Aktuálně: 4 584 inzerátů178 034 diskuzních příspěvků17 799 uživatelů

Komentáře uživatele Karen Válková (Karen Válková)

Zobrazeno 132 komentářů

Karen Válková
Ahoj Leni, to je teďka těžká rada, chce to líheň,tahle pod lampou to budeš těžko udržovat.Teplota by měla být stále na 37,8°CKáče se jeden den naklube a až druhý den dolíhne,jakmile se v této fázi - těsně před líhnutím příliž ochladí nebudou mít sílu prorazit skořápku a zadusí se. Že je to dnes 44den nemusí být tak docela pravda.Ona mohla ta vejce snést dodatečně.Abys je ty naklubala to bych nedoporučovala.Pokud se naklubou samy a pak nepokračují ani v další den tak to už jsem dělala i když teda u kuřat,že jsem je dolíhlsama a přežila to.Ale celé i s naklubáním to ne.


Karen Válková
Ahoj Leni,

Já myslím,jak už jsem psala nahoře,že je na čase je zvednout obě,a vejce prohlédnout aspoň tak,jestli nemůžeš je prosvítit. Flekatá nebo černá zrovna vyřaď,pak zkus poslouchat u ucha, někdy jasně slyším jak pískají nebo šramotí.Podezřelým zkus zlehka zatřepat, jestli hrká - vyřadit.Pokut budou jen ta 4 káčata,tak rozhodně jednu dej ke kačerovi.A pro příště nedovol,aby seděly obě kačeny na jednom hnízdě.To je snadno zachladí.Mně takto sice taky jednou seděly dvě v jedné koudě,ale měla každá svoje hnízdo a i tak si vejce kradly a když jedna odešla ta druhá si její hned vzala.Vůbec nevím jak je ta první dostala nazpátky,ale nenachladilyse,ale až se líhla káčata jedna druhé je zabíjela.Tak, že taky nic moc.Jestli už nenajdeš žádné dobré vejce ,vrať tam jen jednu kačenu a nech jí tam ta 4 káčata,však ona se s něma zvedne.Druhý den po vylíhnutí už by se měla začít krmit.Já mám dobrou zkušenost s krmením které se prodává pod značkou VKCH 1,a navlhčit v prvních dnech.Tak držím palce oběma. Karen
Karen Válková
Zdravím pane Romane,

42 den jestli počítáte dobře je už hodně.Já bych ji sundala a vejce prohlídla.Flekaté je špatné - řekla bych ,zachlazené. Ale důvod proč je zachlazené ,mě napadá ,že je neobsedla.Máte možnost vejce prosvítit?Před líhnutím při prosvícení je jasně vidě tsvětlá vzduchová bublina a v ní často i vidím jak mládě hýbe zobáčkem.Pokut ale jsou flekatá,nebo černá všechna,tak je s klidným svědomím můžete vihodit a kačku vrátit ke kačerovi.

Na kolika sedí?
Karen Válková
Tak vám ji ještě ukážu na fotce, není to nic moc ale slouží dobře.
Karen Válková
Zdravím pane Tomáši,já si tu líheň kupovala na inzerát a dala jsem za ni 3500Kč.Každý se mi vysmál,že to bylo předražené - což asi fakt bylo,jenže já si ji udělat neuměla a nikdo z rodiny tenkrát taky nevěděl jak na to.To jsem ještě neměla počítač, a tak jsem nevěděla kde vzít návod.Ale hlavně že funguje.Tak hodně štěstí a šikovné ruce.
Karen Válková
Já obracím v líhni vejce jen ráno a večer,při tom je nechávám ochladit 20min.Vodu mám jen ve spodu na miskách od mraženého dortu.Taky je nijak nekropím jen u kačat jsem to ze začátku dělavala při líhnutí, když se mi zdálo,že klubání trvá moc dlouho.Pak jsem zjstila,že káče se jeden den naklube a až druhý vylíhne a je jednojestli je kropím nebo ne a voda je jen dole.




























Karen Válková
Udělala jsem chybu v zápisu omlouvám se teď je to správně.



http://karelex1.rajce.idnes.cz/
Karen Válková
Pro Michala.

Já mám takovýhle postup.Káčata z líhně mám pod lampou první týden stále.Od jednoho týdne nebo od 4dnů když je opravdu hodně teplo, je přenáším do venkovního výběhu na slunce. Když nesvítí zůstanou i nadále pod lampou.Asi tak od 14 dnů je nám na dvoře ve výběhu s budkou do které se mohou ukrýt a na noc jim svítím znovu lampou,pokud je tak jako nyní svítím slabší žárovkou i přez den ale mají možnost pohybu ve výběhu bez lanpy. Dál se řídím podle venkovní teploty a taky podle chování káčat.

Hodně zdaru
Karen Válková
Je tady nějaký chovatel krůt? Ráda bych se na něco optala!
Karen Válková
Ahoj Leni,

já bych znovu v jednom tahu kvočnu sedět nenechávala.Dělá se to prej u krůt.Ale vím,že se dají dokoupit jednodenní kuřata -třeba i brojleři na maso a přidat k tomu jednomu.Mám tady deták od společnosti KAVAPO zavolej a zeptej se .Nevím odkut jsi .Tel: 565 396 251 nebo 565 396 600,nebo 724 049 368.

