Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan žlutonohý

Petrogale xanthopus

Klokan žlutonohý

Petrogale xanthopus

Klokan žlutonohý

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 48-65 cm
  • Hmotnost: 6-7 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Klokan žlutonohý
Kam se řadí?

Klokan žlutonohý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Petrogale - klokan
Klokan žlutonohý
Kde žije?

Klokan žlutonohý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 548 2 minuty čtení

Klokan žlutonohý je charakteristický nápadnou kresbou v jeho obličeji i na těle. Má žlutočervené končetiny a proužkovaný ocas. Díky tomu je jedním z nejnápadnějších klokanů.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla od 48 do 65 centimetrů a dosahuje hmotnosti v rozmezí 6 až 7 kilogramů.

V současné době se vyskytuje klokan žlutonohý ve dvou poddruzích na severovýchodě jižní Austrálie a na severozápadě Queenslandu, kdysi byl zřejmě rozšířenější. Díky jeho pestrému zbarvení byl před lety často loven a byl považován za vzácného. Nyní už je klokan žlutonohý opět na některých místech opět dosti hojný.

Klokan žlutonohý náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo. Ve vysokých rychlostech až okolo 50 km/h nechávají ocas ve vzduchu a udržují s ním jen směr a rovnováhu, zatímco při pomalejších rychlostech na zem kladou zadní končetiny i s ocasem.

Názvy ve světě

Klokan žlutonohý

Anglicky: Yellow-footed Rock Wallaby, Francouzsky: Pétrogale à pied jaune, Holandsky: Geelvoetkangoeroe, Chorvatsky: Planinski prstenastorepi valabi, Německy: Gelbfuß-Felsenkänguru, Polsky: Skalniak żółtonogi, Rusky: Желтоногий скальный валлаби, Slovensky: Valabia žltonohá, Španělsky: Ualabí rupestre de patas amarillas

Mohlo by vás také zajímat

Lumčík žlutonohýRacek žlutonohýKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenaný

Podělte se s námi o názor na tento text →