Aktuálně: 4 587 inzerátů178 046 diskuzních příspěvků17 802 uživatelů

Komentáře uživatele Karen Válková (Karen Válková)

Zobrazeno 132 komentářů

Karen Válková
Pro Lenku!O tak častém otáčení vajec jsem myslím někde taky četla,ale to se týkalo automatického naklánění ve velkolíhních .Tady u této malé líhně co mám já by tak časté otvírání neprospělo už proto,že by se příliš častým otvíráním příliš ochlazovala.


No a rosím jen někdy - když se mi zdá že se dolíhnutí příliš natahuje.A to jen u kačenek. Karen
Karen Válková
Tak jsem si spletla jméno Omlouvám se TO BYLO PRO PETRU
Karen Válková
Lenko, dík za pochvalu,jsem ráda ,že moje zkušenosti jsou někomu k užitku.Dnes se mi začínají naklubávat první letošní kačení vejce:
Karen Válková
Pro Janu,

tak třeba se ty ouška u ních nekupírovaly, já teda nevím někdo to tak tvrdí jiný to popírá,ale že krysařík vznikl právě z pinčů a u těch se uši kupírovaly to je pravda. . První pokusy s vytvořením plemene byly před válkou ,pak to zaniklo a teprve v osumdesátých letech začaly znovu. A že jako zálkad byly použití právě menší jedinci pinčlů to jsem četla.Ale co se týká výstavy to mám pravdu zcela jistě já.Naše Celesta byla v nejmladší tříde vBrně na mezinárodce a dostala velmi nadějná 1, to měla 4 a 1/2 měsíce a v Praze na speciálce ve třídě o stupeň starších štěňat ve věku 6 měsíců a 10dnů a dostala známku nadějná.Na to mám doklad .Ahoj Karen






Karen Válková
Ahoj Lenko,Pejska mám už jen jednoho a to Pražského krysaříka fenečku .Bude jí 7 měsíců. Na výstavě byla v nejmladší kategorii poprve dostala velmi nadějná 1 a podruhé v třídě mladých už jen nadějná. Ona má problém s ušima.Zatím jí pořád ještě nestojí.Tohle plemeno mívá s postavením uší problém-dřív se jim kupírovaly -a teď už se to nedělá.Nevyřazují se ale proto z chovu - pokut není jiná hubá vada.Jak vypadá to tvé plemeno vůbec nevím.Nemáš taky fotky na Rajčeti??Koukla bych se.

A k té líhni.Taky mám jen takovou obyčejnou kde obracím vejce rukama. Vlhkost zajišťuje voda na misce. Vejce obracím ráno a večer a pokaždé nechávám líheň 20 min větrat.Ale to co píšeš o obracení nakonci si myslým že je blbost. Já obracela stále stejně a některé kuře(káče) se mi ve vejci utopilo.Loni mně poradila jedna chovatelka ,že poslední týden již obracet nesmím.A pak už jsem ty úhyny před líhnutím neměla. Tak že to nyní tak dělám Posledních 5-6 dnů neobracím vůbec.Zatím jsem neměla s tím problém. Jo a líhnu najednou kachní i slepičí vejce- vím že se to nedoporučuje ,ale zatím jsem s tím taky neměla žádný problém.Pejska mám vychovaného i když je to prcek ráno se mnou vyhání kačky do výběhu a hlídá slípky aby nepřeletovaly. I poslední Besinka co umřela na podzim rozlišovala naši drůbež od cizí.Dokonce i kočka rozeznává moje káčátka ve výběhu od všeho ostatního.Jednou jsem přinesla koupeného kohoutka do chvu a pustila jej do ohrádky mezi stejně staré naše.A představ si ,že ona tam v tom hejnu to cizí kuře rozlišila a chtěla ho vyhnat.!!!Všecko je to o výchově.Ahoj Karen

Karen Válková
Díky Leni, za zastání, jak píšeš, že chlapy zapíjeli první vejce, tak to mě pobavilo,ale ona to nebude zas taková vzácnost. Když se syn přestěhoval z Brna na dědinu a pořídil si kuřátka , zapíjeli první vejce od slepic taky. Když mi to popisoval pořádně,pořádně jsem se nasmála. . Měli to VEJCE na stole v pohárku a každý zůčastněný mu připíjel.S mým chovem to bylo obráceně. První co jsem si já pořídila byli králíci ale ty zakrslíčci.Prvního jsem "zdědila " po vnučce,kterou přestal bavit. K těmto jsem pořídila i velké a měla je několik roků.Ke králíkům jsem právě pořizovala párek čínek - to když se nám králičí maso přejedlo. Pak mi jednoho dne týden před líhnutím uhynula kačena na hnízdě.Ranila ji mrtvice a já honem sháněla líheň.Všechna káčata se mi povedlo odchovat bez toho, že bych s tím měla nějakou zkušenost. No a když byla doma líheň přišel s tím syn abych mu -prej když mi to tak jde- nalíhla kuřata.No a když jsem mu je už vylíhla musela jsem si přece taky nějaké nechat-byla tak roztomilá že jsem se s něma prostě nedokázala rozloučit. A to byl začátek.

