Stačí libovolný znak, u kterého je gen známý a zřejmý, a můžete vědět na beton, zda vnouče znak zdědilo, nezdědilo, ale přenáší, či nezdědilo vůbec, aniž byste se nějak zvlášť vyznali v genetice.
I vnouče testované na nějakou dominantní vadu, kdy víte, že je clear, může mít všechny 4 prarodiče a oba rodiče nemocné. Stejně se může stát u recesivní vady, že máte jednoho rodiče clear a zbytek netestovaný či přímo nemocný, a všechny štěňata budou fenotypově zdravá.
Ale obecně, pokud se bavíme o všech znacích celkem, tak má jedinec čtvrtinu genů po prarodičích, resp. po každém z prarodičů.
Já osobně si myslím, že potkani ta králičata zabijí přímo, zakousnou a tak. Nebo vyženou matku, která se pak nemůže postarat. Protože jsem nezažila králičata, která by umřela na rušení způsobené něčím jiným než potkany.
Směsi pro malochovatele mají cca 14 procent bílkovin. Tento koncentrát jich má 26. Tj. cca jako hrách. Např. extrudovaná sója má 36.
Nosnice snese v krmné dávce i 20 procent celkem v pohodě. Tady ten produkt namíchaný s běžnou krmnou směsí dá dohromady kolem 17 procent.
Já bych to nekoupila, určitě ne kvůli bílkovinám. Bílkoviny se dají dodat i jinak, levněji, a navíc víte, co slepicím dáváte. Asi to koncentruje spíš minerály? Tam nemůžu sloužit, přesahuje to moje znalosti - nikdy jsem nepotřebovala jim dosypávat nic víc než běžný Nutrimix.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 29.01.2025, 13:14:01
To bych také chtěla - chovat potemníky jako konzumenty bio odpadu, přebytečné dávat slepičkám, použitou podestýlkou hnojit. Mám žížaly, ale nestačí spásat.
Nechcete se trochu rozepsat o tom, jak a co chováte? Byla bych Vám vděčná.
Ostatní, kdo chováte, se taky přidejte, pokud budete chtít.
Tak jsem zasela jahody. Sice je trochu brzo, ale únor mam rozlítaný, tak radši dřív než později.
A když už jsem měla ruce od hlíny, frkla jsem tam i pár semínek mých oblíbených papriček Shishito. Mívám je v nádobách, tam je datum výsevu celkem jedno.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 26.01.2025, 07:58:12
Já nejsem začátečník. Všechno, co jste napsal, znám a dělám nebo mám důvod nedělat.
A proč jsou rajčata v nádobách zdravější? Protože jsou pod střechou a neprší na ně. Ta jsou většinou v pohodě nebo to zabalí až na podzim, kdy už to je stejně jedno.
Každopádně díky za sesumírování obecně platných rad, někomu to rozhodně může pomoci.
Primabellu neznám. Resibella se snažila, ale nezvládla to. Sunviva je rozhodně nejodolnější, ale taky to nakonec vzdala. Rajčata v nádobách jsou jiná liga, ta odolávají lépe, ale co mám v zemi na zahradě, to už několik let umírá nejpozději během srpna. Ať zkouším, co zkouším, před solidní sklizní se s rostlinami musím rozloučit. Tak zkusím dohledat tu Primabellu a dát jí šanci.
Takovéhle typy obvykle moc nepálí. Mně teda pálí i Orbitky, ale já nejsem míra, většina lidí tyto papričky snáší dobře. Takže pokud nejste úplně marná jako já, nebojte se ochutnat. 🙂
První letošní výsev. A není to ani paprika, ani mochyně ani květák. 🙂 Je to listový celer.
Čili papričku mám už 4letou nebo 5letou, nejsem si jistá a ono to letí. Takže čili nevysévám. Vzhledem k okolnostem nebudu předpěstovávat nic krom pár snad odolných rajčat, cibule a toho celeru. Cibuli ale musím ještě koupit.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 25.01.2025, 08:26:36
Rukolu vysévám. No, vysela jsem. Jednou. Od té doby mi vesele roste pod stromy a keři, rozšířila se tam sama. Po odkvětu jsem ji nezničila a tak se mi tam vysela.
Moruši nemám. Chtěla bych, ale zatím nemám. Nicméně papírově by mohla vyhovovat. Asi bych nevybírala žádné velkoplodé odrůdy, pěkně nějakou základní moruši běžné velikosti a obvyklého růstu stromu. Jsou šlechtěné převislé, kroucené, trpasličí, a za tyhlety blbůstky se obvykle platí vitalitou. Někdo doporučuje bílý, někdo červený a někdo černý. Do vinařských oblastí se asi víc hodí bílý, černý zase lépe toleruje horší půdu. No, aspoň se to uvádí. A je prospěšnější pro zdraví. O červeném mám informace nejvíce kusé, ten jsem nikdy pěstovat ani nechtěla.
Jediné, co bych zohlednila, je fakt, že pyl zhoršuje alergie a astma, ale Vy prakticky nemáte sousedy, takže… s chutí do toho! 🙂