Aktuálně: 5 207 inzerátů171 637 diskuzních příspěvků17 703 uživatelů

Zimní spánek hadů - korálovek

Zimní spánek hadů - korálovek
Ing. Zbyněk Pokorný 05.03.2016, 18:00
6 805 4 minuty čtení

Literatury, která by se zabývala tématem zimování hadů, je po hříchu málo. Ani internet příliš informací nenabízí. Ve vyhledávačích naleznete spíše dotazy chovatelů z nejrůznějších diskuzí, tázajících se jak na to? Aspoň zjednodušenou odpověď vám dá tento článek. V podstatě platí, co terarista, to jiný „osvědčený“ postup.

Zimovat nebo nezimovat? Úvodem se sluší podotknout, že zimování hadů je nutné k jejich reprodukci. Kdo z vás se tedy nechystá hady rozmnožovat, nemusí hibernaci podstupovat. Zásadní je otázka teploty, zatímco někteří chovatelé hibernují hady při pěti až deseti °C, tak jiní zase doporučují teploty vyšší, sahající až k 15 °C.

Záleží na konkrétním druhu a jeho původu. Teplotou a vlhkostí se snažíme co nejvíce napodobit přírodní podmínky. Budeme-li se nyní bavit o korálovkách sedlatých, tak ty zimujeme při teplotě kolem 15 °C, zhruba po dobu dvou a půl až tří měsíců. K hibernaci ukládáme pouze hady zdravé ve vynikajícím výživném stavu a starší jednoho roku. Někteří teraristé poprvé zimují hady až ve dvou letech jejich věku. Přechod teplot musí být pozvolný, z obvyklé terarijní teploty se postupně snižuje až na požadovanou hodnotu.

Prvním krokem k úspěchu je vytrávení a vyprázdnění hadů, které před plánovaným spánkem tři týdny nekrmíme. Trávicí trakt se vyprázdní a nedojde tak k zahnívání zbytků krmiva. Teplotu v tomto období ještě nesnižujeme. Až po třech týdnech přestáváme s vyhříváním a na jeden týden ponecháme pokojovou teplotu. Po uplynutí tohoto týdne můžeme zvířata přesunout do požadovaných 15 °C. V zimovací místnosti může teplota kolísat dejme tomu od 12 až do 17 °C, vyšší výkyvy již nejsou vhodné. Samozřejmostí musí být stálý přístup zimujících zvířat k vodě. Jako optimální řešení se pro chovatele jeví stav, kdy mohou korálovky zimovat přímo v chovné místnosti. To znamená, že termostatem na radiátoru snížíme teplotu v chovné místnosti na požadovanou hodnotu. Hadi pak zimují přímo v jejich tradiční ubikaci. Vlhkost prostředí udržujeme rosením na stejných hodnotách, jako během běžné aktivity. Zde narážíme po většinou na problém. Málokdo má pro hady speciální místnost, většina má spíš jen pár terárií v obývacím pokoji. Pak vyvstává otázka, kam s hady? Lze je umístit do starého akvária nebo plastové bedny, kam umístíme na dno vrstvu vlhké rašeliny (rozměry ubikace postačují 40x30x30 centimetrů). Na tu ještě navrstvíme listí ze stromů nebo na kousky natrhaný papír z novin. Po pár dnech, až se zvířata zklidní a přejdou do hibernace, umístíme do rohu bedýnky mělkou misku na vodu. Vhodné je uzavřít bedýnku (akvárium apod.) uzavíratelným víkem, ve kterém budou větrací otvory. Takovou ubikaci můžeme umístit například do sklepa nebo klidně do spodní části lednice. Uzavření brání jednak úprku hadů a jednak ochrání zpomalená zvířata před hlodavci. Pravidelně hlídejte teplotu a vlhkost, substrát nesmí zcela vyschnout, ale přemokření rovněž škodí.

Méně často využívají chovatelé takzvaný lehčí způsob zimování, kdy pouze zhasnou světla a vypnou vytápění v ubikaci. Zvíře zůstává stále ve stejné místnosti i teráriu. Hady v tomto času nekrmíme. Lehčí způsob zimování volíme na dobu dva měsíce. I tento způsob má blahodárný vliv na chuť k páření.

Po ukončení zimního spánku zase postupně zapneme osvětlení a topení. Proces odzimování má trvat dva týdny. Po uplynutí této doby začneme opět předkládat krmivo.

Rozhodně je dobré si důležité údaje zapisovat do zvláštního deníčku nebo kalendáře. V příštích letech budete vědět, jak se ke kterému druhu nebo konkrétnímu jedinci zachovat, aby bylo zimování úspěšné.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat