Netopýr pobřežní

Myotis dasycneme

Výskyt: Evropa
Velikost: 10,5-12 cm
Hmotnost: 14-20 g
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
23.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1714 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Netopýr pobřežní je střední až velký druh netopýra, jeho předloktí bývá velké 43-49 milimetrů, délka těla 57-67 milimetrů, ocas pak dosahuje maximální délky 46-51 milimetrů, ucho 16-19 mm, rozpětí křídel činí 200-300 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince je 14-20 gramů. Mírně zakulacený tragus je velmi krátký. Srst je hnědá, na břišní straně šedobílá, rozhraní obou barev je poměrně ostré. Velká tlapka s dlouhou ostruhou je zcela volná.

Rozšíření

Netopýr pobřežní je v Evropě velmi vzácný. Chybí ve Švýcarsku, jižním Německu, nenajdeme jej ano na většině území Rakouska a západním Maďarsku. V České republice se netopýr pobřežní objevuje dosti vzácně na zimovištích v severním pohraničí státu (Jizerské hory, Krkonoše, ojediněle Broumovsko a Jeseníky), kam přilétá z přilehlých nížin středního Německa a Polska. Vcelku pravidelně bývá nalézán i na zimovištích v Moravském krasu. V této oblasti byl opakovaně zjištěn také letní výskyt netopýra pobřežního. V roce 1999 byla na jižní Moravě zaznamenána kojící samice, což prokazuje rozmnožování tohoto druhu na území ČR.

Způsob života

V létě se netopýr pobřežní ukrývá v dutinách stromů i v budovách. Zimu tráví ve štolách a jeskyních. Nejčastěji loví v rovinách z hladiny klidných vod.

Foto: http://www.chiroptera.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.