U kačen čekej líhla se mi i až 39 den.


Zdravím Karen
Karen Válková
Myslím,že klidně.záleží to na tom kdy ji od mladých odstavíte. Čínka mi sedávala pravidelně 2x a když jsem měla víc kačen a některá měla káčat málo rozdělila jsem její mezi ostatní dvě a ji vrátila ke kačerovi. Za 14 dnů už snášela znovu.

Po dva roky se mi poslední mláďata líhla 3.11. což bylo pozdě a odchovala jich jen 7 v hnízdě. Vylíhlo se jich 14 ale jak rostla a už se v noci pod mamtku nevešla asi se zachladila a umřela. Zůstali samí samci.
Karen Válková
Dneska se mi začínají líhnout poslední káčata, tahle si ještě nechám ,minulá a poslední půjdou k synovi a bude s nimi konec. Mám v líhni poptrve 10vajec od krůt a tak jsem na to moc zvědavá s nimi se o pár dnů dřív bude líhnout 10 kuřátek od araukán.Prý je to vhodné, že krůťata se od nich učí zobat. Tak to vyzkouším .Třeba se mi to zalíbí a měla bych jich pár místo těch zakázaných kačen.Letošní první kačenky už mají 1a1/2 měsíce a krásně narostly.
Karen Válková
Pro Aleše Baťhu - tak ta moje nedohřátá kuřata mají dneska 10dnů a žádné mi nepošlo - nechci to zakřiknout tak dodávám zatím!!!Už je mám na dvoře ve výběhu s vytápěnou budkou a zdají se mi dost dobrá. Uvidím do budoucna jestli nebudou mít nějaké následky.Ale když jsem se teďka dívala na fotky ze stejného věku ani to není tak moc velký rozdíl.
Karen Válková
Hani ty jsou krásné!! A co to kuře, to bylo schválně? Taky jsem u těch posledních měla pár dnů mezi káčaty 1 kuře nežli se za pár dnů vylíhla káčata. Přežívalo statečně i když v tom vlhku u káčat v bedně v síni mu to moc neprospívalo.

U mne se z těch vajíček co byla tak spožděná po výpadcích elektřiny vylíhlo 1 jediné kuře a ještě 5 se jich naklubalo ,ale už neměla sílu pokračovat. Tak js mje sama vyndávala z vejce.Všechna byla dozrálá ,žádné ani trošku nekrvácelo a 5 jich žije do teďka-to poslední nestálo a jen leželo na boku.Tak jsem jej utratila. To první se vylíhlo 24 den a ta ostatní jsem vyndávala 25 a 26 den.

No a dnes se naklubalo první z káčat co jsou taky tak postihlá výpadkama proudu. 9 se jich už ani nenaklubalo a byla odumřelá ve vejci.

Jarku vám blahopřeji ke kuřátkům a držím palce aby stejně dobře dopadly i kačky.

Aleši dík za rady bydlím v Ivančicích a to není dědina i když to tak místy vypadá.Kačeny taky zabíjím sama a taky pokaždé po dvou.Přikládám foto těch mých chudinek co jsem je vytahovala z vajec .Samo se vylíhlo to černé co jde dozadu.
Karen Válková
Zdravím pane Aleši A. ,rozumím, já si všimla že jste dva a vy nejste ten co mu pobíhají potkani mezi káčaty.

Taky si myslím,že je to pitomost ,když sousedi tvrdí, že nevydrží sedět na zahradě kvůli mým kačenám a to ještě navíc když od těch druhých sousedů nás dělí živý plot ,Ale co nadělám, nechci nepříjemnosti a tak jsem raději ustoupila. Možná si pořídím na další rok jednu čínku a ta tolik nenadělá, a nebo je bude mít jen syn a já si od něho nějakou na pošmáknutí vezmu a to bude stačit.Dík za odkaz na klub vodní drůbeže.Vím,že máte pravdu s tím škubáním černé kačeny ,že se dá vystihnout správná doba, jenže já ji většinou nevystihla.


Teď ještě s napětím očekávám jestli se mi vylíhnou ta další káčata, po opakovaných výpadcích proudu.Ale naděje stoupá dneska se začala líhnout kuřata a to místo 21 den tak až 25 . Tak už věřím ,že aspoň nějaká to zvládnou taky.Ta co již mám jsou teď již ve velkém výběhu po zrušených dospělých
Karen Válková
Zdravím pane Aleši, a znovu děkuji za vlídná slova.Ale řekněte sám co já nadělám,když si stěžují sousedi z obouch stran, že kvůli mým kačenám si ani nemohou sednout na zahradu.

Máte krásné fotky a zvlášť jsem koukala na ty celé černé.Ještě jsem celou černou ani neviděla.A malinké černé káčátko to je zakové zvláštní ,nebo aspoň mně to přijde. Já měla několikrát strakatou kačenu ale celou černou ne.To ale bude práce při škubání!!


Já mám těch svých 16 káčat, co se mi vylíhlo před 3týdny a nevím jestli nejsou uplně poslední. Vypadá to že jsem po výpadku proudu přišla o celou náplň líhně. Kuřátka co se měla líhnout ve čtvrtek se neklubou.Po nich měla jít ještě jedna násada káčat tak uvidím jestli to přežilněkdo z nich.
Karen Válková
Děkuji Aleši za vlídné slovo, už kačeny staré nemám,snad se budou mít líp nebo aspoň tak jako u mne.Naše zahrady jsou na sebe nalepené a úzké .Sousedí v levo mají aspoň králíky a psa, ale stěžovat si začala ona druzí sousedi nemají žádné zvíře.Všichni mají na zahradách altány a taková podobná posezení jen já výběh na kače a slípky. Jo a přistěhovalec jsem já. Na baráku bydleli manželovi rodiče .Ivančice nejsou vyloženě dědina a lidi jak je vidět příliš noobl na vůni venkova.Slípky ale nedám.Dík!! Sousedům vadí i naše kočka, prej jim rozhrabuje záhony.Přitom bez ní by nás myši sežraly.Ona je výborný lovec chytá i krtky.Jo a když naše Džesinka -štěně krysaříka utíka po cestičce pak pani na ní dělá kš kš kš -pokaždý se musím smát.
Karen Válková
Zdravím ,tak doufám ,že se vám kuřátka líhla a že jste dopadl lepší nežli já. Po několikerém výpadku proudu to vypadá ,blbě.včera měla vejce v líhni 21 den a je tam klid ,nic nepípá nic se neklube. Ještě pořád doufám , že je to jen zpoždění ,ale už i pochybuji.Několikrát byl kratší výpadek přez den ale teď naposledy jak byla min. týden v okolí bouřka, vypadl proud v 10 večer a vím ,že se rožlo v 1 v noci, jenže mohl znovu vypadnout a to už jsem nezjistila. Mám tam i kačení ,ty bala o týden mladší, tak třeba ta to přežla. Na víc musím zrušit kačeny.Sousedi se na mne domlivili a stěžují si ,že jim to zapáchá. No já vím že je výběh když je jich tam hodně a zaprší ,cítit,ale snažila jsem se to zvládnout a pořád jsem jej přerývala.No nepomohlo to.Stejně si myslím,že v tom byla i trocha závisti, protože sousedka co s tím začala klidně seděla na zahradě v altánu když mě neviděla,ale jakmile mě zahlédla ,pokaždé si zakryla rukou nos. No co nadělám,dobré sousedské vztahy jsou přednější.Ale chodit sem za vámi budu dál.Dneska si příjde jedna chovatelka pro chovné kusy1+2 a možná ukápne i nějaká ta slzička.Třeba si časem pořídím jednu páru čínek, ty tolik nenadělají - nedá se jich naráz tolik odchovat.Ještě dochovám poslední káčata ty co mám doma, krásně rostou ,a jestli se už nic nevylíhne,mám tu ještě 9 vajec co snesly kačeny do dnešního dne,ty dám ještě do líhně a bude konec. Teď mají 3 týdny mimo třech posledních ty jsou 2 týdny. Tak zatím.
Karen Válková
Ahoj Leni, já už bych do ničeho nevrtala.Ona by ta slípka ta káčata taky vyseděla,vim,že když jsem byla malá,dělalo se to na dědině dost často.Bylo pak docela sranda pozorovat slepičí mámu,když se jí děti šly koupat.Jesli těch 5 vajec bude zachlazených to si nejsem jistá,možná takhle ze začátku ještě ani vývoj se pořádně nerozběhl.Jednou se mi stalo,že jsme měli vypnutý proud víc jak den a noc , zrovna když se vejce v líhni líhla.Bezproblému,to přežila naklubaná vajíčka,ale ty co naklubaná ještě nebyla se zadudsila.Taky se mi už přihodilo, že jsem zapoměla na pár hodin líheň zapnout a taky se nic nestalo,ale to bylo někdy kolem půlky inkubace.

Až se to bude líhnout u těch dvou tvých kačen hlídej si, co uděla druhá ze sedících kačen ,až první bude odvádět svoje potomstvo. Synovi se stalo,v podobné situasi,že ta druhá co ještě mladé neměla vylíhnutá opustila svoje hnízdo a odešla za první a jejími káčaty.Bedničky bych tam nechala v prvních dnech se s nimi věčinou ještě vrací do hnízda.Vystlané hnízdo je hřeje od spodu.A aby tam snadněji mohla vyskákat dej před bednočku nějaký stupínek tředa cihlu ,nebo nějakou šikmou plochu z prkýnek .Taky jsem to tak dělávala.

Tak ahoj a držím palce,aby všechno vyšlo.
Karen Válková
Káčatka už zase povyrostla.Už budou mít 3 týdny a ve svém původním výběhu měla málo místa. Tak už dostaly větší ohrádku a ráno a večer chodí po svých ze dvora na zahradu a naspět.Týden po kuřátkách se mají líhnout další káčáta,tak je zase pak předvedu.