Aktuálně: 4 361 inzerátů188 672 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Jelen milu

Elaphurus davidianus

Jelen milu

Elaphurus davidianus

Jelen milu

  • Výskyt: Východní Čína
  • Délka: 1,9-2,2 m
  • Hmotnost: 100-300 kg
  • Březost: 280 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Až 18 let
  • Potrava: Trávy a vodní rostliny
Jelen milu
Kam se řadí?

Jelen milu

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Nadčeleď: Giraffoidea
  • Čeleď: Cervidae - jelenovití
  • Podčeleď: Cervinae - jeleni
  • Tribus: Cervini - vlastní jeleni
  • Rod: Elaphurus - jelen
Jelen milu
Kde žije?

Jelen milu

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 266 2 minuty čtení

Také se říká jelen pátera Davida, podle jeho objevitele. Milu jen málo připomíná jelena, má neohrabanou postavu, koňský obličej, široká kopyta a dlouhý ocas. Také paroží má neobvyklý tvar s lodyhami rozdělenými ve dví a nesoucími krátké výsady. Srst je v zimě šedě plavá, v létě červenohnědá.

Jelen milu dosahuje v dospělosti délky těla 1,9-2,2 metru, délky ocasu 26-66 centimetrů, hmotnost kolísá od 100 až do 300 kilogramů.

Jelen milu původně obýval východní Čínu, v přírodě byl bohužel vyhuben. Úspěšně byl jelen milu rozmnožen v soukromé zoo ve Velké Británii a v 80. letech vysazen v přírodě.

Všechny znalosti o chování jelena milu pocházejí z pozorování v zajetí. Jsou to společenská zvířata, která se sdružují do velkých smíšených stád. Mezi jeleny jsou výjimeční svým vztahem k vodě - velmi dobře a rádi plavou. Jsou to pasoucí se býložravci, jejich potravou jsou hlavně trávy a vodní rostliny.

Asi dva měsíce před příchodem říje samci opouštějí stáda. Vrátí se až v červnu, v říji, kdy bojují o právo pářit se s laněmi. Jejich zbraněmi v boji jsou kromě parohů i zuby a přední končetiny.

Březost trvá asi 280 dní, poté se rodí 1-2 mláďata, která laň vodí 10-11 měsíců. Jeleni milu žijí průměrně 18 let.
 

Názvy ve světě

Jelen milu

Anglicky: Pere David's Deer, Chorvatsky: Davidov jelen, Německy: Davidshirsch, Rumunsky: Cerbul lui David, Slovensky: Leň milu

Mohlo by vás také zajímat

Deerhound – jelení chrtAntilopa jeleníJelenec bahenníJelenec ušatýJelen sikaJelen axisJelen evropský dříve lesníJelenec běloocasý

Foto: http://www.zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →