Aktuálně: 4 342 inzerátů189 161 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Kočka mramorovaná

Pardofelis marmorata

Kočka mramorovaná

Pardofelis marmorata

Kočka mramorovaná

  • Výskyt: Indie, Nepál, Zadní Indie až po Sumatru
  • Délka těla: 45-53 cm
  • Hmotnost: 2-3 kg
  • Březost: 81 dnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Potrava: Ptáci, veverky, krysy, ještěrky, žáby
Kočka mramorovaná
Kam se řadí?

Kočka mramorovaná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Pantherinae - velké kočky
  • Rod: Pardofelis - kočka
Kočka mramorovaná
Kde žije?

Kočka mramorovaná

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2013, 08:27
6 804 2 minuty čtení

Postavení této kočky je sporné, původně byla kočka mramorovaná řazena k malým kočkám, ale chromozomy a morfologické znaky ukazují na příbuznost s levhartem obláčkovým, tedy k velkým kočkám. Skutečně kočka mramorovaná vypadá jako malý levhart obláčkový. Má hnědošedou až světle žlutou nebo rezavě hnědou srst, na bocích s velkými, černě lemovanými skvrnami. Nohy a spodní části těla jsou hustě černě tečkované, stejně jako huňatý ocas s černou špičkou. Způsob života této kočky je málo znám, vede noční život a zřejmě loví v korunách stromů ptáky, veverky, krysy, ještěrky a žáby. Kočka mramorovaná je ohrožena hlavně ničením lesů.

Délky těla dosahuje kočka mramorovaná 45-53 centimetrů, ocasu 47-55 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 2 až do 5 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Indie, Nepál, Zadní Indie až po Sumatru a Borneo, v těchto zemích obývá tropické pralesy.

V zajetí přichází samice do říje každý měsíc, jak je tomu v přírodě, není známo. Březost trvá asi 81 dní, pak se rodí 1-4 mláďat. Obvykle ale bývají dvě. Koťata jsou hnědě skrvnitá srst a rychle rostou. Ve čtyřech měsících se objeví mramorovaná kresba, pohlavně dospívají ve 21 měsících.

V zoologických zahradách se chovají zřídka, v zajetí se také velmi špatně rozmnožují a koťata musí být často odchovávána člověkem.
 

Názvy ve světě

Kočka mramorovaná

Anglicky: Marbled Cat, Německy: Marmorkatze, Ázerbájdžánsky: Mərmər pişik, Holandsky: Marmerkat, Chorvatsky: Mramorna mačka, Slovensky: Mačka mramorovaná

Mohlo by vás také zajímat

Somálská kočkaPerská kočkaSiamská kočkaKočka colourpointBirma – posvátná kočkaTurecká kočka vanOrientální krátkosrstá kočkaBalineská kočkaPlamenoskvrnka mramorovanáKadeřavá kočka - rex

Foto: http://bigcatrescue.org

Podělte se s námi o názor na tento text →