Aktuálně: 2 699 inzerátů262 849 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

Arosek

Arosek
Arosek 08.01.2025, 16:48:11 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 08.01.2025, 13:57:10

Nerikam ze je to neprodysne uzavrena komunita. Jen si rikam (mozna naivne, ale fakt tu problematiku nesleduju a  neznam), ze je asi uzavrenejsi nez byvala. 

Jako jo, asi jim tam jezdej navstevy, nabo oni obcas jedou na navstevu a zplodej potomka jinde, ale porad vychazim z predpokladu, ze na navstevy se jezdi k/za pribuznejma. Takze jen jedna generace minus treba … ?

Ale fakt o tom vim prdlajs jak to tam chodi a vychazim jen ze svych kulturnich zvyku a navyku. Proto se taky ptam ;)

Arosek
Arosek 08.01.2025, 13:29:56 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 08.01.2025, 13:06:37

Ty jova, tak koukam ze my mame studenej odchov 😀

Doma bezne 16, max. 17. To je nas teplenej komfort. Jak to vleze na 18, uz nekdo bezi otevrit okno a psiska funej a vypadaj, ze pracujou ke smrti uvarenim. 

Rano vstavam do cca 13, pac pres noc se netopi. Mam nakoukano ze kdyz je v noci teplota nad 15, Dudun vstava co hodinu a chce ven. 

Vyhodou je, ze dost usetrime za otop. Jen v lete trpime vsichni 😀

Arosek
Arosek 08.01.2025, 09:06:25 xxx.xxx.100.20

Balu  ale tak pri kocovnem zpusobu zivota obcas nejaka nova krev pritekla, ne? Si rikam, ze ted jak drepi na zadeli v jedne lokalite, to asi je horsi nez to byvalo … ale nevim, jen tak odhaduju. 

Bodlinka … no, skoda, no. Takove elegantni a prirodni reseni by to bylo a ona do toho priroda hodi vidle ☹️

Arosek
Arosek 08.01.2025, 09:03:18 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 07.01.2025, 23:15:41

El. paskou myslite takovou tu treba zeleno-zlutou izolacni, jak se mota kolem kabelu? 
Ty jo, to by mohlo fungovat a mam toho doma tuny jeste po tatinkove praxi 🙂

Dik za tip, ozkousim!

Arosek
Arosek 08.01.2025, 08:59:54 xxx.xxx.100.20

Ja oblekam:

1 - Seniory/marody, kteri se plouzi nebo musi byt na voditku a tudiz se nezahreji pohybem. Ale pouze pokud jsou teploty kolem nuly, snezi/prsi/oboji naraz a fici k tomu vitr. Protoze pak je jim i dvouslozkova srst naprd, jak promokne a foukne do toho, tak senior nebo nebezec proste prochladne. 

2 - mlady zvirata po vykonu, kdy jsou zahraty a vim, ze ted budou nejakou dobu sedet/lezet … tedy se dal nezahrejou. Kor kdyz pak maji pokracovat ve vykonu. Opet ale zalezi - kdyz nefici, neprsi, nejsou mokry, tak jen hlidam aby nesedeli, ale popochazeli a nevystydli uplne. 

3 - chlupaty kavaliry kdyz napadne prasan. To dostavaji kombinezy s nohama, ale jen sustak, nezatepleno. Pac jinak po deseti metrech vypadaji jak vanocni stromecek - koulicky vsude 😀

Pokud je pocasi bez vetru a suche, neoblekam nikoho. Ani kdyz je deset pod nulou. Za me je vrazdena kombinace prave vitr a mokro, kor pro staruchy. Mladosi litaj jak hovadka, kolikrat ze me opadavaji rampouchy od nosu a ti dementi si prorazi led na louzi nebo potoce a jdou se zchladit 😀

Arosek
Arosek 07.01.2025, 13:54:48 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 07.01.2025, 13:48:35

Dekuju moc, nastuduju. 

