Skřivana jsem slyšel v půlce týdne, ale ti by tu, dle hromnicové pranostiky, měli být již od února. Dnes jsem ale slyšel jiřičku. V tom oparu proti slunci nebyla vidět. Podle hlasu ale musela kroužit sousedům nade dvorem.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 08.03.2026, 18:37:59
My slyšeli minulou sobotu - 28. února. Jinak s těmi Hromnicemi jsem četla už hodně dávno, že je to záměna s chocholouše Toho si pamatuji naposled jako dítě, kdy se běžně vyskytovali na sídlišti. Hodně dávno, smutné.
A teď na návsi u vrat ježek. Hned jsem mazal a dal mu na dvůr na obvyklé místo vodu (může podlézt pod vraty). A aby to bylo úplné, netopýr včera. Nebo předevčírem?
My slyšeli minulou sobotu - 28. února. Jinak s těmi Hromnicemi jsem četla už hodně dávno, že je to záměna s chocholouše Toho si pamatuji naposled jako dítě, kdy se běžně vyskytovali na sídlišti. Hodně dávno, smutné.
Chocholouš patří do stejné čeledi. Možná byl ve staré lit. popisován jako skřivan chocholouš. Co se pranostiky týče….chudáci skřivani, co by tu v dřívějších zimách dělali. Chocholouš snad tažný nebyl. Teď musíte na chocholouše do Maďarska. Tam jsme jich viděli hodně před cca pěti lety.
.Možná byl ve staré lit. popisován jako skřivan chocholouš.
Jo, vlastně byl. To nic nemění na tom, že jsem ho už 50 let neviděla. Nebo o něm nevím.
Já je neviděla podobně dlouho. Proto jsem při průjezdu Maďarskem byla u vytržení. Pobíhali tam, jako kdysi i u nás. To jen, co se té pranostiky týče. Skřivan, tak jak ho známe, na Hromnice nevrzal.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 10.03.2026, 17:46:26
Orionko, černí čápi, to musí být nádhera 😇 já jsem je asi nikdy neviděla, u nás nejsou, máme tu po polích jen čápy bílé, což je pro mě nádherná podívaná 🤗❤️
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 14.03.2026, 22:24:13
Obhlížely spáry ve zdi slepičarny. Ale máme hoodně starou hrušku na zahradě, nejspíš budou v ní. První drvodělku sem viděl u nás u Benátek na lichořeřišnicích asi před 12 lety, musel jsem si googlit, co to je. Pak asi 5 let nic a pak už pravidelně.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.03.2026, 08:03:00
U nás lítají i drvodělky velké. Máme zde hodně dřeva, ale máme na zahradě nechané i staré jabloně a suchou starou třešeń, hnízdí v ní strakapoudi, tak ji tam necháváme, tak mají kde být. Kousek od nás je starý sad se spoustou starých třešní a jabloní, tam je také spousta hmyzu a brouků. Třeba nosorožíci. No jestli sad vydrží nevím.Na podzim se tam objevili děti původního majitele, vyřezali spoustu keřů a náletů, ale hromady bordelu tam jsou stále.Tak uvidíme, co z toho zůstane.