle to shánět někde jinde než v supermarketu.
V podstatě na malých obcích je to jakž takž řešitelné - starší garda vyhlásí mezi lidi (a ti si to poví), že bude klid. A když ho někdo poruší, tak se ví kdo a dojde se mu domluvit. Většinou to stačí jednou. Ale ve městech? Utopie
Ve městech, alespoň tedy u nás, to odpalují pak i sami vietnamci, kteří hlavně toto prodávají. Z Čechů to tu neprodává nikdo. A co se neprodá do půlnoci, to pak ta mafie odpálí. Bohužel máme i vadného starostu, který organizuje ohňostroj i při rozsvícení vánočního stromu, jako zahájení adventu. A za měsíc pak další.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 27.11.2025, 15:57:26
Když jsem se podívala na naší dědinu tak červená je tady skrze va i včel a samozřejmě zvěř, ale důvodem jsou i včely. Na některé mapě to popisovaly co která značka a proč. Tak, že to jde.
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 27.11.2025, 16:08:43
Vymahatelnost ve městech? Jak si ji představujete? Když někdo začne odpalovat, tak než byste zavolala měšťáky a než by přijeli, je odpalovač dávno pryč.
Bohužel u nás na okraji města, se odpaluje už teď. Ojediněle, ale práskne to. Kousek je les a dost zazvěřený. Je mi jich moc líto. A největší hnus jsou velké ohňostroje na přehradě, soutěžní. Kolem přehrady jsou lesy se zvěří, kolem vody hnízdí a žijí vodní ptáci.
Proč většina neveěříte, že ohňostroje skončí. Je to snad nejjednodušší co se bude dát ohlídat městskou policii i policii čr, odkud vychází ohňostroj se snad lehko pozná.