Netopýr lysý

Cheiromeles torquatus

Výskyt: Mexiko, Jižní Amerika
Velikost: 4-5,5 cm
Hmotnost: 4-7 g
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
10.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1800 zobrazení     0 komentářů

Netopýr lysý bývá běžně vidět v městech, kde na ulicích loví můry, mouchy a další hmyz, přitahovaný pouličními světly. Ve dne přespává ve velkých koloniích v jeskyních a školách, obyčejně je to značně daleko od hlavních lovišť. Je to nejmenší druh čeledi mormoopidovitých čili listobradých netopýrů s osmi druhy. Jeho křídla se stýkají uprostřed hřbetu a zakrývají tak srst pod nimi, takže vzniká dojem, že zvíře je lysé.

Netopýr lysý dorůstá v dospělosti délky těla 4-5,5 centimetrů, předloktí potom dosahuje 4-5 centimetrů, hmotnost dospělců je nízká, pohybuje se v rozmezí 4-7 gramů.

Ve volné přírodě se vyskytuje netopýr lysý v Mexiku, na severu a východě Jižní Ameriky; konkrétně tento druh navštěvuje zde tropické pralesy.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.

Netopýr lysýNázvy ve světě

Anglicky: Davy's Naked-backed Bat

Foto: http://rhamphotheca.tumblr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.