Aktuálně: 4 427 inzerátů179 682 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Vrabec skalní

Petronia petronia

Vrabec skalní

Petronia petronia

Vrabec skalní

  • Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
  • Velikost: 14-17 cm
  • Hmotnost: 35 g
  • Počet vajec: 4-7 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Potrava: Hmyz, semena a bobule
Vrabec skalní
Kam se řadí?

Vrabec skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Passeridae - vrabcovití
  • Rod: Petronia - vrabec
Vrabec skalní
Kde žije?

Vrabec skalní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 718 2 minuty čtení

Znaky

Vrabec skalní se podobá samičce vrabce domácího, má ale na hlavě světlá pruhy a žlutou skvrnu na hrdle, která je však těžko rozeznatelná a mladým ptákům chybí. Na ocase má bílá skvrny.

Prostředí

Vrabec skalní obývá bezlesou pahorkatinu se skrovnými travinami a skálami nebo i ve zříceninách. Kdysi byl vrabec skalní rozšířen i v Německu a na území České republiky. Jeho rozšíření sahá od jižní Evropy a severní Afriky na Střední východ, do střední Asie a až do Mandžuska. Je stálý.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích v různých biotopech s holým povrchem: na skalních plochách, v roklích, zříceninách a dokonce v budovách. Místy také na vysokohorských loukách s balvany a roztroušenými stromy a keři, ale i na pastvinách a v blízkosti obilných polí, od mořského pobřeží do 2040 metrů nad mořem. Hnízdo zakládá v hlubokých děrách a trhlinách skal, v ruinách nebo v dutinách ve zdech na budovách, v hnízdech jiřiček. Hnízdí od dubna do června, na vejcích sedí 12 až 14 dní, mláďata zůstávají v hnízdě až 21 den. Hnízdí 2x ročně a v každé snůšce se nachází 4-7 vajec. Na podzim se vrabci skalní shlukují do hejn, která každého večera vyhledávají ke spánku tytéž stromy.´

Potrava

Vrabec skalní konzumuje hmyz, semena a bobule.

Názvy ve světě

Vrabec skalní

Anglicky: Rock Sparrow, Chorvatsky: Vrabac kamenjar, Německy: Steinsperling

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníVrabec domácíVrabec polníČmelák skalníOrel skalníBřehule skalníVlaštovka skalníHolub skalníSkalník modrýSkalník zpěvný

Foto: http://www.rios-galegos.com

Podělte se s námi o názor na tento text →