Aktuálně: 4 979 inzerátů173 978 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Morče – základní výbava a péče

Morče – základní výbava a péče
1 162 13 minut čtení

Morče domácí (Cavia porcellus)

Původ: morče divoké, Peru, Chille.

Morče domácí je velmi oblíbeným, relativně nenáročným domácím mazlíčkem, na jehož základní péči se zaměříme v tomto článku.

Obecně

  • Morčata existují v mnoha barevných variantách a několika plemenech.
  • Morče je 100% býložravec a hlavní složkou jeho potravy je seno, tráva.
  • Dospělý jedinec váží okolo 900–1200 g.
  • Průměrná délka života morčete je 6-8 let.
  • Morče není samotář, vyžaduje společnost svého druhu.
  • Morče je savec, samice rodí 1-5 mláďat, která se narodí se srstí, kompletním chrupem, vidí a chodí. Jsou tedy schopná již pár minut po porodu sama přijímat potravu. Přesto je pro ně životně důležité, aby se kojila od matky mateřským mlékem.

Reprodukce morčat je poměrně snadná, není tedy dobré chovat (nekastrovaná) morčata odlišného pohlaví pohromadě. V případě, že chceme morčata rozmnožit, musíme striktně dodržet pravidlo váhy a věku. Minimální váha samice k připuštění je 800 g, minimální věk 6 měsíců. Pokud samice tato kritéria nesplňuje, není vhodné ji připouštět.

Morčata pohlavně dospívají již kolem 6. týdne věku, proto je nutné mláďata včas oddělit (samice můžeme nechat s matkou a samce oddělit). Oddělují se však až po dosažení minimální váhy 250 g, zároveň minimálně ve 4 týdnech věku. (Musí splnit obě podmínky i za cenu, že by se od matky oddělili o něco málo později). Morčecí říje se opakuje v 16-ti denních cyklech, březost poté trvá 66-73 dnů.

Pokud to není nutné, nedoporučuji morčata rozmnožovat, k životu to fyziologicky nepotřebují, vystavujeme se tak zbytečně riziku, že o své morčátko přijdeme.

Co bychom měli vědět, než si morče pořídíme?

  • Při správné výživě a péči se morčátko dožije klidně 6-8 let. Proto je dobré si předem rozmyslet, zda se mu budeme schopni plnohodnotně věnovat po celý jeho život.
  • Morče není samotář, ve volné přírodě žije v početných skupinách, a proto vždy chováme alespoň dvě morčata stejného pohlaví. Člověk mu kamaráda svého druhu nikdy nenahradí. Doporučuji tedy pořídit rovnou dvě morčátka, nejlépe ze stejného vrhu od jednoho chovatele. V některých evropských zemích dokonce existuje zákon, který zakazuje chovat morčata o samotě.
  • Morče za králíkem, ani jakýmkoliv jiným zvířetem nepatří. Králík je teritoriální zvíře, které může morčeti nehezky ublížit a byť se to na první pohled nemusí zdát – má odlišný styl života, který není vhodné kombinovat s morčecím.
  • Náklady na život dvou morčat (seno, krmivo, podestýlka) se pohybují přibližně kolem 800 Kč,- za měsíc, (za předpokladu, že je chováme na hoblinách a vše potřebné kupujeme).
  • Pokud morčátko onemocní, ve většině případů musí k veterináři. (Pozor! Ne každý veterinář, který léčí kočky a psy ovládá i problematiku morčat, proto doporučuji vyhledat veterináře se specializací na hlodavce). Léčba se pak může pohybovat až v řádech tisíců korun.
  • Morče není vhodné zvířátko pro alergiky a to ani v bezsrsté podobě. I přesto, že se u vás nevyskytuje alergie na zvířata, berte prosím na vědomí, že základem morčecího jídelníčku je (silný alergen) seno, jenž musí mít nonstop k dispozici a nelze ho ničím nahradit.

