Aktuálně: 4 591 inzerátů178 058 diskuzních příspěvků17 802 uživatelů

Komentáře uživatele Karen Válková (Karen Válková)

Zobrazeno 132 komentářů

Karen Válková
Taky se mi barevná pižmovka líbila, a jakou jsem měla radost z prvních strakatých káčat!!Jenže radost opadla když došlo na škubání.Ty tmavá pírka nechávají stopu v kůži. A i kdyby se to dalo křížit jaký to bude mít význam.??Ti kříženci budou určitě menší než čínky.
Karen Válková
Moc pěkné fotečky, ráda se na ně koukám, já nemám takové možnosti .Vaničku jsem taky jednou zkoušela zakopat do výběhu,jenže mně tam chodí i slípky a kuřata a ty se tam topily.Tak jsem to zase musela zrušit.

Jestli se pižmovka páří s březňačkou ,tak to netuším.Jedině kdyby neměl jinou partnerku,ale fakt nevím.
Karen Válková
Pro Pavla, slepičí vejce se líhnou 21 den ale mohou i o 1-2 dny dřív. Poslední 4 dny vejce neobracím u všech druhů. Ty kačení vejce máte v líhni různě dlouho tak musíte počítat kdy mají čas už neobracet.Čínky počítám na 35 den ale zase to může být dýl nebo o něco dřív. Kačení vejce jsou naklubané 2 dny .Jeden den se naklubou a teprve další den pokračují.Máte v líhni vodu pod vejci?Já ano a už jsem nekropila jen někdy a až při líhnutí.

S perličkama vám neporadím to neznám.



Pro Lenku, jednou se mi líhla káčata na dušičky t.j.3.listopadu. Vylíhla se všechna ale odchovala je ta co obsedla. Postupně jak rostla, a nevešla se pod starou jedno vystrčili a to do rána umřelo. Byly tenkrát v noci mrazíky.Ty tvoje by se ale měli vylíhnout ještě v říjnu. No snad to zvládnou. Máš pro ně chráněný prostor na noc a bude to chtít dobře podestlat,aby jim bylo od nožek teplo.

Pak nevím na co se ptáš, chceš vědět jak dlouho je nechávám u staré ,nebo kdy je zabíjím?Čínky jsem odstavovala podle toho jestli ještě měla jít k samci ,nebo už ne. Musí být uplně opeřené. Zabíjela jsem pokaždé ve 3 měsísích samičky a kačírky ve 4 měsících. Dívej se kdy se jim překříží křídla - letky. Až k tomu dojde už dál nerostou. A dej pozor,aby ti neuletěly.!!Kačenky budou létat už ke konci 3 měsíce.Tím že jsou lehčí snáž se zvednou. Skoro každý rok se tady u nás na řece najde pár uprchlíků.Jak začnou poletovat nebo spíš když se o to pokouší ustřihni letky na jednom křídle.Ale jen na jednom! Ahoj Karen
Karen Válková
Leni, máš kačeny čínky? Ty jsem měla v chovu asi tak tři roky, pokaždý seděla kachna aspoň 2x a pokut snášela aspoň 16-18 nechávala jsem ji. Kačera jsem měla i 5 let,pak jsem jej měnila. Kdybysale pozorovala že přestává pářit tak i dřív. U pekyngských jsem měla problém aby mi přez zimu nestloustly.Proto jsem je měnila každý rok.Samec v druhém roce neměl zájem o pářeníaž po podání vitE se to napravilo.Ale šlo jen o to že byli moc vykrmení. V zimě nemají výběh jako v létě.


Pavle, - ty slepičí budou dobrý.Kačena sedí měsíc, třeba jsou kačení vejce ještě málo nasezené. Pokut máte možnost dobře je prosvítit, tak jestli zárodek udumřel,je to vidět ve vejci jako načervenalá pentlička v dolní části vejce - taková čára .
Karen Válková
Pro p. Pavla.Vejce musíte prosvítit proti lampě v uplné tmě.Měla jsem za tím účelem vyrobenou rourku z nehořlavého materiali a ta byla navlečená na stojatou lampu. Dobře mi to funguje. Slepičí vejce se dají prosvítit v týdnu - pokut jsou čistě bílá tak i dřív. Tmava později. Vzduchová bublina je správně na tupém konci. Několikrát jsem našla bublinu na prostředku nebo na druhém - špičatém konci - to vyřadtě stejně se nevylíhne - zajde.

Kačeny jsem prosvěcovala 4 den a spolehlivě poznala .První co je vidět je pavouček -terčík od kterého se rozbíhají žilky.Ke konci celé vejce ztmavne a je dobře patrný jen rozdíl od vzduchové bublinky.

Vím ,že se nedoporučuje líhnout kačeny s kuřaty naráz ale já to taky dělala. Vejce jsem do líhně dokládala, protože jsem měla jen jednu kačenu a tak bych líheň naráz nenaplnila. Vejce jsem popisovala datem vložení. Abych věděla kdy se má líhnout.



Pro Romana.To je jednoduchý Pižmovkaa a čínka je to samé. Zdravím Karen
Karen Válková
Hani, to s tím stářím káčat mě původně taky napadlo,ale když se dobře podívát těm větším začínají teprve růst na lopatkách chomáče peříček.Mně se zdají moc mladé na to ,aby to bylo pohlavím.
Karen Válková
Zdravím pane Romane,fotky jsem si prošla, ty vaše možnosti vám mohu jen tiše závidět.To já takové možnosti nemám.Kačeny už jsem zrušila - sousedi si stěžovali,tak už mi zůstávají jen slepičky. Několik let mi žádná nekvokala a děď zrovna začala druhá. Tejden jsem jí to rozmlouvala ale trvá na svém. U tý první mám 14 dnů kuřátky. A koukám, že máte i krůty. S těma bych to chtěla nyní zkusit místo těch kačen.Taky se těším, až budete mít dokončený druhý bazén pro kačeny a zveřejníte fotky. To bude nádhera!!!To je obrovský prostor, v tom už by jste se mohli koupat i vy?!

Proč máte takový rozdíl ve velikosti káčat v jednom hnízdě,to teda fakt nemám tušení. Někdy se mi taky stalo,že bylo v hejnu jedno káče nějak pozadu ale celá půlka to jsem ještě neměla. Dáváte jim po vylíhnutí nějaké vitaminy? Já mám moc dobré zkušenosti se SUPERVIT D. je to do vody a dává se to 3 dny po sobě a za tři týdny znovu. Dávám to všem a začínám ještě před začátkem sezony až do zimy. Mláďata se léte líhnou a kuřata-káčata pak lépe rostou.To ale by nesměli se dostat k jiné vodě v době podávání. Taky se to dá zapravit do míchanice,ale to nemám vyzkoušené.tak zatím . Jo a tady je odkaz na moje chovy: http://karelex1.rajce.idnes.cz/
Karen Válková
Ano mají.Naopak já chovala jeden rok čínky kterým u kačenek ta kůže kolem očí chyběla,měli ji jen kačeři.
Karen Válková
Jo a oni ty husokačeny jsou na pohled k nerozeznání od čínek jen jsou větší.
Karen Válková
Husokačeny jsem taky měla ,taky se jim říká barbarie.Jsou plodné normálně, jen některá nesedí. Já měla jich koupených 5,Z nich byli 2 kačeři .Z těch 3 kačenek všechny začaly snášet ale jen 2 nasedly. Ta poslední byla jak slepice,jen snášela a naseděla. Neplodní jsou prý kříženci s kachnou pekingskou. Tyto křížence jsem sice líhla, ale nedržela jsem je do dospělosti,tak to nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti.Těm křížencům se prej říká muradi.Fotku nemám, tenkrát jsem ještě neměla ani počítač ani foťák.
Karen Válková
Tak vám pane Romane moc blahopřeju k takové úrodě.To je opravdu moc pěkné. Omlouvám se že jsem se neozvala dřív,ale teď jsem se ani sem nedostala. Pořád je moc práce kolem zavařování a nakládání .Letos se urodily u nás i meruně a tak nevím co dřív.

Leni, doufám ,že u tebe už se to taky všecko daří.Já začnu koncem měsíce zabíjet posledních 10 káčat a budu mít prázdný výběh.

