Aktuálně: 4 849 inzerátů175 207 diskuzních příspěvků17 760 uživatelů

Komentáře uživatele Karen Válková (Karen Válková)

Zobrazeno 132 komentářů

Karen Válková
Mrkni se sem na moje fotky na Rajčeti. Mám tam kačení vejce v líhni. Já je měla taky se slípkama, myslím, že až kachní vejce uvidíš, tak jej poznáš.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/A03_lihnuti_a_odchov_kacat_-_2009/#
Karen Válková
Já už teda kačky nemám , ale fotky jak se páří bych dvě měla uložený .Tak se koukni jak to vypadalo. Kačka se obvykle pak šla cachtat do vody. http://karelex1.rajce.idnes.cz/A02_co_mi_beha_po_dvore/

Karen Válková
Jednou se mi líhla káčata 3.listopadu a už to bylo moc pozdě. Výběh měla celý zastřešený a na noc jsem ještě přez vrch dávala deku a přitápěla lampou.Výsledek byl mizerný i přez mojí snahu. Z vylíhnutých ale 12 káčat jich odchovala 6-ale byli to samí kačeři. Mláďata postupně jak rostla a nevešla se kačce pod křídla tak ty menší co se dala vytlačit -pošla. Zřejmě slabší kačenky to odnesly první.Taky bych to už nedoporučovala.
Konečně se mi to samé stalo loni na podzim u kvočny Araukány která měla kuřata a při ochlazení to dopdlo jako u kačenek.
Karen Válková
No a poslední jsou taky araukány ale vylíhlé v líhni.Ta jsou nejmladší -3 týdny a ještě jsou v malém výběhu s vytápěnou budkou.
Karen Válková
Další jsou kuřátka araukány, která je tajně vyseděla na půdě.Přišla jsem na ně, až když začala padat dolů.
Karen Válková
dál jsem letos odchovala ještě několikery kuřata. Tahle jsou nejstarší.Líhnutá 26.7.
Karen Válková
Ahoj všichni, tak jsem zase jednou po dlouhé době nakoukla. Jak jsem posledně psala o zničeném hnízdě u morky ,tak druhé hnízdění dopadlo lépe. Vyseděla 15,ale tři brzy zašla. 12 jich vodila týden .Pak přišla bouřka a ucpal se svod. Morku polila voda z přepadu a další 3 pošla. Zbylá - 9 kuřátek už vyrostlo. Teď jim jsou už dva měsíce,včera jsem je dávala poprve na zahradu z vnitřního výběhu.
Karen Válková
Zdravím Rado, ano kačky už nemám,místo nich jsem si pořídila párek morek jinak mám slepice užitkové -čistě na vejce a čistokrevné hejnečko Araukán.Morka mi nasedla ,po týdnu jsem jí podložila ještě 10 vajec slepičích. Vyseděla to krásně měla 6+6 mláďat a když měla tejden ,něco mi je zlikvidovalo. Psala jsem o tom na těchto stránkách taky ale v jiné části:
http://drubez.chovzvirat.com/diskuzni-forum/kategorie-5/tema-4304/strana-8.html

Jinak všechno co pěstuji a chovám - veškerou moji zájmovou činnost najdete ve fotkách
http://karelex1.rajce.idnes.cz/

S těma barbariema to asi bude tak ,že jste je přez zimu moc vykrmil. Taky jsem je chvíli měla a snášela mně taky ale jen jeden rok další jaro to dopadlo jako vám jen se krmila a krmila. Když jsem ji zabila doslova z ní teklo sádlo. Je to holt tak jak se říká : Chybami se člověk učí!!!

Tak ať se vám daří Karen
Karen Válková
Ahoj Radime.kačka si to sama zařídí jak jí to vahovuje. Když byla v létě vedra nechávala jsem jí i přístup k větší vodě,aby se mohla vycákat a měla dost vlhké peří hlavně před líhnutím.
Já mívala ve hnízedě kolem 18 vajec,pokaždý bylo nějaké čisté asi to první .Já vejce po týdnu prosvítím a čistá vyhodím. Nikdy jsem jí žádné nebrala .Seděla na tom co si snesla.Je dejte pozor na toho kačera.Já měla jej vždy pryč od začátku, snad to bude u vás vpořádku,když má jinou kačenu ,ale jakmile si ta drhá sedne začne obtěžovat tu co sedí a mohl by vejce rozbít.Hodně štěstí ,držím palce.
Karen Válková
Kačera jsem pokaždé oddělila i nadále po vylíhnutí. Je schopný zabít mládě i když už běhají. Viděla jsem jak přišel kačer k budce ,zalovil kačeně pod břichem, vytáhl káčátko a praskl s ním.Když mně kačena nasedala kačer sedal k ní, to nikomu neubližovalo, jenom se vejce nezahřívala všechna.
Karen Válková
Pro neregistrovaný.já jsem krmila pšenku i ječmen ,ale ječmen jim moc nejede. Dorůstající dostávaly i kukuřici. Dospělé v zimě někdy taky když mrzlo.
Leni ,nevím proč dochází k zadržení vejce .Vlastně se to může stát u jakéhokoliv druhu ptáků. Když se na to přijde hned pomůže někdy vstřiknout do kloaky trošku stolního oleje.Měla jsem to i u kanářice i u slípky. Většinou je vejce dvojité a nebo bez skořápky.
Pro Radima. Jednou jsem měla čínku kačera a druhou kačku pekingskou. Aby se s ní pářil, musel nemít v dosahu tu svoji. Řešila jsem to tak, že kačer byl 3 dny u jedné a 3 dny u druhé. Žádné vejce nebylo čisté.
Karen Válková
Pro Petra, máte kachnu jen jednu? Jestli ano, odpadá možnost ,toho co se stalo Lence. Tak bych na vyšem místě se porozhlédla jestli nesnáší jinde, Taky můžete kachnu po ránu ohledat, jestli má v sobě vejce. Sice se mi nikdy nestalo že by kačka co už nese snášet přestala, zato se mi stalo, že v ní vejce zůstalo a byl konec nakonec pošla.

