Amen!
GW
Včelaří zde někdo podle tezí tohoto hnutí nebo je jeho členem?
Odkazy s informacemi.
https://jjvcela.cz/LD/index.htm
Je zajímavé jak se ve spoustě informací z diskuzí shoduje MVDr. Zdeněk Klíma i v nedávné přednášce ikdyž podle mých informací členem hnutí není.
Byl jsem před lety členem ŠPV, ale úplně jsem nesouzněl s tím jak některé věci fungovaly. Například kdo a na základě čeho určuje co ŠPV vlastně je a co bude dělat, na základě jakého mandátu má kdo za ŠPV vystupovat. Vyšlo mi z toho, že je to uzavřená společnost a faktické uzavření fóra (které je dnes naprosto mrtvé) to potvrdilo, tak jsem se odhlásil. Jinak teze jsou pěkné, v mnohém (skoro ve všem) souhlasím, ale život není o lpění na tezích - tak se totiž vždy z původně otevřeného hnutí hledačů pravdy stane spolek sektářů uzavřených ve své pravdě. Tak to probíhá například i na úrovni náboženství atd. Život je o změně, o vývoji. Kdo se zastaví na neměnných tezích a přijme je slepě jako dogma, ten zaživa umírá. Jsem proto rád, že i moje včelaření, přístup ke včelám se každý rok mění a posouvá.
Souhlasím, nic nesmí přerůst ve fanatismus a sektářství. Připodobnil bych to k Amišům, Jehovistům atd. spoustu myšlenek nemají špatných, ale jakmile jde například o zdraví dítěte a jeho léčbu například pomocí krevních transfuzí tak za mě není o čem mluvit ;-)
Ano…
smazal jsem příspěvek když jsem si uvědomil, že toto není moje vlákno a že bych zase plival někomu do kafe a ten příspěvek bude v MÉM vlákně
budu si napříště DÁVAT VELKÝ POZOR KAM PÍŠU
Adam Stefanos (M.S.) podľa toho čo viem chová včely podľa toho čo ho inšpirovalo v danom hnutí…na to nemusí byť ani jeho členom, ani diskutovať na Fóre ŠVP…
mňa osobne oslovili včelárske hlášky Dvorského, len on postupne akosi zatrpkol, prestal byť až tak aktívny v smere seminárov a prednášok, no jeho rady na tej druhej adrese stále sú a dá sa v nich podučiť… párkrát som Dvorského prehováral aby napísal čo to do Dymáka ale úprimne mi povedal, že keď aj niečo dá na papier nechodí s tým von a obyčajne to končí v šuplíku… myslím že pochopil márnosť boja s veternými mlynmi…a tak som aspoň Matuchu, Marxa a vlastne aj Stefanosa dostal k tomu Dymáku aby včelári poznali aj trochu iné názory a spôsoby chovu včiel…som im neskonale vďačný, že tak včely chovajú ako chovajú a ešte viac že o tom sú ochotní aj písať..
ale k otázke:
včeláriť podľa tých téz je jednoduché , ešte raz si ich prečítajte priatelia…ja som si tam našiel svoju cestičku…( Adam tá hláška o amišoch mi trochu pripomína Toma…😉)
ako som tézy ŠVP pochopil ja a čo z nich považujem za správne a logické a riadim sa tým pri svojom chove včiel…citujem z téz:
Nejde o to, aby každý účastník za každou cenu naplnil všechny uvedené principy.
Cílem je, aby včelstva během roku nehladověla. Včelstvo začíná hladovět mnohem dříve, než sáhne po zavíčkovaných zásobách. Důsledkem je deformace plodové křivky, snížená vitalita, menší využití menších snůšek a oslabená imunita.
Neurčujeme poměr medných a cukerných zásob. Cílem je větší podíl přirozených zásob.
Včelaření bez mezistěn Nejde o dogma.
Včelaření bez nadměrné chemické zátěže
Mnozí včelaři však zapomněli na zkušenosti předků, kteří včely více pozorovali a méně do nich zasahovali.
Každý zásah by měl být prováděn s pochopením jeho důsledků a s ohledem na to, jak by danou situaci řešilo včelstvo v přírodě.
Nejde o vnucování vůle včelám, ale o využívání jejich přirozených vlastností. Naše přístupy vycházejí z hlubšího poznání života včely medonosné a ze snahy o minimalizaci stresu.
Cílem je harmonie mezi včelařem, včelou, úlem, prostředím a provozní metodou.
Amen!
GW