Základní výbava – BYDLENÍ

Základní výbavou je klec o minimálním rozměru D 120 cm x Š 60 cm x V 50 cm. (Pro jedno morče pak minimálně D 95 cm x Š 57 cm x V 46 cm). Čím větší klec, tím lépe!  Morčata pak mají dostatek prostoru na běhání a je menší šance, že mezi nimi dojde k nežádoucím konfliktům. (Naopak nedostatečně velká ubikace může způsobit, že se vám morčátka začnou rvát.)

Morče – základní výbava a péče

  • Miska na granule (nejlépe keramická, plastovou by morče mohlo ohlodávat a také by ji snadno převrhnulo).
  • Napáječka na vodu  (skleněná nebo plastová o velikosti ideálně 500 ml, perfektní je niplová napáječka, která samovolně nekape jako některé napáječky s kuličkou).
  • Jesličky / Seník na seno (doporučuji textilní, protože snižuje riziko úrazu, a navíc z něj nepropadává seno všude možně mimo klec).
  • Pelíšek, tunel, dřevěný přístřešek, hamaka
  • Záchod do rohu či části klece (ne každé morče se ho naučí používat)

Pořízení kompletní výbavy pro 2 morčata vychází zhruba na 3000–4000 Kč,- , bez ceny za samotná morčátka.  (Cena zahrnuje: klec, její výbavu, seno, granule a hobliny na nějakou dobu).

Morče – základní výbava a péče

POZOR – Nevhodná výbava

Dřevěný domeček s plnými stěnami se přestal mezi chovateli doporučovat z důvodu, že morče se v něm rádo většinu času schovává, my na něj pořádně nevidíme a pokud nastane nějaký zdravotní problém, tak ho pak nemusíme včas odhalit. (Také prodlužuje dobu ochočování a zvykání si na nový domov). V případě, že dojde ke rvačce mezi morčaty, dost často je slabší jedinec zahnán do domečku bez možnosti útěku.

Závěsná koule na seno či zeleninu je naprosto nevhodnou, nebezpečnou, avšak bohužel prodejci ve zverimexech často doporučovanou výbavou. Hrozí zde zaklínění hlavy nebo končetiny mezi dráty! Pokud je naplněno senem, stává se z něj houpací pohroma pro oči, které si tak může morče nenávratně poškodit.

Solné kostky, sladké lepené tyčinky, koule na běhání, kšíry pro morče.

Podestýlka

  • Silná vrstva (min. 8 cm) bezprašných hoblin. Nejpoužívanější, osvědčená podestýlka majitelů morčat v ČR. Měníme 1x týdně. (Nezaměňovat hobliny s pilinami, piliny jsou nevhodné, znečišťují dýchací cesty a oči). Hobliny lze sehnat od truhlářů (ale pouze z chemicky neošetřeného a nelakovaného dřeva), nebo zakoupit lisované ve větším množství (vychází cenově lépe), a poté uschovat na suchém místě. Já používám 550 l balení bezprašných hoblin Probiobed. Pro ještě lepší savost lze pod hobliny nasypat vrstvu dřevěných pelet, které v kombinaci s hoblinami skvěle sají vlhkost. Pozor, samotné pelety jsou jako podestýlka nevhodné, protože jsou tvrdé a morčatům pak způsobují bolestivé otlaky.
  • Asan, Ekotek
  • Textilní podestýlky, nepromokavé podložky, koberečky a další…
  • POZOR – Nevhodná podestýlka: kočkolit, papír ze skartovačky, piliny, samotné pelety bez silné krycí vrstvy hoblin, jakékoliv parfémované druhy podestýlek, nedostatečně silná vrstva, byť vhodné podestýlky.

Údržba a čištění

Vysypat znečištěnou podestýlku → vysprchovat dno klece horkou vodou → vydrhnout kartáčem → vystříkat octem (v poměru voda 2:1 ocet) → nechat chvilku působit → znovu vydrhnout kartáčem → znovu pořádně vysprchovat horkou vodou → vytřít do sucha nebo nechat uschnout → znovu naplnit čistou podestýlkou.

Potrava

Morče – základní výbava a péče

Denně čistá pitná voda

Seno

Hlavní složkou potravy morčat je seno, které musí mít nonstop k dispozici.