Arosek
Arosek 07.01.2025, 11:04:23 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 07.01.2025, 09:57:56

Ted me napada jen otazka, ale fakt nerypu, jen se zamyslim … 

V ramci teto praxe by se teoreticky casem mel problem vyresit sam. Pac uzka pribuzenska plemenitba nikdy nikomu nedelala moc dobrou sluzbu, vzpomenme si treba na Habsburky, ze. 

A ted ta otazka … je jasny ze timto zpusobem by se problem vyresil az za X generaci. Coz ale zas vzhledem k veku rodicek nemusi nutne trvat tak moc dlouho jako u Habsburku, i tak tam ale nejaka casova prodleva proste bude. 

Nicmene kdyby … jaky je pomer zivotaschopnych/nezivotaschopnych potomku incestniho vztahu vzhledem k poctu narozenych potomku? Jak se tenhle pomer meni napric generacemi incestu? Jsou na to nejaky studie? 
A kolik potomku miva prumerna rodicka z techto oblasti? Kolik preziva deti do dospeleho veku? 

Fakt me to zajima, ale fakt jsem lina to hledat, takze pokud nekdo mate info, klidne do SZ. 

Arosek
Arosek 07.01.2025, 10:54:58 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 07.01.2025, 10:24:03

… rozestupovali se jak Rudé moře …

Ja to uplne vidim, fakt zive a v barvach.
Dav lidi se vali ulici, nahle se rozestupuje a stredem, suchou nohou, prochazi Mojzis. 
Pardon, Megis.

A ted mam v ty historii zmatek 😀

Arosek
Arosek 07.01.2025, 09:26:13 xxx.xxx.100.20
Ph:

dokud byl pes na voditku - drzela kazda botka. Jak jsem ho pustila -litali botky vzduchem 😀

Naposledy, kdyz mel pes rozrezanou nohu, jsem kupovala asi 3 pary.

Jo, presne tak. 
Na voditku jen trochu sklouzla, ale vcelku drzela kazda. Vicemene. 

Jakmile jsme se dostali do faze “jeste pro sychr s ochranou, ale uz muzu litat”, bylo to po par metrech naboso. 

Vubec nechapu jak to prave delaji musheri s taznejma. Vzdyt ti litaj jak draci a botky jim drzej … maj to prilepeny nebo privazany pres hrbet nebo ja fakt nevim ☹️

Arosek
Arosek 06.01.2025, 16:26:45 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 06.01.2025, 15:57:59

Jo i tohle chapu. 
Ono kdyz neco trva moc dlouho a vysledek jakekoliv snahy neni ani nikde v dalce moc videt, tak lidi otupi. A prestane je to palit, pac jsou dalsi a dalsi problemy a jsou leckdy i bliz … 
Psychologie na to urcite bude mit nejaky odborny termin. 

Arosek
Arosek 06.01.2025, 15:17:19 xxx.xxx.100.20

Ja asi vlastne chapu na co pani (?) Semirah narazi. 
Tedy na vetu ze VSICHNI na to kaslou (Parafrazovano).

Coz jako pravda, zni to jako ze vsichni bull jsou kousavy paka a vsechny civavy histericky pidipsi a … A ono ne.  Tak to neni, i mezi bully nebo civkami se najde normos pes s normos majitelem. 

Jenze na druhou stranu - problem vychodniho Slovenska a cikanskych osad (pardon, Romskych) je v soucasnosti takovy, ze se pocet lidi zajimajicich se o tento problem a pocet lidi pecujicich tam o kohokoliv v pomeru k poctu ubyvatel na Slovensku proste limitne blizi nule ☹️ 

Cimz vubec nesnizuju jejich usili. Naopak - jako majitelka dvou psu ze Slovenska (jeden z osady) pred temi co jsou schopni tam do toho pekla jit a jakokkoliv pomoci proste smekam! 
Jen by jich bylo potreba tak tisickrat vic. A k tomu desettisickart min dementu kteri si poridi psa a pak ho nekde v okoli osady vyhodej kdyz je prestane bavit. A k tomu tak milionkrat vetsi podpora od vlady/uradu/…
No a pak tech nekolik generaci, aby se promenilo mysleni tech lidi tam … 

Arosek
Arosek 06.01.2025, 10:59:35 xxx.xxx.100.20

Ja se vyjadrim jen k te ucenlivosti v pozdejsim veku …

Naucej se. Ale jak kdo a jak co.
Za me vic zalezi na mentalnich schopnostech dotycneho jedince, nez na veku kdy se zacne ucit. A na predchozim uceni/neuceni, zivote/nezivote a pripadnych naucenych vzorcich chovani. 

