Aktuálně: 5 599 inzerátů168 340 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Kamerový systém v chovu papoušků

drátové kamery

Kamerový systém v chovu papoušků
Vojtěch Jelínek 13.03.2008, 15:41
13 652 6 minut čtení

V tomto článku bych vám rád přiblížit kamerový systém, který se dá využít jak ke střežení prostoru před voliérami, tak pro kontrolu hnízdních budek, kde by se manuální kontrolou mohla samice vyrušit a mláďata opustit nebo v horším případě usmrtit.

Kamerový systém využívám, především na střežení voliér před nezvanými návštěvníky, ale také jsem na zkoušku instaloval jednu kameru do budky k alexandrům vousatým. Kamera je černobílá a má jednu IR diodu jako přísvit. Papoušci a lidé samozřejmě toto světlo nevnímají ale obrazový snímač kamery ano. Celá instalace mi vyšla asi na 500Kč. Kamerový modul je velice levný, ale musíte mít nějakou zkušenost popř. při ruce někoho z oboru jinak modul nezapojíte. IR dioda stojí okolo 5Kč/ks. Pro méně zručné je tu možnost zakoupit si kamerku již hotovou, která má IR diody zabudované v kovovém těle. Cena této kamerky se pohybuje od 600Kč do 1000Kč (cena se odvíjí od různých parametrů). Pro cenově dostupné kamery je rozlišení většinou 380 TV řádků u lepších je to 420 a více. Dále je cena ovlivněna podle použitého snímače (CMOS, CCD). Rozdíl je v kvalitě pořizovaného obrazového záznamu. Existuje spousta speciálních kamer, ale pro chovatelské účely jsou ve většině případů zbytečné.

Do budky bych osobně doporučoval pro lepší kontrast kameru černobílou, jelikož na barevné s přísvitem nejsou k rozeznání detaily. V dnešní době se ale již vyrábějí barevné kamery, které ve dne zobrazují plnohodnotný barevný obraz a při poklesu okolního osvětlení a sepnutí IR přísvitu se také přepne barevný denní režim do nočního černobílého. Vývody kamery jsou označeny nejčastěji takto. Červená koncovka popř. černá označená symbolem je napájení většinou 12V DC (dozvíte se v návodě, který obdržíte společně s kamerou), žlutá koncovka je obraz - VIDEO OUT (BNC popř. CINCH konektor) a bílá je zvuk - AUDIO OUT. U některých typů kamer zvuk není a tak na vývodu je jenom obraz a napájení.

Kamerový systém v chovu papoušků

Připojení jedné kamery do televizoru je jednoduché a měl by ho zvládnout snad každý. Napájení kamery se připojí např. v chovatelské místnosti, kde je kamera umístěna, ale tak aby se na něj papoušci nedostali. Doporučuji koupit kovový husí krk a do toho všechny kabely schovat než opustí voliéru. Poté natáhnete kabel na místo, kde chcete papoušky sledovat (obývací pokoj apod.). Jako kabel postačí obyčejná stíněná dvojlinka popř. koaxiální kabel RG 75Ω. Pokud chcete použít i zvuk, tak je výhodné použít kabel s kroucenými páry (UTP) postačí kategorie 5. Pokud jste použily stíněnou dvojlinku pro přenos obrazu na obě strany napájíme konektory CINCH (samec). V případě koaxiálního kabelu RG musíte oba konce zakončit konektory BNC. Pokud použijete UTP kabel po kterém můžete vést obraz i zvuk musíte použít nikde poblíž kamery propojovací krabici, ze které poté vyvedete dvojlinku na zvuk, koaxiální kabel RG na obraz. Oba konce koaxiálního kabelu musíte zakončit konektory BNC a propojit s kamerou a kabelem UTP pomocí převodníku. Tento způsob je o něco složitější a vyžaduje vybavení. Pokud je již vše propojeno stačí do televizoru kameru zapojit. Nejjednodušší je přes vstup AV (CINCH). Pokud má nikdo starší televizor, kde není možnost zapojit koncovky CINCH tak si musí pořídit přechodku ze SCARTU na CINCH. Pokud jsme obraz vedli stíněnou dvojlinkou zakončíme ji konektorem CINCH a je hotovo. V případě koaxiálního kabelu RG nebo UTP kabelu který je zakončený BNC konektorem musíme použít přechodku samice BNC na samce CINCH. Po připojení do televizoru přepněte televizor do režimu AV a kamera by vám měla zobrazit požadované místo kde je nainstalována. Pokud chcete připojit více kamer na jeden televizor tak tomuto účelu slouží různé kvadrátory a přepínače, do kterých je možno kamery napojit přímo BNC konektory nebo CINCH konektory (pro ty je nutný přechod samec BNC na samici CINCH).