Leni ahoj , s tvojí úvahou souhlasím, zachovala bych se stejně.

Ahoj, Karen
Karen Válková
Zdravím všechny , no to mě nenapadlo ,že budu někomu chybět!

No nepíšu jen jsem ibčas nakoukla.J to tím ,že jse, loni kačeny musela zrušit, však jsem to tu říkala,souseni si stěžovali.

Pro neregistrovaného - moje pižmovka snášívala tak 12-18 vajec v jedné snůžce a zasedala tak na 5-3 od konce.

Mám párek krocanů a krocanka snáší - dnes 4 vejce.

Má tu někdo z vás taky krocany. Tady bych potřebovala radu zase já.

Zatím dík , zase se nakouknu Karen
Karen Válková
Mně se tohle stalo loni taky a nejednalo se o pozdní hnízdění ale o první jarní. Pak mi došlo,že je kačer po zimě příliš vykrmený a pohodlný. Jeden chovatel mi poradil dávat jim do vohy vit.E a to zabralo.Začal znovu mít o kačky zájem a to až tak, že kačenu zranil, jak ji pořád pronásledoval-natrhl jí oko. Pak se zase léčila ona. Nakonec se vše uzdravilo a káčata přece jen byla.

Jinak v předešlých letech jsem měla dvakrát káčata až na začátku listopadu,ale není to žádná výhoda. Tahle pozdní káčata jejich odchov se prodraží. Jak se ochlazuje víc sežerou.
Karen Válková
A proč? Byla čistá ta vejce? Nebo zachlazená?
Karen Válková
No ten kocour by mohl dělat problémy to je teda fakt. Já mám kočku, kocourů starších jsem měla několik, ale všichni byly s káčaty dohromady od mala. Nejlepší je kočka ,ta je vždy na jaře při prvním pobytu v ohrádce na zahradě přišla prohlédnout a pak už ji víc nezajímala. Moje kočka jim neubližovala a taky ani dalším obyvatelům dvorka. Dokonce i vlaštovky zahrnula do spolubydlících na dvoře.Ale z cizých koček jasem taky měla obyvy. Psa mám krysaříčku a ta je miluje až dojemně. Na Rajčeti je těchto fotek hodně.


Ta ohrádka co jsem používala pro malá káčata na zahradě měla tu velkou výhodu, že se dala přenášet za čerstvou travou.Cizí toulavá kočka dovede pěkně zařídit. Syn měl v ohrádce kvočnu s kuřaty.Viděl na ni z okna z kuchyně a tak viděli jak přišla kočka s koťaty tak měsíc stará a uičila je nejspíš lovit. Skočila i s mladými do ohrady, každej chytl jedno kuře a nežli stačili něco udělat - byli všichni pryč i s kuřaty. A bylo po odchuvu!
Karen Válková
Leni, u čínek jsou kačenky prakticky v dospělosti poloviční ale rozdíl se začíná projevovat až kolem 2 měsíce. Kačenky mají dřív překřížené letky a jakmile je zkříží tak už nerostou aspoň ne podstatně. Byvalo to ve 3 měsících a to jsem je pak už zabíjela.Pozor na létání!! Kačeři je překříží asi o měsíc později. Do 1-2 měsíců není ve velikosti rozdíl . U mne když bylo nějaké káče malé tak to bylo tak 1 , a většinou mělo nějakou vadu. No ale u 6ti týdeních už se to může začít rozdělovat podle pohlaví.Snacha dokázala dost přesně určit pohlaví u docela maličkých a to tak ,že při pohledu z boku na stojící káče porovnávala vzdálenost od nožek k ocasu . Kačer měl delší půlku těla k ocasu nežli kačena.Ale to chce je pozorovat ve výběhu, když nejsou ničím rušené.Nejde to je chytit a prohlížet. Držím palce aby ti vyšlo i tohle pozdní hnízdění.I kdyby přišly brzy mrazy ,aspoň ta káčata co bude moct obsednout dorostou. Musíš jím pak dobře podestlat slámou aby měla káčata teplo v noci od spodu. Ahoj Karen
Karen Válková
Hani ,ty jsi se zapoměla přihlásit možná proto nešly fotky vložit.Karen
Karen Válková
Já měla jako stelivo nejlepší zkušenosti právě se slámou. Zůstavala u mne nejdelší dobu na povrchu suchá. Měla jsem čínky a později pekingské na bazén jsem neměla místo ale ve výběhu měli tác s vodou . Na noc chdili z výběhu domůa tam jsem těm větším dávala na zem právě tu slámu. Malá káčata bez matky měla vytápěnou boudičku lampou a výběh jsem čistila vodou .Přez den býval prázdný. Na Rajčeti mám hodně fotek z líhnutí i odchovů. Třeba vám něco příjde vhod jako inspirace. Stačí kliknout.http://karelex1.rajce.idnes.cz/



Hodně úspěchů v chovu a klidně se ptejte. Tady jsou samí hodní chovatelé!Zdravím Karen
Karen Válková
Tak se koukám, že nejsem sama ,komu se ještě něco líhne. Včera ráno se mi pod kvočnou vyklubalo 7 kuřátek araukán.


Přesvědčovala jsem kvočnu tejden aby si to rozmyslela ale nedala si říct - no snad to ještě odchová!