Nemela jsem silu psat driv. I ted to porad boli tak strasne moc. Uz netlapka, nehopsinka, netuka. Je tu smutno … Dal mi temer 7 let sveho zivota. Vybojovali jsme 10 dni navic. 10 stastnych a spokojenych dni - nikdo se neumel radovat ze zivota tak, jako Otik. Ale kazda dalsi minuta navic uz by byla jen ma sobeckost … Snad se mu u nas libilo.
u toho lovečáka v tomto pojetí bacha - lovecký pud se občas silně projeví i tam, kde by to jeden nečekal… Většina plemen má loveckou minulost - a i psi, kteří oficiálně lovečtí vůbec nebyli, se používali “za tmy” třeba jako psi pytláčtí…
Třeba doga je po staletí šlechtěna jako dekorace… přesto je u některých lovecký pud hodně silný. Znám loveckého pudla, kavalírka, a kupodivu třeba i buldočka… A to nejsou nevychovaná psiska, která zdrhají, když mají možnost - to jsou fakt psi, kde je se startem na kořist problém… a přitom majitel je “normální” a psi jsou standardně vedení.
Jasně - nelze srovnávat s honiči, chrty… ale je to i o kliku na kus…
Jednoho loveckeho kavalira mam doma. Technicky dva, ale Johana uz vekem preci jen zmoudrela a pochopila … Zato Terry, nad tim srdce meho kamarada od krepelaku plesa. To je slidic par excellence . vsechno jde nosem, pachy jsou jeho zivot, hlasi na videnou i na teple stope, … jen mu jeste nedoslo ze uz ma byt par desitek let ve spolecenskych plemenech 😀
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 10.03.2026, 07:41:52
No ty cico - to bych musela na ty kriminalce sedet obden 😀
Jako uprimne - mam to stejny. Je mi sumak jestli je dotycnej/dotycna bilej, cernej, zelenej, fialovej, kostickovanej, z Ase nebo Cierne pri Cope - pokud se chova jako kreten, zaslouzi velkej bic a malej dvorek. A basta!
Na druhou stranu by me uprimne zajimalo, jak by se to popasovalo s mejma humanitarnima cestama smer vychod 🤪
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 09.03.2026, 11:03:19
Taky si myslim.
Ono uz jen pripad MR zamaval mistama v utulcich. A to goldeni jsou udatelni, lidi na ne slysi a jsou to defakto bezproblemovi rodinni psi.
Smecka dvaceti PBT pouzivanych na zapasy je defakto neudatelna. Ty zvirata v beznym rezimu domacnosti malokdo zvladne, venku se to bude rvat a bude to postrach okoli … kdo si je vezme?
A i kdyz vemu logicky, ze v utulcich (kdyby bylo misto a personal) se budou mit lip i kdyby tam meli dozit … tak zas blokuji mista dalsim potrebnym …
Ja bych toho k.r.e.t.e.n.a povesila za koule do pruvanu!
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.03.2026, 08:10:09
Hele se obavam ze vic podnetu bude spis vic tristit a zamestnavat zucastnene.
Ja ten muj sepsanej elaborat elaborat poslala na kukacku pravnikovi, at mi tam pripadne oopravi koniny - tak pokud chces, muzem to pak podat jako vic lidi naraz. Treba to bude mit vic vahu, kdyz se pod to podepise vic lidi.
S klukama jsem po prijezdu do lesa mela trochu kulturni sok, pac u lesa stalo auto a v nem chlap. Jako asi se chtel chudak jen prospat, ale ja se celou prochajdu paranoidne otacela, jestli se za mnou neplizi nejakej magor … Vlastne jsem si to uvedomila pak az s holkama, kdyz uz tam ani auto ani chlap nebyl. Ze jsem sla uplne na pohodu a bez stresu, byt vlastne kluci se drzeli celou prochazku mnohem bliz nez holky. Podvedomi je proste desna mrcha, ale ja jsem proste zvykla ze nikde nikdo 🙂
Z FB od Zuzany Horké, která měla a ještě asi má několik psů z odrovické kauzy ve své péči, aktuálně převzala několik psů z kauzy Cane corso, kdy byla napadená inspektorka KVS:
“Jo a mmch ten kůň co si ho M.R. v srpnu přivezla, už je taky po smrti. 🤷♀️ ale tak legislativa je holt legislativa a soud má spoustu času. Však vo co de, jenom vo živý zvířata. Tak hlavně že použití EO nám chcou zakázat bo to je týrání.”