Pohled na zadní část průmyslové kamery Pohled na zadní část průmyslové kamery

Pohled na průmyslovou kameru Pohled na průmyslovou kameru

Také se můžete setkat s kamerami, které mají jiné zapojení a to je, že do televizoru zapojíte scart ze kterého jde rovnou napájení a jedním kabelem většinou telefonním je přenášen obraz, zvuk i napájení. Nevýhoda je, že neprostrčíte kabel, kudy potřebujete. Dále jsou zapojení přes konektory DIN (obdobný způsob SCARTU). Na jedné straně je do kamery zapojen DIN konektor a na druhé straně je SCART s napájením. Toto jsou kamery tzv. pro laiky. Pak jsou kamery s připojením BNC, které vyžadují určité znalosti s kamerovými systémy. Lze použít přechodku z BNC na CINCH nebo BNC na F (koaxiální kabel RG). Přes koncovky BNC lze kameru napojit do PC přes speciální kartu a sledovaný obraz nahrávat.

1. Přechod BNC na CHINCH, 2. Přechod BNC na F (koaxiální kabel RG), 3. Koncovka BNC nacvaknutá na RG kabelu, 4. Stíněný kabel pro přenos obrazu a zvuku (kroucený pár), 5. Přechod ze SCARTU na CHINCH (pro starší televizory) 1. Přechod BNC na CHINCH, 2. Přechod BNC na F (koaxiální kabel RG), 3. Koncovka BNC nacvaknutá na RG kabelu, 4. Stíněný kabel pro přenos obrazu a zvuku (kroucený pár), 5. Přechod ze SCARTU na CHINCH (pro starší televizory)

Bezdrátové kamery

Pokud se rozhodneme pro bezdrátové kamery tak si musíme promyslet kde až by měla být kamera umístěna. Ty z té levnější kategorie mají většinou dosah 50 až 100m ve volném prostoru. Znamená to tedy přímou viditelnost kamery a přijímače. Pokud je vzdálenost kamery a přijímače méně než uvedený dosah je možno mít v cestě menší překážku (např. slabší zeď, okno apod.). K bezdrátové kameře musíte stejně přivést napájení 12V pokud není v návodě uvedeno jinak (např. napájení bateriemi). V tom případě vás může napadnout otázka, jestli není lepší rovnou o jeden kabel víc a mít kvalitní obraz z drátové kamery nebo občas zrnící nekvalitní obraz z bezdrátové kamery. Nechci nějak opovrhovat bezdrátové kamery ale, pokud budete mít kvalitní bezdrátovou kameru kde i její cena odpovídá kvalitě tak může být naopak obraz lepší. Ovšem je to dosti nákladná investice. Bezdrátová kamera je alespoň u mě hodně rušena mikrovlnou troubou. Set bezdrátové kamery obsahující jednu kameru, přijímač a adaptér se dá volně rozšířit přikoupením dalších kamer na příjem až 4 kamer pro jeden televizor. Teď už je jen na vás jakou kameru si pořídíte.

Kamerový systém v chovu papoušků

Způsob propojení kamerového systému Způsob propojení kamerového systému

Po umístění budky s kamerou k alexandrům růžovým vousatým se nic nedělo, ale po cca. 3 dnech začala samice budku navštěvovat a upravovat si její vnitřek a podestýlku. Je zajímavé papoušky pozorovat tak, že o vás neví.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat