Aktuálně: 4 968 inzerátů174 065 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Pomoc ptactvu v zimním období

Pomoc ptactvu v zimním období
Ing. Zbyněk Pokorný 15.11.2015, 18:00
2 302 4 minuty čtení

Nastává zimní období, pestře zbarvené listí stromů pomalu opadalo a rtuť teploměru ukazuje neodvratný příchod zimy. Pro některé, především mladší generace, může být zima zdrojem radovánek. Pro jiné živočichy je ale obdobím chudoby a nedostatku potravy. Do této kategorie řadíme i volně žijící opeřence, kterým bychom se měli odvděčit za krásný zpěv něčím dobrým do krmítka. V tomto textu se dočtete několik základních rad, jak by měl ptačí jídelníček vypadat.

Základem jsou kvalitní složky krmiva. Rovnou zapomeňte na zbytky z kuchyně nebo plesnivé pečivo. Krmítka bývají vyrobena z nejrůznějších materiálů, od plechu, plastů až po klasické dřevo. Tvar není rozhodující, pouze vstup do krmítka nesmí mít příliš ostré hrany. Stříška krmítka musí být rozměrově větší než dno, čímž ochráníme krmivo před sněžením, potažmo deštěm. Krmítko by mělo být ve výšce aspoň jeden a půl metru nad zemí. V okolí tří metrů nesmí být žádný keř nebo strom. Těmito zásahy zabráníme kočkám v útoku na ptactvo.

Krmivo vkládáme do krmítek nejlépe častěji v menších dávkách. Nesmí nikdy dojít k plesnivění nebo hnití. Z tohoto důvodu krmítka pravidelně čistěte i s jejich okolím. Ptákům neprospějí uzeniny, chléb ani slané potraviny. Stejně tak kynuté výrobky způsobují ptactvu nemalé zažívací problémy. A co se pro ptáky hodí? Z naší kuchyně je to například nastrouhaná houska, nakrájený lůj, kousky masa, vnitřní sádlo nebo 100% tuk. Z rostlinného krmiva připadají v úvahu téměř jakákoliv semena a plody. Pro spoustu druhů pěvců se hodí semena trav a plevelů, které se oddělují při sklizní obilovin. Pod názvem zadina je seženete v každém zemědělském družstvu nebo statku. V dnešní době jsou na trhu k dostání i speciální směsi, určené pro zimní příkrm ptáků. Stejně jako lidé, i ptáci mohou být vybíraví a občas ponechají v krmítku nějaké zbytky.

V další části článku si představíme nejčastější návštěvníky krmítek a povíme si, jakým krmivem se jim nejvíce zavděčíte.

Všem dobře známý kos, konzumuje stejné krmivo jako kvíčala nebo brkoslav. Potěšíte je rozkrájeným jablkem nebo hruškou. Pokud máte prostor v mrazničce, můžete jim na podzim zamrazit bobule černého bezu, jeřabin nebo kaliny.

Asi nejčastěji uvidíte na krmítku různé druhy sýkorek. Ty mají v oblibě tučná semena, jako slunečnici, semenec, mák nebo drcené ořechy. Ve velkém budou hodovat také na loji.

„Při pohledu na krmítko plné ptáků,

vás takový pohled zahřeje“

Vrabcům a hrdličkám se zavděčíte pšenicí, ovsem nebo strouhaným usušeným pečivem. Zvonci, strnadi a pěnkavy uvítají nejraději výše zmíněnou zadinu.

Mezi méně časté návštěvníky krmítek řadíme hmyzožravé druhy – mlynařík, střízlík, králíček, šoupálek. Této skupině nabídněte tukový žír, který si může každý sám připravit doma. Skládá se z hovězího nebo ovčího loje, rozdrcených semen slunečnice, máku, pomletých ořechů a strouhanky. Tyto suroviny smísíme s rozpuštěným lojem. Takto připravenou směs vlijeme do květináčů nebo kelímků. Dnem provlečeme kus provazu nebo drátu a zavěsíme na bezpečné místo. Čím pestřejší bude nabídka ve vašem krmítku, tím více druhů ptactva k vám zavítá. Na zimní péči o ptactvo, můžete navázat v předjaří, kdy vyvěsíte do vaší zahrady budky, které si páry vyhlédnou už koncem února.

Jestliže vlastníte chatu v rekreační oblasti a máte v úmyslu přikrmovat ptáky na tomto místě, na které nejezdíte každý den, může se vám hodit speciální krmítko se zásobníkem. Jak budou ptáci semínka vyzobávat, bude se zrní samo odsypávat ze zásobníku.

Pohled z okna na zasněženou krajinu a krmítko, které hýří barvami pestrých ptáků, lahodí lidskému oku. S pocitem vykonaného dobrého skutku, vás tento pohled zahřeje i u srdíčka.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat