Čápi a jejich početnost

velikost písma:  A A A
17.11.2017, 15:30     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     62 zobrazení     0 komentářů

V našich zeměpisných podmínkách se můžete setkat se dvěma zástupci čeledi čápovitých. Na celém světě pak žije 19 druhů. Hojnější je u nás čáp bílý. Který je kromě střední a východní Evropy, rozšířen i na Balkáně a Španělsku. Hnízdiště má i na severu Afriky, ve střední Asii nebo Turecku.

Čáp bílý Ciconia ciconia

Díky velikosti - délka kolem 100 cm, rozpětí okolo 220 cm, hmotnost 3 - 4 kg - velký jako orel skalní. Nezaměnitelný černobílým zbarvením. Samička je rozeznatelná...

Zobrazit více informací

Čáp bílý žije v blízkosti člověka, což z něj činí jednoho z nejoblíbenějších ptačích druhů u nás. Do České republiky se ze zimoviště navrací na konci března a v první půli dubna. Jako první přilétají samci a zhruba o 14 dnů později samice. Po obsazení starých hnízd započnou brzy s jejich opravami. K tomu nejlépe čápům poslouží klacky, drny trávy a větve. Tato činnost připadá hlavně na samce, kteří se vrací z jihu dřív. Na konci dubna se zpravidla objeví v hnízdě první vejce. Snůška čítá celkem dvě až pět vajec, které samice sama zahřívá. Inkubační doba se pohybuje od 29 do 33 dnů. Mláďata přichází na svět ve dvou a tří-denních intervalech tak, jak byla vejce snášena. Mláďata jsou zpočátku slepá, bohatě pokryta bílým chmýřím. V prvních dnech jsou krmena natrávenou potravou, složenou z žab, myší, hrabošů a drobných ryb. Opustit hnízdo jsou mladí čápi schopni zhruba po dvou měsících věku. Poměrně brzy, již na konci srpna, většina našich čápů odlétá opět na zimoviště. Čeští čápi migrují přes Maďarsko, Bulharsko, Turecko, odsud letí dál přes Malou Asii a východ Afriky až k nejjižnějšímu cípu tohoto kontinentu. Celková vzdálenost, kterou uletí, dosahuje téměř 10 000 km a cesta jim trvá zhruba 50 dnů. Denně tak urazí kolem 200 km.

Mapa hnízd čápů bílých v roce 2017. Tímto obsáhlým projektem se zabývá ČSO. Mapa hnízd čápů bílých v roce 2017. Tímto obsáhlým projektem se zabývá ČSO.

Čápům bílým nejvíce vyhovuje oblast s větším počtem rybníků a bažin. Hnízda byla pozorována na stromech, střechách domů, sloupech elektrického vedení a samozřejmě nejčastěji na starých nepoužívaných komínech. Zajímavou stavbou je určitě čapí hnízdo. Pár v něm hnízdí každoročně i po desetiletí. Takové hnízdo, které každoročně vyspraví a trochu nastaví, může měřit v průměru i 2,5 m a vážit neuvěřitelných 900 kg. Nezřídka se stane, že staré hnízdo potřebuje úpravu ornitologů, aby nehrozilo jeho zřícení.

Modré tečky značí hnízda, ve kterých byly v roce 2017 kroužkována mláďata čápů černých Modré tečky značí hnízda, ve kterých byly v roce 2017 kroužkována mláďata čápů černých

Čápi jsou velcí ptáci, dosahující výšky kolem jednoho metru. Samci váží od 3 do 4,5 kilogramů. Samice jsou lehčí a dosahují hmotnosti 3-3,5 kilogramu. Rozpětí křídel je téměř dva metry. I když základní zbarvení tvoří pouze tři barvy, působí čáp jako elegán. Kontrastní bílo-černé peří doplňuje sytě červený zobák a končetiny. Obě pohlaví jsou zbarvena shodně, a rozlišení připadá v úvahu pouze podle velikosti. Pohlavní dospělost nastává u čápů až ve třetím roce života a hnízdit začíná většinou ještě o rok později. Čápi se dožijí v průměru deseti až čtrnácti let. Ke změně došlo ve složení jídelníčků čápů. Zatímco před lety byly hlavní složkou žáby, dnes jsou hlavní potravou hraboši. Obojživelníků totiž ubývá, zatímco hraboš polní je na většině území značně přemnožen. Čáp se tímto stává velmi užitečným pomocníkem i pro zemědělce. V době krmení mláďat, dokáže jeden rodič ulovit i čtyři desítky hrabošů denně! Kromě již zmíněné potravy loví i drobné savce, plazy, menší ryby a nemocné menší ptactvo. Na loukách posbírají velké množství lučních kobylek, sarančat a brouků. Pokud mají možnost pozřít mršinu, nepohrdnou.

Čáp černý Ciconia nigra

Kromě spodní strany těla černý, v šatě starých ptáků se zlatozeleným, purpurovým a měděné kovovým leskem, samice je zbarvena o něco matněji a je trochu menší....

Zobrazit více informací

Dobrou zprávou je, že druhý z našich čápů – čáp černý, svůj počet v posledních letech úspěšně zvyšuje. Dokládá to graf pod tímto odstavcem i mapka z kroužkování mláďat na hnízdech. Hnízdišť každoročně také přibývá a to jich zůstává celá řada neodhalena, neboť čápi černí hnízdí v korunách vysokých stromů a jejich přítomnost je těžce zjistitelná. Jak napoví druhový název, je tento čáp převážně černý, pouze spodní strana těla je bílá. Černé peří má půvabný měděný a zlatozelený lesk. Samičky bývají spíše matnější a menší. Snáší dvě až pět vajec, na kterých se po dobu 30 dnů střídají v sezení oba rodiče. Mláďata jsou i po opuštění hnízda šedočerní bez jakéhokoliv lesku. Končetiny a zobák mláďat jsou zpočátku zelené, ve druhém roce života začínají červenat ale stále je znatelná šedá barva. Až ve třetím roce jsou tyto části těla svítivě červené. Výška čápa černého je 90 centimetrů, je tedy zhruba o 10 cm nižší než jeho blízký příbuzný. Čáp černý se živí převážně rybami, které loví v mělkých potocích. Dokáže ulovit rybu až do 25 centimetrů její délky. Menší část potravy pak tvoří žáby, mloci, hraboši a kobylky. Loví až deset kilometrů od hnízda.

Vývoj početnosti čápů černých od roku 1994 do roku 2013 Vývoj početnosti čápů černých od roku 1994 do roku 2013

Komentáře k článku

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.