Čírka obecná

Anas crecca

Výskyt: Severní Amerika, Euroasie
Délka: 37 cm
Hmotnost: 300 g
Počet vajec: 8-10 ks
Inkubační doba: 21-23 dnů
Potrava: Všežravec - hmyz, vodní rostliny
velikost písma:  A A A
22.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2590 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Nejmenší z evropských plovavých kachen, čírka obecná je dlouhá asi 37 cm a o rozpětí asi 60 cm. Váží asi 300 g. Kačeři mají od října do června svatební šat, který je z dálky nenápadný, z blízka je však pestrý: spodní ocasní pera jsou žlutá, hlavu zdobí po stranách tmavě zelený světle orámovaný ovál. V prostém šatu jej či kachnu stěží rozeznáme od poněkud větší čírky modré, neboť obě pohlaví u obou druhů mají zelená zrcátka na křídlech. Čírka modrá se vyznačuje zobákem nahoře téměř rovným, čírka obecná má naproti tomu zobák lehce prohnutý. Hlasité volání, které je důvodem německého názvu čírky obecné (Krickente), je též charakteristické: „Krik... krik". Samička kváká „gegege". Čírky obecné patří mezi nejšikovnější letce mezi našimi kachnami. Vylétají téměř kolmo z vody a létají velmi rychle v sevřených šicích. Jsou to ptáci velice společenští, jen zřídka se však přimíchají mezi jiné kachny. Jsou zvláště čilé za soumraku nebo za světlých měsíčných nocí. Proto obvykle polední hodiny prospí.

Prostředí

Jejich areál rozšíření tvoří několik tisíc kilometrů široký pruh napříč celou Euroasií a Severní Amerikou na severu od tundry až na jih po subtropy, kde se však vyskytují v izolovaných hnízdištích. Americkou rasu považují Američané za samostatný druh. V západní části Německa se stav čírek obecných odhaduje jen na několik set párů, na něž vyvíjejí lovci značný tlak. Jejich počet se zde pravděpodobně snižuje.

Čírky obecné hnízdí na malých i větších rybnících s bujnou pobřežní vegetací a hustou vodní flórou, na severu však i v na potravu chudých rašelinných jezerech, pokud jsou lemována rákosím. V zimě si jako bezpečná místa k odpočinku vybírají jezera a laguny se štěrkovými či písčitými ostrovy. Čírky obecné jsou tažní ptáci, přezimující především ve Středomoří. Už za tahu se spojují do velikých společenství.

Rozmnožování

Tok začíná už pozdě na podzim, propuká ale naplno až v předjaří. Tehdy se setkávají páry, které spolu žijí téměř půl roku. Při toku se kačeři chovají podobně jako kačeři kachny divoké. Provádějí však veškeré pohyby tak rychle, že je nejsme schopni zrakem sledovat. Místo pro hnízdo vybírá kachna. Staví je v úkrytu pod hustou vegetací a často daleko od břehu. Hnízdo je více či méně důkladná kotlinka vystlaná stébly, kterou kachna při hnízdění vyplní prachovým peřím. Hnízdění probíhá od poloviny května do konce června, sezení na 8 až 10 vejcích dlouhých asi 45 mm trvá 21 až 23 dnů. V době, kdy kachna sedí na vejcích, hlídá kačer poblíž hnízda. Mnozí vytrvají, dokud se nevylíhnou káčata a podílejí se pak při vodění mladých. Káčata váží po vyklubání z vajec asi 20 gramů - stejně jako běžný dopis. Rodina se zpočátku zdržuje v úkrytu pod pobřežním rostlinstvem a ukazuje se na hladině jen v noci. Ve stáří něco přes tři týdny se mláďata osamostatňují a rodina se rozpadá. V té době čírky obecné opouštějí hnízdiště. Během následujícího období pelichání žijí ukryté v rákosinách.

Potrava

Čírka obecná je všežravec, živící se v závislosti na nabídce jak živočišnou, tak i rostlinnou potravou. Na jaře tvoří značnou část jejich potravy larvy komárů, chrostíků, blešivci a červi, na podzim převažují semena trav a bažinných a vodních rostlin. V době, kdy přezimují v lagunách, mohou tvořit jejich hlavní potravu drobní mlži. Tyto kachny vyhledávají potravu pokud možno v nejmělčí vodě nebo mezi rostlinami pod hladinou, přičemž plavou s hlavou ponořenou pod vodu. Pobíhají ale též po bahně těsně při okraji vody nebo se živí „ve stoji na hlavě", přičemž však dosahují díky své velikosti jen do hloubky okolo 10 až 15 cm.

Čírka obecnáNázvy ve světě

Anglicky: Common Teal, Německy: Krickente, Dánsky: Krikand, Španělsky: Cerceta común, Finsky: Tavi, Francouzsky: Sarcelle d'hiver, Islandsky: Urtönd, Italsky: Alzavola comune, Japonsky: Ko-gamo, Japonsky 2: コガモ, Holandsky: Wintertaling, Norsky: Krikkand, Polsky: Cyraneczka, Portugalsky: Marrequinha-comum, Rusky: Чирок-свистунок, Slovensky: Kačica chrapka, Švédsky: Kricka, Čínsky: 绿翅鸭

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.