Jeho žvýkání totiž zajišťuje pravidelné obrušování zubů, které po celou dobu morčecího života rostou, (a to i stoličky, na které pouhým pohledem nevidíme). V neposlední řadě je seno jakožto hrubá vláknina nedílnou součástí pro správnou funkci zažívacího traktu. Dospělé morče by mělo během dne spořádat minimálně 150g sena.

Seno morčatům podáváme bez bodláků a nečistot (prachu), dostatečně suché (aby nevznikla plíseň), proto je dobré ho před podáním zkontrolovat, v opačném případně takové seno rovnou ani nepořizovat. Rozhodně se finančně vyplatí pořídit seno ve větším množství (například v podobě menšího balíku).

Nejvhodnější je seno luční nebo horské, protože obsahuje různé druhy lučních trav, někdy i bylin. 

Pokud mé morče žere málo sena, může to mít několik důvodů, ale mezi nejčastější patří: 1) překrmování zeleninou a granulemi 2) již přerostené zuby, 3) onemocnění obecně 4) umístění sena. Byť jsou seníky a jesličky poměrně praktické, (aneb, že v kleci není takový nepořádek), je to pro morče „pohyb navíc“, proto je úplně nejlepší dávat morčeti seno do klece volně na zem.

Tráva

V létě lze k dávce sena krmit také čerstvou trávou, která je bohatá na vitamin C.

Pozor:

  • Nikdy nepoužíváme trávu posečenou sekačkou, dochází v ní k okamžitému procesu hniloby a pro morče by to mělo fatální následky. Sečeme ji buď kosou, popř. nůžkami.
  • Zvykáme postupně po troškách.
  • Netrháme ji s kořínky, ve kterých se drží plísně.
  • Nepodáváme trávu přešlou nočními mrazíky (platí na jaře i na podzim). Ve zmrzlé a následně rozmrzlé trávě se změní struktura, začíná opět hnilobný proces, který tvoří okem neviditelné plísně a morče může mít průjem.
  • Tráva se nesmí zapařit, krmíme proto buď ihned, nebo se dá uchovat v lednici.

Morče – základní výbava a péče

Granule

Množství granulí by nemělo výrazně přesahovat 10 g denně na dospělé morče. (Tzn. cca polévková lžíce). Doporučuji vyhnout se „barevným směsím za pár korun“, protože obsahují zejména živočišné moučky a luštěniny. 

Při výběru granulí se doporučuji zaměřit na:

  1. poměr vlákniny – minimálně 20%
  2. poměr vápníku a fosforu, který by měly granule obsahovat v měřítku Ca 2:1 P.

Oblíbené značky granulí majitelů morčat v ČR: Science Selective, Brit animals, Versele Laga, Bocus Morče…

Zelenina

Zeleninu morčata zbožňují a budou se ji z vás pokoušet vyloudit i několikrát denně nepřetržitým pískáním. Nenechte se oklamat, neznamená to, že má v takovém případě morče hlad, spíše to na vás zkouší. Pokud polevíte, pravděpodobně překročíte doporučené množství zeleniny na den a také vám budou pískat pokaždé co otevřete dveře, zašustíte sáčkem a podobně.

Se zeleninou nedoporučuji moc experimentovat, nejedná se v případě zkoušení nových druhů o přilepšení, ale spíše můžete morčeti vážně rozhodit zažívání a to opakovaně.

Dospělému morčeti podáváme maximálně 80 g zeleniny denně. Můžeme ji rozdělit do dvou dávek na ráno a na večer.

Krmíme zejména kořenovou zeleninou, která je pro morčecí zažívání bezproblémová. Mrkev, celer, petržel, fenykl, červená řepa, vše může být i včetně natě, dále paprika, pekingské zelí, brokolice (ale jen opravdu malé množství, jinak nadýmá).

Zeleninu morčatům dáváme hlavně kvůli doplnění vitaminu C, který si neumějí sama vytvořit, ale k životu ho potřebují. Zdravé dospělé morče potřebuje zhruba 20 mg vitaminu C na 1 kg živé hmotnosti denně.

