Klokan Doriův

Dendrolagus dorianus

Výskyt: Nová Guinea
Délka těla: 51-78 cm
Hmotnost: 8-15 kg
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Seno, tráva, vojtěška
velikost písma:  A A A
06.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2496 zobrazení     0 komentářů

Z deseti druhů stromových klokanů, kteří žijí hlavně na Nové Guineji a v severovýchodní Austrálii, je klokan Doriův největší. Tento druh má dlouhou, hustou hnědou srst s nenápadnými vzory na hřbetě a světle hnědý nebo krémový ocas, krátké silné nohy a dlouhé drápy, které mu pomáhají při šplhání. Dlouhý ocas udržuje rovnováhu. Na rozdíl od pozemních klokanů se všichni stromoví, tedy i tento, pohybují po zadních nohou a přidržují se větví.

Ačkoli tráví klokan Doriův hodně času na stromech, mohou chodit i rychle běhat po zemi. Tento druh je stejně jako ostatní členové čeledi ohrožen mýcením lesů a lovem.

Délka těla začíná na 51 a končí na 78 centimetrech, ocas je dlouhý v rozmezí 44-66 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 8-15 kilogramy.

Klokan Doriův obývá Nová Guineu; v této zemi je však omezen pouze na vysokohorské tropické lesy.

Díky Janu Svatopluku Preslovi jsou Češi (spolu s Chorvaty, kteří Preslovo slovo převzali) jediným národem na světě, který nemá název klokan odvozený od "gangurru" z jazyka Guugu Yimithirr. Původní název měl znít "skokan", ale ten byl již používán pro žábu.

V zajetí se klokani krmí kvalitním senem, trávou, vojtěškou, zelenou kukuřicí, větvemi stromů a keřů. Přidává se ovoce, zelenina, krmná řepa, ovesné vločky, sójový šrot, nakrájené pečivo a granulovaná krmiva pro přežvýkavce. Stromovým klokanům podáváme ve vyšší míře listnaté větve, ovoce a zeleninu.
 

Klokan DoriůvNázvy ve světě

Anglicky: Doria's Tree-kangaroo, Německy: Doria-Baumkänguru

Foto: http://animalworld.com.ua

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.