Hezký večer, za mne jen k anglickým podbřišníkům - opravdu záleží na koni a využití , ale já a mé okolí má cena/výkon nejlepší zkušenost s podbřišníky Wintec Elastic. Má elastickou středovou část po celé délce, který se pružně přizpůsobí pohybu koně a rovnoměrně rozkládá tlak při každém ruchu. Má protiskluzový povrch, který pomáhá držet podbřišník na místě a zabraňuje jeho posouvání během jízdy, což zlepšuje stabilitu sedla. Vím, že ho používají i jezdci endurance na velmi senzitivní koně. Dále - dobře se čistí. Za mne prostě výrobek, který stojí za zvážení.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 20.12.2025, 23:01:47
Souhlasím. Wintec - jak west., tak anglie. Mela jsem kobylu cíťu, a jedině tahle značka jí vyhovovala. Na west. se dá natáhnout beránek. Jen je potřeba vědět, že tyhle podbřišníky není dobře dotahovat “na krev”. Ony drží i jakoby povolené, ale “přicucnou se”. Člověk to musí odpozorovat, i v průběhu vyjížďky. Zezačátku radím u těchhle podbřičáků dát pod ně ze sedla ruku každých cca 5 minut. Ale jsou super.
Ja som tiež za tie wintecy, akurát traz som kúpila miesto neho waldhausen, lebo už toľko nejazdím, mala som ho párkrát a celkom ok. Vyhla by som sa tým s gumami na jednej strane, jednak sa potom z jednej strany doťahuje kôň viac, druhak to zvádza k prílišnému doťahovaniu.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 22.12.2025, 10:36:57
Ten Wintec Elastic právě moc nedovolí koně přetáhnout, a při tom trochu pruží. Mám ho na chlaďase, který trpí na otoky (i po těch kožených anatomických s beránkem) po jiných podbřišnících a tenhle je k němu milosrdný. Kupovala jsem ho 4 roky zpět z druhé ruky za 100 Kč a myslím, že ho ještě dlouho měnit nebudu.
Ale jasně, záleží i na způsobu napojení na řemeny, já mám řemeny prostě kolmo dolů na sedle, nevím, jestli existují i varianty, já prostě kupuju jednoduché běžné věci 🙂
Já ho za 700 prodala(koupit za stovku?)...sice mi kobylu neodřel,jako třeba acavalo(ten taky šel) ale je prostě hubenej a ten elastický střed ? Jako ty dva pásky uprostřed podbřišníku mě nepřesvědčily.ze je tlak přiměřeně rozprostřený. Obecně mám radeji,kdyz jsou gumy z obou stran(stejně jsou tak tuhé .že je nelze nějak vyznamně napnout.)a dotahuje se na obou stranách stejně ….A aby byl v hrudní části celý a širší (žadne pásky přes tkaninu) asi i nějaký wintec stále mám.ale nepoužívam ho…
Ten Wintec Elastic právě moc nedovolí koně přetáhnout, a při tom trochu pruží. Mám ho na chlaďase, který trpí na otoky (i po těch kožených anatomických s beránkem) po jiných podbřišnících a tenhle je k němu milosrdný. Kupovala jsem ho 4 roky zpět z druhé ruky za 100 Kč a myslím, že ho ještě dlouho měnit nebudu.
Ale jasně, záleží i na způsobu napojení na řemeny, já mám řemeny prostě kolmo dolů na sedle, nevím, jestli existují i varianty, já prostě kupuju jednoduché běžné věci 🙂
Áno, viem, to o gumách bol dotatok tak všeobecne. Mám s tým elastikom najazdených stovky, možno aj tisícky km, na rôznych koňoch, v rôznych podmienkach, nedám na ne dopustiť. Väčšina koní ho znáša dobre, aj tých ľahko odierateľných. Aj životnosť má fakt dobrú, nevyťahával sa.
Pravda ale, jazdím už roky v drezúrnom sedle, či sa chová podobne aj ten skokový, to neviem potvrdiť.
O rovnakých dierkach na oboch stranách je tiež fair pripomienka.
Wintec je asi fajn, pokud nemáte sudovitého krátkého koně. Tam za loktem není moc místa a ten Wintec se tam mačkal a dělal otlak. A i když bylo nasedláno správně, ty pupeční svaly prostě posunuly podbřišník za loket a bylo špatně. Je prostě vhodný na koně typu teplokrevník.
Máme několik let kožený anatomický z EQS - myslím, že už ho tam neprodávají, vypadá jako Kentaur, ale je/byl levnější. Gumy na obou stranách jsou dosti tuhé i po těch asi 7 letech, dotahuji postupně na obou stranách stejně a v létě dávám návlek z beránku (jak je Madam citlivá na pleť). V zimě netřeba, má návlek vlastní výroby.
Je nutné vyzkoušet, co jeden doporučuje, nemusí druhému sedět.