Bože, jak dlouho to ještě bude trvat? 🙏
Netusim, ale zrovna tahle zprava me vcera nakopla tak, ze jsem dneska poslala podent na Ombudsmana. Krom prutahu v pripadu se ho tez ptam co rika na fakt, ze stat si svevolne pokratil sve zakonne uhrady o nase dary. Schvalne co tomu rekne …
Hlasim ze ve 3 rano jasno, mesicek svitil, hvezdicky svitili a dva pod nulou. Ve 4 rano zacla plizive stoupat mlha. V pul sesty rano uz bylo mliko vsude.
A ted sviti a je azuro, jelikoz a protoze drepim v praci. Jak jinak.
Kdyby se nekdo podivoval trem vychazkam misto dvou, tak za to muze pan Murphy. Kdyz zacla harat Romadura, odcestovala ha prazdniny ke kamosce, co ma nas odchov. A pry ze ja ji pak reciprocne pohlidam Kirunu, az 3.3. odfrcej s detma na jarnaky do Benatek …
A co myslite? Ano, ano - ta Kiruna, ktera za svych 5,5 let zivota harala 2x (naposledy 8/2024) to hezky spustila s Romcou, takze je ted v nejlepsim 🤣
Dluzno dodat ze jsem mela hlidat i jejich druhou rocni holku, ktera to spustila solidarne taky. Ale tu si nastesti na hlidani vyzadala jeji chovatelka v nadeji, ze se pro zmenu spustej jeji holky a oni tak poresej letni tabor 😀
Suma sumarum musim konstatovat, ze i kdyz mam pytle pod ocima, tak prochazky jsou ted nebyvale klidne - kluci jdou prvni, pak holky, pak seniori. Nikdo nikam nezdrha, nikdo se pred nikym nepredvadi, chorvatska sekce nevymysli kraviny … ja si to vlastne vcelku uzivam 🙂
Zrovna vcera jsem se kamaradovi po telefonu chlubila, jak je Oticek jedinej, kdo me nebudi pred budikem. Takove to 15-20 minut pred nez ta mrcha plechova zacne drncet.
No tak dneska rano ve 3:30, tedy sladkych 30 minut predem. Omlouva ho ze fakt potreboval.
ze moje prava noha odmita spolupracovat a plnit svou funkci.
Takhle začala má vyhřezlá ploténka…Ve fázi, kdy už bolest přestala a já za sebou tahala nohu. Proběhl RTG nebo MR?
Probehla kapacka, tusim koktejl Ketonal, Novalgin a nejaky dalsi laskominy. Zada sice porad citim - napriklad chvili trva nez se srovnam ze sedu do stoje - ale chodim, hybu se, ohnu se, zvednu se z postele … takze super.
Co to bylo netusim. Asi fakt plotynka, obecne mam po sportu a urazech ty zada dost naprd. Ale tak jako - kdyz se prestanu hybat, bude to jen horsi. Takze zadny rozmazlovani nebude, hezky makat budou!
