Aktuálně: 4 388 inzerátů184 677 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Papoušek uzdičkový

Geoffroyus geoffroyi

Papoušek uzdičkový

Geoffroyus geoffroyi

Papoušek uzdičkový

  • Výskyt: Nová Guinea, Moluky, Malé Sundy
  • Velikost: 21 cm
  • Hmotnost: 135-180 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Potrava: Semena, ořechy, bobule, hmyz...
Papoušek uzdičkový
Kam se řadí?

Papoušek uzdičkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Geoffroyus - papoušek
Papoušek uzdičkový
Kde žije?

Papoušek uzdičkový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 15:42
10 252 2 minuty čtení

Tento druh je z celého rodu nejznámější i díky tomu, že je nejvíce rozšířen. Popisuje se až šestnáct různých poddruhů, které jsou odrazem dlouhého izolovaného vývoje druhu na mnoha vzdálených ostrovních lokalitách.

Samec je celkové zelený, vespodu mnohem žlutější (včetně spodních ocasních krovek). Čelo, hrdlo a strany hlavy jsou růžovočervené. Korunka a záhlaví jsou fialové modré. Na středních křídelních krovkách jsou různá rezavohnědá zbarvení. Spodní křídelní krovky jsou modré, ocas svrchu žlutozelený, zespodu spíše žlutavý. Horní čelist zobáku je červená, spodní hnědošedá. Duhovka světle žlutá, nohy zelenošedé. Samice má hrdlo a dolní partie tváří olivově hnědé. Hlava jinak celkově hnědá. Zobák je hnědošedý. Mladí ptáci mají zelenou hlavu, hrdlo a tváře hnědé, zobák hnědošedý.

Papoušek uzdičkový obývá indonéská souostroví Moluky a Malé Sundy, Novou Guineu a na australském kontinentu severovýchodní část Yorkského poloostrova. Na mnoha místech je to velice běžný a známý papoušek. Najdeme ho nejčastěji v nížinných lesích a savanových porostech. Na Nové Guineji obývá deštný prales, nížinné dubové lesy při úpatí hor do výšek kolem 800 metrů n. m. Nechybí ani v kulturní krajině, na vinicích, v mangrovových pobřežních porostech.

Za letu, nebo když cítí papoušek uzdičkový nebezpečí je to velice hlasitý a nápadný pták. Při sběru potravy je však mimořádně tichý a nenápadný. Potravou jsou semena, ořechy, ovoce a bobule, části květů a zřejmě i hmyz a jeho larvy.

Hnízdní sezona je proměnlivá podle místa výskytu. Na Malých Sundách probíhá od dubna po srpen, na Nové Guineji od února, v Austrálii od srpna po prosinec. Hnízdo je nejčastěji v duté větvi, méně často v dutině ve kmeni, mnohdy v uhynulých stromech. Ptáci si dutinu obvykle sami hloubí. Do Evropy se tento papoušek dovážel jen zřídka a obvykle velmi těžko přivykal novému prostředí. Ve většině případů brzy po dovozu uhynul, pravděpodobně díky nevhodnému složení potravy, nízkým teplotám a vlhkosti v chovných zařízeních atd. První známý úspěšný odchov byl zaznamenán v zoologické zahradě Taronga v Sydney. V poslední době někteří papoušci rodu Geoffroyus byli dovezeni i k nám.

Názvy ve světě

Papoušek uzdičkový

Latinsky: Geoffroyus geoffroyi, Anglicky: Red-cheeked Parrot, Německy: Rotkopfpapagei, Dánsky: Rødkindet Sangpapegøje, Španělsky: Lorito Carirrojo, Finsky: punanaamiokaija, Francouzsky: Perruche de Geoffroy, Italsky: Pappagallo guancerosse, Japonsky: akagaoinko, Japonsky 2: アカガオインコ, Holandsky: Roodwangpapegaai, Norsky: Rødkinnpapegøye, Polsky: spiewaczka krasnoglowa, Rusky: Краснощёкий попугай Жоффруа, Slovensky: ladniak červenolíci, Švédsky: Rödkindad papegoja, Čínsky: 红脸鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →