Nedávno jsem si objednal čtyři výtisky z Moderního Včelaře kde se pojednává o mikroklimatu v úle hydroskopicity a tepelné kapacity medu atd. Je to vcelku zajímavé počtení i když některé věci jsou napsány vědecky. Možná jsou v textu zodpovězeny otázky některých zdejších diskutujících, proto jsem založil toto nové téma. Nafotil jsem jednotlivé texty, které budu přikládat postupně.
Martin je to fajn, Moderního včelaře čítam už roky, je skutočne písaný najmä v niektorých článkoch “vedecky” ale o tom to je, tým sa časopisy pre včelárov odlišujú, MV vedecky, Včelařství o svojich problémoch ČSV a Dymák si píšu len tak tak včelári pre včelárov… s tým nič nenarobíš..😉
ale som to čítal, čo konkrétne ťa tak zaujalo, že si vyžaduje komentár?
Moderního včelaře neodebírám, ale po přečtení víše ofocených článků o tom začínám uvažovat.
Děkuji za zveřejnění.
Když o tom přemýšlím, články vysvětlují úspěchy metodiky Blaník.
Horní neprodyšná fólie až na HL. Žádná očka pro vyzrálý med. Pevné dno, žádné zasíťování podmetu. Česno u (levé) strany, pro navození stavby plástů pod úhlem 45 st. A určitě bych nalezl další.
Informace, nenatírat nástavky, je pro mě nové info.
Když už nic jiného, tak alespoň vysvětlení jak to vymyslela příroda.
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 07.01.2026, 09:58:03
Bohužel si to nemůžu přečíst, když si to zvětším, je to rozmazané a musím zpola hádat. Je to pro mě tudíž moc namáhavé čtení a uniká my smysl. Tak jsem to vzdal.