Ale pravda, trochu to preci jen hlidam. Hlavne teplo. Tohle znovu fakt nepotrebuju. Na druhou stranu - ted me vlastne vubec nebolej kolena 😀
Jsme meli na patek naplanovanou dovcu, jako ze s detma (kdyz maji ty jarnaky) zajdem na stenu lezt …
Takze jsem si ve ctvrtek rano pri obouvani holinek zrakvila zada tak, ze dvakrat zalomena hridel je proti me Stojan Jakotyc. Ctvrtek v praci jsem prezila na Ibacich, Algifenu a dalsich driacich, pac to prece vylezim pres noc a v patek budu cajk …
No takze me drahy v patek rano odnesl a nalozil do auta a odvezl do nemocnice na neurologii. Pani doktor byla desne mila a pecovatelska (pravda, po 4,5 hodinach cekani), predevsim kdyz naznala, ze moje prava noha odmita spolupracovat a plnit svou funkci. Svihli mi nejakej koktejl do zily a mirne pozvedla oboci nad mym prohlasenim, ze potom jdu domu. Prej bych mela zvazit pobyt pres noc … ani tuk! Po kapajde jsem jim zdrhla, ale musela jsem svatosvate odprisahnout, ze budu v klidu, teple a nebudu nic delat. A ze pokud se to vrati nebo zhorsi, tak pry si musim zavolat RZ. Uplne je vidim jak jedou s majakem pro bolavy zada 😀
Suma sumarum - v patek mi na luzko pres okno svitilo a hralo jarni slunicko.
V sobotu jsme zvladli dve prochazky (bylo vcelku hezky), odhovnila jsem zahradu, shrabala zbytky listi a bordel po zime a privezla domu doharanou Romaduru.
No a dneska 4 prochazky - pac kluci odmitaj uznat ze Pohroma uz nehara a chovaj se jak nadrzeny jelita a venku je tak krasne hnusne, ze staci projit pet metru a clovek je obalenej bahnem. Ach jo ☹️
Dneska rano jsem mela v planu trochu zkratit prochazku, jelikoz jsem potrebovala byt v praci na sestou. Takze vstat driv a jet jen na louku.
No, asi jsem to nemela rikat coklonum!
Pro pochopeni - na louku u nas znamena ze clovek zaparkuje, prejde hraz detencni nadrze a je na louce. Louka se sestava ze tri teras, cast v pravo je cca 750 metru dlouha a s tu a tam jabloni. Cast vlevo je cca 800 metru dlouha, pricemz stredni terasa je zarostla hustym krovim a stromama, kde k velke radosti nasich vorechu bydlej ptacci a dalsi zviratka. Na horni terase prave cesti, cca 50 metru od remizku ma doupatko pan lisak.
Bezne jdeme nejprve pravou cast a pak obejdem levy remizek. Dnes bylo v planu levou cast vynechat a stredovou cestou se vratit k autu.
Jenze to by dement Primitiv nesmel na kraji remizku potkat pana lisaka a hlasite to oznamit vsem trem zlutejm hovadum. To ze vzal caru i chorvatskej buldozer me vlastne neprekvapuje, ale za neposlechla ani megaposlusna Fretka, to mi fakt zvedlo tlak lip nez ranni kava.
A vsichni tri vzorne hlasili, tlacili ho remizem ven na pole a pak ho ukazkove vyhnali pres pole do sousedni honitby. Jako ukazkova prace, myslivecke srdce zaplesalo. Jen lide bydlici pobliz asi uplne nadseni nebyli.
Ale abych nezakocila negativne - vsichni tri se vzorne (s penou u huby) vratili do dvou minut a Terrenc neutekl! A ja stihla byt v praci v 6:05 😀
Hlásím se do družstva sníh, či sucho - resp, sucho, jako sucho ne, ale ať prší v noci, pořádně a přes den, ať se to stihne vsáknout. Klidně budu do auta chodit ráno v pět v holinách, když odpoledne přivedu domů psy suchou nohou. Páč sice na loukách se tak nezaprasej, ale cesta od branky ke dveřím??? jedna čvachtanice.
Jako “wake up” efekt to melo neskutecnej,
kam až bylo slyšet láteření?
Nikam. Zaprve jsem slusne vychovana zeano a za druhe bylo 5:30 rano a to by me sousedi fakt nemeli radi 😀