Datel hnědý

Celeus elegans

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 28 cm
Hmotnost: 127 g
Počet vajec: 3 ks
Potrava: Hmyz a jiní bezobratlí, menší plody
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Metod Macek     8077 zobrazení     0 komentářů

Dospelý jedinec meria 26-32 centimetrů a jeho hmotnosť je 150 gramů. Datel hnědý sa vyskytuje od Kolumbie, Venezuely, Guiany, Bolívie, juhu Ekvádora a na severe Brazílie. Žije v rozmanitých typoch lesných biotopov. Je stály.

Datel hnědý má pekné gaštanovohnedé operenie s nápadným žltohnedým vrchom hlavy z predĺžených pier, ktoré tvoria pôsobivý chochol. Farebne aj tvarom kontrastuje so zvyškom tela a v prípade samca aj sýtočervenými škvrnami na lícach. Okolo oka má modrý krúžok, ktorý tvorí plocha neoperenej kože. Zobák je svetlý, má slonovinovobielu farbu. Krídla a chvost sú čierne.

Tento druh datla sa živý najmä mravcami a termitmi, ale nepohrdne ani ovocím. V čase, keď vo veľkom dozrievajú dužinaté plody, sa zvykne celkom preorientovať na túto potravu. Napriek svojej značnej veľkosti je veľmi obratný, zľahka sa pohybuje aj po tenkých konárikoch a plody ozobáva až po kôstku.

Hniezdi v dierach mŕtvych stromov, s dĺžkou chodby 30 centimetrů pod úrovňou vchodu. Samice tohoto druhu znáša tri biele vajcia. Je to spíše hlučný druh s tvrdým papagájim škrekotom.

Datel hnědýNázvy ve světě

Anglicky: Chestnut Woodpecker

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.