Z nasi zkusenosti:
Borka - prisla jako 4 leta z mnozirny, strachova agrese na psy. Jako fakt brutal, coz u GR neni uplne ok. Po roce navolno, mezi psy v pohode, neresila nic a nikoho. Slozila zkousky, chodila do praxe, za me jedna z nejlepsich fen ktere jsem kdy mela. 

Gwen - prisla k nam asi cca 12 leta. Submisivni, poddajna, privolani nula. Zdrojar. Po trech mesicich zdroje odbourany, po pul roce tez chodila navolno, drzela se jak ocasek.

Happy - prisla k nam 12 leta, zila s rodinou a pak se omrzela. Zakladni poslusnost slusna, navolno mohla chodit od prvni chvile. Separacni uzkost jsme odbourali po cca roce, strach z bourky se zmirnil az s prichazejici hluchotou. 

Imir - prisel jako cca 14,5 lety. Ten se vlastne ucil jen na jmeno a to mu trvalo asi mesic. 

Kitty - prisla 13 leta, nestihla se naucit nic. 

Lea - prisla v cca 8 letech, lovec, samostatna vykonna jednotka. Neumela komunikovat se psy, nepotrebovala lidi. Po roce ve znamem prostredi, jistena stopovackou a s ocima na stopkach mohla jit volne (lovecky pud byl u ni asi nejsilnejsi ze vsech nasich zachranencu, pac ona si lovila pro obzivu), psu venku si nevsimala kdyz ji neobtezovali, s nasima doma si hrala bez problemu. 

Masa - prisla k nam jako 21,5 leta, za ten rok a pul u nas se vlastne nemusela nic ucit, pac se drzela jak ocasek a nikdo po ni nic moc nechtel. 

Nessy - prisla jako cca rocni. Ted je ji cca 15. Zije u maminky, takze rozmazlena, palicata, dela si co chce, predvadi hystericke vyjevy ktere ji doma prochazeji. U nas funguje na 100%, privolani ma skvele, poslusnost taktez, hysterie nula 🙂

Otis - prisel k nam jako 9,5 lety. Cely zivot prozil sam - nejprve kotec, pak zahrada. Bez podnetu (nebo jen s minimalnima), bez lidi, bez hracek, bez moznosti potkavat svet a realitu. Je u nas 5 let, za tu dobu po nem chci jen privolani, nic vic. To ma tak na 50%, v rusnem prostredi i mene. U nej proste zalezi v jakem casoprostoru se zrovna nachazi, pac ne casto je ve stejnem jako zdejsi realita. Rikame mu autista a myslim ze nejsme daleko od pravdy. Proste takove to vlci dite, vytazene z sklepa … ten mozek to proste nedohnal a nedozene, on ma svuj svet, zil v nem dlouho a bylo mu v nem dobre. Pritom ze vsech psu … kdyby se s timhle od mimina neco delalo, byl by z nej mistr sveta v cemkoliv - ma will to please na 1000%, pro sveho cloveka by se rozkrajel (kdyz se potka s realitou). Problem je, ze proste jeho mozecek zvlada tri povely a kdyz ho chci naucit ctvrtej, musi jeden z tech tri vypustit. Holt nema v mozecku dost mista 🙂

Saggi - prisel jako neco mezi 12-13 let, mame ho 11 mesicu. Od druheho tydne chodi volne, kam jdu ja, tam jde on. Beze mne odmita jit i na zahradu vycurat se, neji, nepije. Zavislak nejvetsi. Na to odkud pochazi ma poslusnost slusnou, ale az od nas - okoukava od ostatnich, pac ja po nem vlastne krom toho privolani moc nechci. 