Teprve ale za dva roky jsem objetovala část zahrady na výběh pro kačeny. No a tak je to dodnes.Jen ty kačeny dnes už mám jenom Pekingské a líhnu pouze v líhni - tyto kačky nesedí. Loni mi sice jedna nasedla ,ale až po snesení posledního vejce a to bylo 152 .Slepice pokuď kvoká tak ji seďet nechám pokaždé. Kuřata už si slepičky pokaždé někdo rád vezme ,no a kohoutci ty skončí v kuchymni. Tak zatím ahoj Karen
Karen Válková
A nemá ta druhá hnízdo někde utajené? Znovu jsem se dívala na vaše fotky kačen a napadlo mě.že by to bylo docela dobře možné.Máte tam dost všelijakých úkrytů.Zatím zdravím:
Karen Válková
Pane Romane ,tak to jsem ráda, že se to konečně rozběhlo.Čínky to dělají, dovedou pěkně vejce zakrývat,ale z mých holek to žádná nedělala od začátku,teprve když začala vystýlat tak taky vejce zakrývala.Tak držím palce.
Karen Válková
U nás to jinak udělat nejde.Mám u domu dvorek a z něj probíhačku na zahradu do výběhu. Slepice a kačeny jsou dohromady jen chvíly. Přez den jsou kačeny na zahradě ve výběhu. Slípkám se tam moc nechce. Na noc jdou kačeny naspět do dvora ale to už zase slípky jsou v kurníku a tak kačeny jsou na dvoře vlastně samy.Hnízda mám 4 jak jsem ale psala mimo tato hnízda vyrobená speciálně jen pro ně, snášejí mi ještě do budek po králících v horních králíkárnách. Myslím si ,že drůbež je celkově spokojená, nedochází tady k žádným šarvátkám a slípky mně nesou celý rok. Kačen jsem taky odchovala loni ale 50 ani žádné úhyny tu nemám, mimo to když zaútočila škodná.
Karen Válková
Zdravím pane Aleš, loni mi pižmovka začala snášet 5.2. a vejce v 8 hod ráno bylo zmrzlé tak že skořápka praskla.Co by jste na mém místě udělal jiného nežli je sbírat dřív nežli zmrznou?!!Dávala jsem si budíka na 6 hod a vejce odnášela .Nikdo netvrd,í že se vejce mají sbírat stále. Ani Hana ani já.A co se týká zanášení slepic do kačeního hnízda ,tak taky nevím .Mám kolem 20slepic a dvě kačeny. Slepičí hnízda mám 4 a další ze staré králíkárny.Všecka jsou nahoře. A stejně stále chodí ke kačenám.Prostě je láká víc vajec pohromadě.Moje kačena slípku nevyháněla ani když seděla už na plné snůžce.Dokonce neodehnala ani kuřata co prolézala plotem a nechala je skovavat se k ní do budky ,teda jen u vchodu pod ní nezalézala, ale krmila se s jejíma káčatama společně z jednoho krmítka.
Karen Válková
Zdravím pane Danieli, ty slepičí vejce musíte hlídat, taky mi to slepice dělaly. Musíte je stále vybírat, ony tyto vajíčka nemají tak pevnou skořápku a kačka je snadněji rozšlápne. Už jsem o tom psala taky na minulé straně. Karen
Karen Válková
My jsme ale obě říkaly odebírat,když mrzne.Já bych je do hnízda už dala.Kdyby mrzlo stále, čekala bych, až bude vystýlat a hnízdo bude zateplené a lépe drží teplo a teprve pak bych je dávala do hnízda.
Karen Válková
Leni to je v pořádku, klidně mi tykej, jsi stejně stará jako můl syn a ten mi taky tyká...

Mně to připadá, že na netu si všichni tykají nebo snad né ??

