Špaček černohlavý

Sturnus pagodarum

Výskyt: Afghánistán, Nepál, Indii, Srí Lanka
Velikost: 21 cm
Hmotnost: 40-54 g
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubační doba: 12-14 dnů
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Zdeněk Gajdoš     9456 zobrazení     0 komentářů

Z přiložené fotografie je zřéjmé, proč je  nazýván  špačkem černohlavým. Má černou hlavu, týl a přilehlou chocholku, kterou umí v případě vzrušení načechrat. Vynechám zde záměrně popis tohoto druhu, který by měl být viditelný na přiložené fotografii

Velikost tohoto špačka je v dospělosti 21 cm a pohlavní rozdíly jsou málo patrné a uvádí se, že jeden z rozdílu pro určení  pohlaví je delší chocholka a větší velikost samečka.

Špaček černohlavý obývá - Afghánistán, Nepál, Indii, Srí Lanku. Tito ptáci hnízdí v dutých kmenech stromů a některé zdroje uvádí i nalezení hnízda pod okapem, nebo i pod taškou střechy.

V chovech se  špačkům černohlavým předkládají budky a jeho výstavba a tvar hnízda je možné přirovnat k umění našeho špačka obecného - Strunus vulgaris a to v četně použitého materiálu.

Snůška obsahuje   3 – 5 vajec, která jsou bledě modro zelená.

Jídelníček špačka se skládá z ovoce a různého hmyzu, podáváme také různé sypké směsi pro hmyzožravé ptáky. V  době odchovů mláďat  je předkládán hmyz a to např. muší larvy (mražené), voskové zavíječe, svlečené moučné a jako velmi žádaný je obsah zásobníku lapače hmyzu.

Za velice účelné považuji počínání jednoho chovatele, který dno voliéry pokryje vrstvou listí a různých větviček, do kterých vypouští hmyz, jako cvrčky, smýkaný hmyz  a pod. čímž  ptáky zaměstná a zajistí jim průběžný přístup ke krmení na několik hodin, aniž by došlo k přebuzení chovného páru.

Varuje před podáním většího množství hmyzu v častých dávkách, což může také vést k  následnému vyhození mladých a opětovnému počátku hnízdění.

Kroužkování mláďat by nemělo být provedeno  malým průměrem kroužku, jelikož nožka špačka je v dospělosti  jiného tvaru a průměru (narostením tzv. hřebínku), než je tomu u mladých jedinců. Na druhé straně, pokud se zvolí kroužek příliš volný, tak hrozí riziko zachycení a následnému možnému poranění ptáka. Vhodná velikost je 4,5 - 5 mm.

Odstavení mláďat se provádí celkem brzo, a to z toho důvodu, že dochází následně k dalšímu  hnízdění a samec často odhání a napadá své mladé a může dojít i  ke ztrátám na odchovu. Doporučuje se proto v tomto případě krátké odstavení samečka, aby mohlo dojít k dokrmení mladých špačků samičkou. Každopádně chovatel doporučuje agresivní projevy samečka  hlídat a nepodceňovat jeho případné důsledky.

Špaček černohlavýNázvy ve světě

Anglicky: Brahminy Starling, Německy: Pagodenstar, Dánsky: Pagodestær, Španělsky: Estornino de las Pagodas, Finsky: bramiinikottarainen, Francouzsky: Étourneau des pagodes, Italsky: Storno delle pagode, Japonsky: Zuguromukudori, Japonsky 2: ズグロムクドリ, Holandsky: Pagodespreeuw, Norsky: Pagodestær, Polsky: Szpak braminski, Rusky: Браминский скворец, Slovensky: Škorec pagodový, Švédsky: Pagodstare, Čínsky: 黑冠椋鸟

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.