Obecne jak uz tu bylo receno - stary pes se nauci, pokud si s nim da clovek praci. Pokud je doma uz jiny pes a je vychovany, usetri vam to mrte prace. U nas dela pulku prace se socializaci i poslusnosti  smecka, pac proste novacci odkoukavaji a napodobuji. 

Arosek
Arosek 03.01.2025, 11:08:15 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 28.12.2024, 20:34:39

Jak pise Janina … holt koukam ze lovecaci krom zlamanejch prstu taky porezany, njn, teren ☹️

Jinak z me letite zkusenosti - kazda botka mirne pada, fakt jsem nikdy nesehnala zadnou ktery by pri chuzi nejela dolu. Pokud mate nekdo typ, sem s nim.  

Ochranu proti mokru davam, i kdyz vyrobce zarucuje nepromokavost. Pac proste zadna botka uplne nepromokava neni. Jen teda nedavam igelitovy pytlik (opet, klouze dolu svina svinuta), alebrz panskou ochranu. Jop, ctete spravne - klasickej primerak 😀 Hzeky drzi, nahore gumicka obepne nohu a nejede dolu. Jen pres nej fakt ponozku pac je tenkej a po prochazce hned dolu, pac je neprodysnej.

Jo a kdyz jedete na delsi vylet mimo civilizaci a kupujete vetsi zasoby s sebou, tak neni moc moudre v krame rikat ze to mate pro psa … pani pokladni koukala dost vyjevene 😀

Arosek
Arosek 30.12.2024, 11:14:46 xxx.xxx.100.20

Vse nej nej nej do roku 2025 prejeme 🙂

Obrázek
Téma: PF
Arosek
Arosek 23.12.2024, 09:34:36 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jozefčík z 22.12.2024, 19:05:41

Ja se vyjadrim jen k tomu poctu nahanek a honu, pac zbytek rikame vlastne to same, jen jinymi slovy. 

Nevim jak v jinych koutech CR, ale tam co jezdime my je nahanka/hon kazdy vikend. Pokazde se projde cast honitby. Plus si v tydnu chodi lidi sednout. Bavim se o nahankach mistnich MS. 

Bazantnice/kacarna je jeste jiny level. Hon klidne 5-6x tydne. A to srnci je tam porad. 

Arosek
Arosek 20.12.2024, 13:21:16 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 20.12.2024, 10:22:52

Ja bych do toho sla. Jen u hluchonu pak doporucuju prikoupit i naslouchatko 😀

Arosek
Arosek 20.12.2024, 09:51:30 xxx.xxx.100.20

Tak ono to ma vicero rovin.

Zaprve - teploty ktere poslednich par let panuji v zimnim obdobi opravdu zver nikterak nevycerpavaji. Stejne tak defakto absence snehu. Vyjimkou jsou samozrejme hory a tech par dni v roce, kdy si zima vzpomene ze je zima, ale pokud to neni par tydnu v kuse, tak den, dva nez zas prijde obleva vetsina zvere fakt prezije. 

Za druhe - pokud se bavime o psovi, ktery za zveri popobehne a po par metrech se vraci zpet, tak na to taky ta srna neumre. Ani kdyz si takhle popobehne desetkrat za den. Ono totiz oproti bezne sirenemu nazoru myslivcu ta srna neni debil a nebezi panicky dalsich 15 km i kdyz pes uz davno chrape doma na kanapi. Ale ano, mluvim opravdu o psech, ktery tu zver nehoni jak magori.

Za treti - pokud je pes deb… a tu zver fakt honi nebo nedejboze strhava, patri na spagat! Jednoznacne. To je vec majitele a jeho svedomi a nepopiram, ze dementi se mezi pejskari tez najdou. Bohuzel. Pac pak nastava ten neblahy dusledek, ze jsou i ti zodpovedni s vychovanymi psy hazeni do jednoho pytle. 

Za ctvrte - jako ucastnik mnoha nahanek a mnoha honu v mnoha druzich pocasi jsem byla x-krat svedkem situace, kdy se nastoupila lec a pustili se psi. A ti psi na prvnich par metrech vyhnali srnci a trada za nim, nekteri jedinci klidne i par kilacku. Zadny ze zelenych kolegu mi v tu chvili nebyl schopen vysvetlit, jak ta srnka pozna ze nahanka ci hon neni mirena na ni alebrz na prasata/zajice/bazanty, a tudiz vi ze ten pes ji vlastne nehoni a ona v tom snehu a mraze na ten zapal plic a vycerpani umrit nema … byla jsem oznacena za rebela 😀 
Nicmene tuto otazku vcelku rada nadnasim v situacich, kdy si na me nekdo v lese otevre usta a zacne po me jecet, ze cast smecky je volne. Krom jineho tedy, pac dalsi logicka otazka pak byva “A proc myslite ze jen cast a ten zbytek je na voditku, aha?”. 

Pac jako vzdy - je to o jednotlivcich a jejich zdravem rozumu. 

Arosek
Arosek 20.12.2024, 09:29:18 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 19.12.2024, 19:42:18

Tak.

Predevcirem se mnou sel vencit muj drahy, a kdyz popate dobihal metuzalema a otacel ho spravnym smerem vznesl dotaz, zda bychom ty aditiva seniorum nemohli omezit 😀

Arosek
Arosek 20.12.2024, 09:23:02 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 20.12.2024, 06:41:52

Tak myslim ze retriever je na tom hodne podobne. Ona vetsina lidouchu podlehne kouzlu hnedych oci v zlutem xichte, asi jim to evokuje Falca ci co … takze bezne scenky typu: “Hele Marenko, tamhle je krasny pejsek, bez si ho pohladit.” Na ulici v provozu, v jedoucim metru, na psi louce, … samo bez optani se me jakozto majitele, pac pes je ocividne veci verejnou. A kdyz jsem se dovolila ohradit, ze to neni uplne bezpecne, tak jeste slovni prujem na tema “ma mit kosik kdyz je nebezpecnej”.

Ja pak tem lidem vcelku nasrate vysvetlovala, ze nebezpecnej neni pes ale panicka ktery tecou nervy, ze nebezpecne je naucit dite hladit si psa bez dovoleni, pac jednou to nebude mirumilovnej golden ale netykavej nekdo jinej, ze ho muze bolet ousko/oko/zada/neco a to dite nechtene zavadi/stouchne a pes jen hodi hlavou a vahovy rozdil udela divy, notabene kdyz ma treba v metru na hube kosik … ale vsechno marny. Takze jsme sli na ves a mame klid.

Jezdime vencit mimo civilizaci kde potkavame jen dalsi pejskare ci kolare, slusne se bud vyhnem nebo domluvime na spolecnych hratkach a do Praglu se jezdime jen socializovat (spis ja nez psi). 

Takze suma sumarum - je to o lidech na obou stranach. Ja jeste pochopim nevychovane stene/dite, kdyz ale majitel/rodic aktivne zasahuje a vysvetluje a uci. Pro co pochopeni nemam je nevycvalanec bez ohledu na pocet nohou s odpovednou osobou ktera nejevi prazadny zajem o sve okoli a vychovu svereneho tvora. Na druhou stranu musim uznat ze od te doby co nas pocet vencenych nohou stoupl nad 16 se uz nikdo bez predbezneho optani do kontaktu nehrne 🙂

Arosek
Arosek 19.12.2024, 15:38:12 xxx.xxx.100.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 19.12.2024, 14:43:30

Ja cpu Karsivan do vsech senioru jakmile oslavej 10. Maj ho k narozkam 🙂
On tak nejak zpomaluje ty starecky projevy, senilitu, demenci, … proste pak vydrzej svezi delsi dobu.

Jako pravda, on neni moc videt vysledek, kdyz se zacne davat pred rozvojem stareckych neduhu a dava se dlouhodobe. Zato je pak hezky videt ten skok, kdyz se vysadi. A pak zase nasadi.