Pokud potřebujeme morčeti z nějakého důvodu navýšit denní dávku vitaminu C, (obvykle proto, že je nemocné nebo březí), tak použijeme raději formu vitaminu C v kapkách, například od značky Versele Laga, který nakapeme dle návodu na kousek zeleniny, (z vody totiž velice rychle vyprchá).

Je dobré vyhnout se vodnatým a nadýmavým druhům zeleniny, např. rajče, salátová okurka, konzumace takových druhů může totiž způsobit průjem nebo se nám morče nafoukne, obě situace jsou velice nepříjemný a ve většině případů života ohrožující stav.

Morče – základní výbava a péče

Ovoce, pamlsky, (bylinky)

Ovoce, pamlsky a bylinky dáváme morčatům občas. Ani jedna složka by se neměla objevovat v morčecím jídelníčku často. A pokud ano, měla by být ponížená denní dávka zeleniny. Ovoce a pamlsky by morčata nemusela mít vůbec, bylinky v malém množství (například kopr, sedmikráska, meduňka, majoránka, máta peprná).

Morče – základní výbava a péče

Nevhodná potrava

Aneb nikdy nepodáváme!

  • Lidské potraviny vařené a tepelně zpracované
  • Zrní a barevné směsi se zrním
  • Tyčinky lepené medem, vejcem, obalené v zrní, slunečnici, ořeších
  • Suché pečivo (ani žádné jiné pečivo)
  • Minerální a solné kameny
  • Mléčné výrobky
  • Ořechy
  • Citrusy, cibuloviny, brambory

Péče

Výbava, kterou budeme při péči o morčata potřebovat:

Morče – základní výbava a péče

Kleště na drápy – zkracování drápů

Drápy zkracujeme (cvakáme) přibližně jednou za měsíc. Nikdy nesmí přerůst tak, aby se začaly kroutit. Není na tom prakticky nic složitého, ale chce to trénink. Začátečníkům (nebo majitelům morčat s černými drápy) doporučuji ze začátku zkracovat špičky.

Pokud nemáte strach, můžete se na dráp podívat na světle a ucvaknout větší část. Jde vidět, kde končí „živé“ a kde začíná odrostlý, již „mrtvý“ dráp.

Pokud se stane, že dráp zkrátíme moc a ten začne krvácet, nezoufejme. Stává se to a není to většinou žádná tragédie. Naneseme (například) na toaletní papír trochu dezinfekční masti BETADINE a dráp prsty stlačíme, dokud krvácení nepřestane.

Kdybyste nesebrali odvahu, tak morčatům drápy zkrátí také téměř každý veterinář.

Betadine (roztok nebo mast)

Je dezinfekce, kterou bychom měli mít doma pro případné poranění morčátek. Ať už při zmiňovaném zkracování drápů, nebo když dojde mezi morčaty k potyčce a je potřeba ošetřit rány. Betadine působí proti bakteriím, virům, plísním a prvokům.

Vitamín C

Jak jsme si již vysvětlili v sekci potravy, vitamin C musíme morčatům doplňovat.

Měsíčková mast s peruánským balzámem

Měsíčková mast je skvělá na léčbu pododermatitídy v začátcích, lidově řečeno na léčbu otlaků. Otlaky vznikají zejména u obézních, starších, nebo březích morčat. Jedná se o velmi bolestivou záležitost, kdy se ze spodu packy objeví nejprve tvrdé suché místo (vypadá to jako mozol), které dokáže během pár dní prasknout, zanítit se a následně zánět rozšířit do hlubokých tkání – šlach a kostí. Pokud otlaky objevíme včas, může je právě měsíčková mast vyléčit.

Bepanthen baby

Je skvělým pomocníkem při hojení ran, nevysušuje pokožku morčete a výrazně urychluje její hojení.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Zuzana Plšková (Lappi_Pappi)

Autorem od: 09.12.2023

Morčatům se aktivně věnuji 8 let. Před 4 roky jsem založila chovatelskou stanici ušlechtilých morčat CHS LappiPappi. Absolvovala jsem několik veterinárních webinářů zaměřených na různou morčecí problematiku. A ve volném čase provozuji svou FB skupinu Skinny morčátko.

Podobné články

Může vás také zajímat