Aktuálně: 4 336 inzerátů190 127 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Papoušek zlatoperý

Leptosittaca branickii

Papoušek zlatoperý

Leptosittaca branickii

Papoušek zlatoperý

  • Výskyt: Kolumbie, Ekvádor, Peru
  • Velikost: 35 cm
Papoušek zlatoperý
Kam se řadí?

Papoušek zlatoperý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Leptosittaca - papoušek
Papoušek zlatoperý
Kde žije?

Papoušek zlatoperý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Petr Antl 04.01.2014, 01:01
8 235 2 minuty čtení

Popis

Papoušek zlatoperý dorůstá v dospělosti velikosti těla (včetně ocasu) 35 centimetrů. Jedná se o monotypický rod, který se vyznačuje prodlouženým peřím na příuší. Je zbarvený dozelena. Některé části jeho těla jsou však zbarvené do žluta. To se týká především příuší, břicha a spodní strany letek – odsud druhový název zlatoperý. Ocasní péra tohoto papouška jsou zespodu červená, jinak mají zelenou barvu. Tento vzácný druh má oranžovou duhovku a tmavě šedé běháky. Mezi samcem a samici nejsou žádné okem spatřitelné rozdíly. Velmi podobně vypadají i mláďata tohoto  papouška.

Ve volné přírodě

Papoušek zlatoperý se vyskytuje  především v Kolumbii (konkrétně obývá centrální Andy), v jihozápadním Ekvádoru a ve středním Peru. V současné době se populace papoušků zlatoperých odhaduje zhruba na 1 000 kusů. Žije ve větších nadmořských výškách, zpravidla nad 2 500 metrů nad mořem. Potravu vyhledává ještě ve větších nadmořských výškách, ale na noc se stahuje do údolí, vyhovuje mu mírné klima. Papoušek zlatoperý se ve volné přírodě vyskytuje v párech či menších skupinkách. Hnízdí v období od měsíce února do července. Podrobnější informace o hnízdění v přírodě u tohoto vzácného druhu chybí.

Názvy ve světě

Papoušek zlatoperý

Anglicky: Golden-plumed Parakeet, Německy: Pinselsittich, Španělsky: Aratinga de Pinceles, Finsky: Kirjuriaratti, Francouzsky: Conure à pinceaux d'or, Italsky: Conure dai ciuffetti dorati, Japonsky: Miyamainko, Norsky: Gulduskparakitt, Polsky: Konura zlotoucha, Portugalsky: Papagaio-de-bochechas-douradas, Rusky: Андский высокогорный попугай, Švédsky: Guldplymsparakit

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Foto: Nick Athanas

Podělte se s námi o názor na tento text →