Aktuálně: 1 997 inzerátů276 076 diskuzních příspěvků19 632 uživatelů

Kastrace mladých hřebců

RaduO (neregistrovaný) 31.03.2026, 13:15:11 xxx.xxx.224.109

Zdravím všechny, sbírám názory všude možně a ráda si přečtu i názory zdejší komunity. Kastrace hřebce ve 2 letech, ano ne? Hlavně z důvodu zklidnění. Náš hřebec se blíží do této fáze života. Někdo říká raději ve 3 letech ale řeším to s předstihem, zda to udělat nebo ne.

efe
efe 31.03.2026, 13:16:43 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele RaduO z 31.03.2026, 13:15:11

Kastrovala jsem ve dvou letech, hřebec se zklidnil velmi rychle, do té doby celkem hřebčil. 

Lupus4
Lupus4 31.03.2026, 19:41:35 xxx.xxx.205.61

A jak je to s růstovými ploténkami u koní , kdy se uzavírají ? U psů to znám a je jasné, že u nedospělého (fyzicky) je kastrace špatně.  U koní netuším - jak je to u lichokopytníků ? Že se to třeba sto xx let dělá  brzy, neznamená, že to je OK.U parkurových koní se taky čeká než plně vyspějí…Nevím a proto se ptám.

Obrázek
Varaxi
Varaxi 31.03.2026, 19:53:39 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 31.03.2026, 19:41:35

Kůň víceméně dospívá do cca osmi let. Není reálné mít hřebce v koulích do osmi. Ani pro ně to nebývá dobře, nemohou být s kobylami a klisnami, tím pádem v 90 procentech stád. A držet hřebce samotné? 

Zkusím pohledat článek na equichannelu, který to pěkně rozebíral i z té zdravotní stránky. 

Edit: Nepohledám. Ten web umřel, zdá se. 

kometa
kometa správce
31.03.2026, 21:08:02 xxx.xxx.147.163
»

A jak je to s růstovými ploténkami u koní , kdy se uzavírají ?

Ono po dřívější kastraci kůň více naroste. A dosvalit si ho můžu správnou prací. 

Obrázek mám ve škole, všechny údaje si z hlavy nepamatuji. Doufám, že podržím myšlenku.

.U parkurových koní se taky čeká než plně vyspějí

Viz Buggyra. Většinou se nečeká, pokud neplánuji hřebce uchovnit. Ne do každé stáje vás s hřebcem chtějí, jeho držení je prostě omezující.

Mimochodem, venkovní kočky se kastrují ve čtyřech, pěti měsících. A na další vývoj to nemá žádný vliv. 

Vlastně i domácí kocouři jdou pod kudlu hned po dosažení pohlavní dospělosti, kdy začnou smrdět. Můj předchozí se dožil 19 let.

Ph (neregistrovaný) 31.03.2026, 21:45:55 xxx.xxx.90.229
»

jak je to s růstovými ploténkami u koní , kdy se uzavírají ?

u valachu pozdeji nez u hrebcu

U parkurových koní se taky čeká než plně vyspějí

a proto maji vykonnostni zkousky ve trech letech? a zacinaji zavodit od 4  

Lupus4
Lupus4 31.03.2026, 21:47:39 xxx.xxx.205.61

Mimochodem, venkovní kočky se kastrují ve čtyřech, pěti měsících. A na další vývoj to nemá žádný vliv.

tomu přece sama nevěříte…jestli jo, tak OMG.

Ty “provozní” důvody u hřebců jsou mi jasný…ale jestli je to opravdu OK furt nevím.

Ph (neregistrovaný) 31.03.2026, 21:59:13 xxx.xxx.90.229

drzeni hrebce vetsinou nekonci dobre. Valasi se vazne dozivaji vyssiho veku 

Verun
Verun 31.03.2026, 22:21:58 xxx.xxx.116.186
»

Vliv pohlavních hormonů na osifikaci….

Vliv přiměřeného “dráždění”epifizarnich štěrbin zátěží…aby se předčasně neuzavřely a ještě trochu fungovaly…

Verun
Verun 31.03.2026, 22:26:50 xxx.xxx.116.186
RaduO:

Zdravím všechny, sbírám názory všude možně a ráda si přečtu i názory zdejší komunity. Kastrace hřebce ve 2 letech, ano ne? Hlavně z důvodu zklidnění. Náš hřebec se blíží do této fáze života. Někdo říká raději ve 3 letech ale řeším to s předstihem, zda to udělat nebo ne.

Určitě ano.vyvarujete se zbytečnému stresu u vás a vašeho koně a spoustu zlozvyků.které se “zlobivý ” dorostenec zafixuje…

Arbora
Arbora 01.04.2026, 07:59:28 xxx.xxx.131.21
Lupus4:

A jak je to s růstovými ploténkami u koní , kdy se uzavírají ? U psů to znám a je jasné, že u nedospělého (fyzicky) je kastrace špatně.  U koní netuším - jak je to u lichokopytníků ? Že se to třeba sto xx let dělá  brzy, neznamená, že to je OK.U parkurových koní se taky čeká než plně vyspějí…Nevím a proto se ptám.

Obrázek

Čaká sa na čo? V troch výkonnostné skúšky, v štyroch KMK. U dostihákov obsadanie v roku a pol, okamžite po tom, ako sa uzavrú prvé rastové štrbiny veľkých kostí (aj to len v profi stajniach, kde aspoň zainvestujú do tých RTG). Veľká časť dospelých žrebcov v komerčnom ustajnení končí v boxe 23/7, lebo predsa majú gule, riziko vo výbehu, bla bla. To už nie je riziko pre pohybový aparát, to už je v poriadku.

kometa
kometa správce
01.04.2026, 09:27:17 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 31.03.2026, 21:47:39

tomu přece sama nevěříte

Nemusím věřit, já to vím.

Ony ty venkovní kočky se vesměs nedožívají vysokého věku, protože auta, psi a myslivci. A i když tohle zvládnou, tak je doženou ledviny. Protože si nikdo nevšimne (ani nemůže) prvních varovných příznaků.

Nehledě na to, že i za svůj relativně krátký život stihne venkovní kočka porodit dost bezprizorních koťat. Která nemívají hezký osud. Často končí hubená, zasvrabená a začervená u nás na pitevním stole.

Takže ano, já kastraci takhle mladých koček neodsuzuji a naopak propaguji.

kometa
kometa správce
01.04.2026, 09:33:13 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 31.03.2026, 21:08:02

Doufám, že podržím myšlenku.

Myšlenku jsem podržela. Ale obrázek neumím vložit. Pokud o něj hodně stojíte, můžete mi do SZ poslat váš soukromý mail a já vám to přepošlu. To jediné umím.

Ale můžu napsat, že věk se pohybuje od půl roku až do minimálně šesti let.

kometa
kometa správce
01.04.2026, 09:36:16 xxx.xxx.224.101
»

ale jestli je to opravdu OK furt nevím.

Ale vždyť vám to tady píšeme. Je lepší být spokojeným valachem ve stádě než hřebcem odsouzeným k celoživotní samotě. Přece jde i o psychickou pohodu zvířete. Fyzické dopady nejsou - kromě plnokrevníků, tam bych třeba i souhlasila.

Spousta valachů se dožije vysokého věku - 25, 30 let. Taky záleží na plemeni. A pokud uhynou dřív, nijak to s kastrací nesouvisí - koliky, dušnost, zlomeniny.

Varaxi
Varaxi 01.04.2026, 11:51:24 xxx.xxx.129.250
»

Ono je to tak, že provozní důvody de facto nelze oddělit od všeobecných, protože porovnat hřebce a valachy bez vlivu provozních důvodů nelze. Neexistuje stádo někde v přírodě, kde by byli i valaši, abychom je mohli zkoumat. Resp. jestli existuje, nevím o tom. 

Hřebci mívají vyšší riziko úrazů, ve smíšených stádech bývají spíše na spodních příčkách v hierarchii, jsou náchylnější k psychickým problémům. Prostě když si to dáte do rovnice, je lepší mít hřebce ve třetím či čtvrtém roce kastrovaného. Je to lepší pro toho hřebce. 

Druhou stránkou věci je, že hřebce dlouho v koulích drží často méně zkušení a znalí chovatelé, takže některým problémům by správný menežment předešel. Ovšem zase - na vrcholu toho správného menežmentu stojí včasná kastrace, takže… Také je otázkou, nakolik je tímto faktoren statistika ovlivněna, protože plemeníky zase drží povětšinou ti nejvíce zkušení a uvědomělí chovatelé, kteří dokážou zajistit vysoce nadstandardní podmínky. 

A pak do toho hodí vidle hřebci, kteří nehřebčí, vozí děti a nezkušené jezdce, umějí pracovat v páře s kobylou atd. Prostě i u hřebců je třeba individuálního přístupu. 

Stále ale platí, že pokud nemám optimální podmínky pro držení hřebce, případně pokud hřebec vyšiluje, je kastrace po druhém roce lepší než snažit se nějak udržet stávající nevyhovující stav. 

No a samozřejmě, pokud chci koně mít do chovu, musím mu ty optimální podmínky zajistit. 

RaduO (neregistrovaný) 02.04.2026, 08:28:52 xxx.xxx.224.109

Zdravím všechny, a díky, potvrdilo se mi co jsem si myslela. 

Horsana
Horsana 04.04.2026, 05:54:17 xxx.xxx.17.137

Moj hucul obskakoval vsetko co sa hybalo, vratane valachov a drahych emerickych kobyl, ked obcas usli. Pekne som musela pichat Estrofan namiesto alimentov…

S tymi valachmi to bol pruser, to som len cakala, kedy mi niekto zavola, ze niekomu natrhol prdel a to u koni nie je sranda.

Ale on bol frajer len doma, na klinike bol ako pena, vacsinou to je naopak. A zas je to charakterne zviera.

Dva roky su ok, poznam kone kastrovane aj polrocne, ak maju spustene semenniky, no problem.

Narastu trosku vacsie obvykle.

-Elvira-
-Elvira- 06.04.2026, 10:54:03 xxx:xxx.18fb:263b

Znám koně kastrovaného v necelém roce, teď je mu 15. Vyrůstal ve smíšeném stádě, s vrstevníkem, 24/7 venku, velké výběhy, seno, velký zpevněný plac na krmení, přístřešky pro všechny, prostě koňský ráj. Jenže hned jak pohlavně dospěl, začal skákat na všechno. Takže buď odvézt někam do hřebčího stáda, kde by ale nemusely být tak skvělý podmínky pro život a nebo kulky pryč a dál spokojeně vegetit v koňským ráji.

Teď můj úplně laický názor. Přijde mi, že u koní ta kastrace nemá takový vliv, protože žijí ve smíšených stádech, neustále jsou v kontaktu s dalšími koňmi, toho kastrovaného před rokem života jsem viděla, jak s cizím valachem zkoušel žárlivé scény na téma: to jsou moje kobyly, jako by byl hřebec, taky málo kdo přijde do kontaktu s hřebcem. Kdežto psi jsou často sami, nežijí primárně ve smečce, někoho potkají na procházce a to ještě pod kontrolou páníčka, jsou to šelmy, tak reagují na kastráty jinak. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.