A teď vážně.To jak se chová tvůj kačer by mohlo být problém. Něco podobného jsem řešila já loni a byl to průšvih - vejce byla čistá. No vzhledem k tomu ,že dřív pářil budou asi ta první vejce vpořádku.Taky jsem měla 2 kačeny ale samec měl zájem jen o jednu nějaký chovatel mi poradil vitamin E. Seženeš jej v lékarně. Musí to být rozpustný ve vodě.Kačeně stačí když ji zapáří samec jednou aspoň za 4 dny. A tak jsem to nakonec dělala tak, že jsem mu ty kanenky střídala.Pokaždý když ji měl novou měl o ni velký zájem a pak ji nechal být .Možná bude stačit, když mu je jen budeš střídat,nebo na 1-2 dny oddělíš obě.Ale myslím,že nejlépe pomůže ten vitamín E a střídání.Aspoň toho mého loni to probralo. Tak zatím ahoj.
Karen Válková
Ahoj Lenko, já čínkám vejce odebírala pouze když mrzlo,což nyní již snad nebude.Mně kačka pokud jsem jí vejce nebrala snesla vždycky tak 16-19 vajec. a pokud poznáš první je dobře si jej označit. Doporučuje se nechávat v hnízdě lichý počet,ony se tam lépe uspořádají no a když jich snese sudý počet pak jsem to první ,když ho poznám, vyhodila.Jestli-že jsem vejce pro mrazivé počasí odebírala snášela kačena vajec víc tak 23 -29 ty pak všechny neobsedla a měla jsem je do líhně.

To ,že slípky pod kačenu zanáší se mi taky stávalo. To je problém ona jej ještě někdy rozmáčkla a pak bylo třeba kačení vejce omývat .Pokaždé ,když šla ráno nebo někdy se nakrmit, vybírala jsem z hnízda slepčí vajíčka. Zamezit jsem tomu nedokázala mám slípky s kačenama dohromady.Já myslím, že by jsi aspoň část vajec měla do hnízda už vrátit ,aby jí to lákala sedět. Pokut vejce myješ tak jen čistou a chladnou vodou, nesmíš jej odmastit a netři jej jen zlehka .Menší znečistění jsem odstraňovala smirkovým papírem. Ahoj Karen
Karen Válková
Moje kačky , stále snáší jen jedna. První káčata budou po 20.4. a mám jich v líhni 18.Všechna jsou plná.No a sbírám další,až se uvolní místo.
Karen Válková
Zdravím pane Romane, ta budka by měla být takto dobrá. Kačera jsem oddělovala až kačenka nasedla.Teda až zůstala sedět na hnízdě. Jakmile zjistíte, že vystýlá hnízdo peřím tak potom ještě snesla nějaká vejce a zůstala sedět.Pak už samička nechodila stejně do výběhu a samec tam byl od ní oddělený.
Karen Válková
Pořád na tu fotku koukám i jsem si ji zvětšila, no barbarie to budou, ale zdají se mi hodně velké v porovnání s tou holkou co je jasná mají mohutnou hlavu a nevím proč jak vy říkáte že mlčí,Samci vydývají jen takový syčivý hlas, kačenky jsou slyšet víc. Jsem zvědavá co na fotku řekne pani Hana - ta je chová nyní já už ne. A ještě co to mají s křídlama, vy jste je ostříhal?Mně připadá ten ,co je branej z profilu jako samec.Podívejte se na barvu nohou, jestli je stejná jako u těch dvou čínek. Když jsem měla kříženky po pekingských a čínkách byla barva nohou skoro u všech oranžová.Ale podle zobáku to na křížence nevypadá.Počkáme na názor Haničky. A co ta čínka taky ještě nesnáší? A ten samec se k těm dvěma sporným kačenám chová jak? tak zatím Karen

Karen Válková
Pane Romane, omlouvám se za ty překlepy.Ještě se chci zeptat nebo spíš upozornit na druhém snímku jak jsou ty hnízdní budky,zdá se mi ,že to stelivo se hodně vytahuje ven. Já dávám do spodní části napříč prkýnko a zvenku před něj cihlu nebo nějaký stupínek aby mohla kačka snadněji dovnitř ale aby zároveň jak vylézá nevytahovala stelivo. Do hnízda je lepší sláma,drží teplo a propouští vlhkost do spodu.Karen
Karen Válková
Pane omane, teda ty vaše kačeny ty se mají, těm může každá druhá závidět.Há myslím, že by už mohly začít snášet kaddým dnem,zvlášť když se tento týden tak krásně oteplilo.

Moc pěkný to máte


.
Karen Válková
Tak to vám gratujuji, to je bezva chce to obrázek abychom se mohli inspirovat. Já mám kachní vejce v líhni oplozená všechna ale budou se líhnout až od 21.4.


Ty od Araukán budou nejspíš čistá. Už sbírám další tahle budou nejspíš už dobrá dobrá.