Pro Tomáše, v krůtach já jsem začátečník, sama jsem zháněla rady, ale domnívám se že krůty v 13 týdnech už mohou všechno. Mně se z 10vajec vylíhla jen 2 krůťata a jedno ještě pošlo. Ostatní byla čistá. Toho jednoho syrotka chovám se 2 kuřaty a teď mělo 3 týdny. Od 6 se prý již nemusí přitápět. Zatím jsou ve vyhřívané boudičce s výběhem. Tak doufám ,že aspoň to jedno mi zůstane .Chci si jej nechat do chovu a zkusit to místo kačen.

Pro neregistrovaný,myslím že moje kačeny slézaly z hnízda jednou za den, ale do toho jim nemluvte. Před líhnutím a ve velkých horkách se koupala i víckrát za den.

Ahoj všichni Karen
Karen Válková
Hani to máš teda úrodu, to je paráda,ta kačena s podloženýma káčatama je nádherná.Kolik měla vlastních?A jak si je podkládala v jakém stáří?Já jednou taky dasla kačeně s mladýma dvě koupené káčata,ale to už byly velký .Na pohled v nich nebyl rozdíl, káčata se hned spřátelila byla v jednom hejně a v klidu. Asi za dvě hod bylo jedno z koupených po smrti.Mělo jedinou ránu za hlavou.Kačena se zrovna chystala na to druhé. Já vím,že se podkládají jen čerstvě vylíhlá,ale tenkrát mě zlákalo že byla všechna tak stejná..Měly už aspoň 3 týdny


Tak jsem kačenu dala k samci a hejno nechala spolu.

Já už mám ty starší v mražáku a ta mladší mají teď měsíc. Tak za měsíc budu bez kačen a výběh bude prázdný.Aaach joooo. Ahoj

Tohle jsou moje poslední kačky!
Karen Válková
Pro Michala, já mám kačeny venku tak asi od 14 dnů ale já mám pod střechou u slepic oplocený menší výběh kam chodí na noc.V tom výběhu je bedna s lampou kterou jim tam topím ze začátku pořád a pak jen v noci. Přitápím tam tak dlouho dokut na noc zalézají do bedny. Odchovávám v tomto malém výběhu i kuřata z líhně,když je tam místo. Ohrádku slepice přeskočí ale nikdy jsem neviděla že by káčatům ubližovaly. Jiná nevýhoda je ,že jim všecko krmení sežerou, nebo aspoň přeberou. Proto je tam dávám až na noc ,kdy mám slípky zavřené v kurníku.

Dám vám to na obrázek
Karen Válková
Já měla kačenu pokaždé už přez rok starou,když poprve nasedala.Sedat jsem ji nechávala jen 2x.Asi u mne delší dobu vodila, protože by to vyšlo moc už do podzimu.I tak mi dvakrát se líhla káčata pod kačenou až na dušičky a to už bylo pozdě . Nemám ráda když se mi odchov natahuje až do zimy.

První letošní moje kačeny už tejden porážím.Já mám ale nyní pekingské.
Karen Válková
Pro Petra:už jsme tady o tom psali.Kačena si kolem 10.vejce začne vystýlat peřím hnízdo a pak u mne to bylo pokaždé předposlední vejce ,sedne.Hnízdo jsem kontrolovala když byla kačena dole z hnízda. A kačera jsem od ní oddělovala jakmile zústane na hnízdě sedět.Dokut nesedí tak jsem taky kontrolovala hnízdo .U mne do něj bylo normálně vidět,tak ,že to kačenu nijak nerušilo.Teprve když jej vystele peřím, bývají vejce skovaná.Stáří vajec jsem u čínek nijak neřešila. Až přestane snášet tak sedne.

Pro Michala. Já jsem do výběhu sypala normální písek. I moje slípky mají na misce písek zvlášt. Káčatům dávám krmení navlhčené - méně ho rozsypou po okolí.Rozhodně jej potřebují na trávení.To ustájení je pěkné, ale chtělo by to i výběh na slunko. Já mám přenosný výběh udělaný ze starých oken a v tom jseu venku od týdne. Mám v některém starším příspěvku odkaz na Rajče. Tam se můžete mrknout jak to mají moje kačky. Třeba vás to inspiruje. Moje kačky jsou ale pekingské a ty rostou rychleji. Zdravím
Karen Válková
Zdravím Petře,

u mne čínky mívaly tak kolem 18 vajec v hnízdě.Tohle se mi nestalo nikdy.Někdy vynechala jeden den a stačilo přidat těch bílkovin a popkračovala.Myslím, že snůžku ukončila a za čas začne znovu.
Karen Válková
Jestli sedí tak ne.Jinak jsem přidávala bílkoviny.Ryla jsem jí žížaly, do krmení do šrotu přidala mleté maso co jsem měla pro psa.
Karen Válková
Zdravím pane Romane,tak to je teda smůla.S těmi vejci bych to ještě zkusila. Je rozhodující v kterou dobu inkubace k opuštění hnízda dochází a tohle nevím přesně. Mám jen vyzkoušené ,že v den líhnutí ,když k tomu dojde přežívají jen vejce naklubaná.Ta která se nestihla naklubat se zadusí. Jednou se mi to stalo u kačeny ,když vypli ,pro opravu elektřinu na 10hod a přežila naklubaná. A ještě stejně dopadla bažantí vejce ,které opustlila bažantice když už byla naklubaná a zůstala bez staré od odpoledne do večera druhého dne,všechna žila.


Ale ta díra se mi zdá moc malá na prolézání,nemohla spíš přeletět?Nebo není jiný průchod ?Proč by se měla cpát do tak malého otvoru?

Já začnu příští týden zabíjet ta první káčata.To je na celé věci neprotivnější práce.Ale stejně už přepeřují,tahle začala nějak moc brzy. Zdravím.

Pro Petra Urbánka - také jsem oddělovala kačera až kachna sedne.Lezl za ní do hnízda a tam se pokoušel o páření což odneslo pokaždé nějaké vejce.
Karen Válková
Leni ahoj, že se ti ještě ke všemu jedno káče utopilo to je mi líto.Už jsem o tom taky slyšela.Ona káčátka dokut mají jen chmyří nemají odolnost proti vodě dostatečnou.Časem se od matky promastí a už je to pak lepší,ale stejně,jestli-že se dostanou do vody z které nemohou snadno vylézt,tak se tam utopí. Syn mi vyprávěl jak kačena jeho souseda zavedla káčata do vany zapuštěné do země ale z vody se dostala jen stará a všechny mladé se tam utopily.Koho by to napadlo ,že se kačena může utopit!

Zdravím pane Romane, a máte aspoň hrubou představu kdy by se ta další vejce mohla líhnout?

Moje ta první káčata už jsou velká,jen nemají dorostlé letky jinak vypadají jako dospělé.20.6. budou mít 2 měsíce. Tak přibližně za měsíc začnu zabíjet.Ta mladší jsou stará teprve 5-10dnů .Ony ty pekingské kachny rostou rychleji nežli čínky.Tak fotku vložím ale není dnešní. Je na ní datum .Dnes už jsou zase trochu větší.Zdravím Karen
Karen Válková
Zdravím pane Romane,No já myslím,že tady není co radit.Flekatá vejce jsou mrtvá.Jestli jsou ta ostatní živá,to se těžko dá takhle určit. Lenka dole píše jak se dívala ve tmě na vejce proti lampičce,tak to zkuste taky tak.Já mám na prosvícení použitou starou lampičku u které je žárovka zašroubovamá směrem nahoru.Na tuto žárovku mám navlečenou trubičku o velikosti té žárovky směrem nahoru se trubice jen mírně rozšiřuje aby odpovídal otvor velikosti vejce.No a pak to vejce položím nahoru a otáčím jím proti světlu.Taky jen ve tmě.Material na trubici musí týt nehořlavý,já mám použitou izolaci na obložení zdi kolem kamen.

To vejce co jste rozbil, vypadalo jak?Bylo odumřelé ,nebo čisté.?Jde o to jestli kačer páří ,nebo jetli to kačena zachladila.Jednou mi kačer nepářil a pomohlo mu dávat do vody vitamin E. Jde to koupit v lékárně.