Aktuálně: 4 341 inzerátů190 377 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Kudu velký

Tragelaphus strepsiceros

Kudu velký

Tragelaphus strepsiceros

Kudu velký

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1,8-2,5 m
  • Hmotnost: 120-320 kg
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Listy bylin, květy, hlízy
Kudu velký
Kam se řadí?

Kudu velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Tragelaphini - lesonic
  • Rod: Tragelaphus - bongo
Kudu velký
Kde žije?

Kudu velký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 21.12.2014, 19:20
4 586 3 minuty čtení

Tato statná antilopa má převážně šedou srst s bílými pruhy, výraznou kresbu ve tvaru V na čenichu, bílé skvrny po stranách obličeje, velké, kornoutovité uši, hrb v kohoutku a na hrudi a krku dlouhé třásně.

Až 1,8 metru dlouhé, spirálovitě stočené rohy samců jsou velice ceněnou trofejí a patří k nejdelším mezi antilopami.

Kudu se pasou ve dne i v noci, okusují hlavně listy bylin, květy, ale požírají i hlízy a plody.

Samice tvoří malé tlupy o pěti až šesti zvířatech, mladí samci o dvou až deseti. V době říje se samci mezi sebou přetlačují rohy. Tyto antilopy mají vynikající smysly, zejména sluchem rychle zjistí přítomnost šelmy. V nebezpečí nehybně stojí nebo se snaží velkými skoky uniknout a přitom přeskakují až dvoumetrové překážky.

Kudu velký dosahuje délky těla 1,8-2,5 metru, délka ocasu 30-55 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 120 až do 320 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je východní a jižní Afrika; konkrétně obývá světlé lesy nebo hustý buš, často skalnaté nebo hornaté oblasti.

Kudu velký je ohrožen lovem pro trofeje a maso a ještě víc ho zatlačuje ztráta vhodného prostředí.

Kudu velký dosahuje pohlavní dospělosti mezi prvním až druhým rokem svého života. Doba páření nastává na konci období dešťů, ale situace se mění podle oblasti a klimatu. Před pářením následuje námluvní rituál, kdy si samec stoupne před samici a začne ji předvádět své rohy. Po skončení rituálu se samec zastaví a čeká, pokud mu samice dovolí se s ní spářit nebo ne. Samice je břeží asi 240 dnů (nebo osm měsíců). Mláďata se rodí zhruba mezi únorem a březnem, kdy je tráva, jejich hlavní potrava, nejvyšší.

Samice rodí nejčastěji jedno, občas dvě mláďata. Mládě postupem času začne po matce vyžadovat mateřské mléko, čím dál víc častěji a za nemnoho měsíců se často stane i agresivním. První dva týdny se samice s mládětem skrývá v hustých porostech, aby se skryli před jejich predátory. Po čtyřech až pěti týdnech začnou tento úkryt pomalu opustívat a začnou se většinou až na večer pást se stádem. Samci se stávají soběstačnými v šesti měsících života, samice o něco později, kolem prvního a druhého roku života. V zajetí se mohou kuduové dožít i dvaceti let.
 

Názvy ve světě

Kudu velký

Anglicky: Greater Kudu, Francouzsky: Grand koudou, Německy: Großer Kudu, Rumunsky: Kudu mare

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://africawildlife.org

Podělte se s námi o názor na tento text →