Aktuálně: 2 341 inzerátů269 282 diskuzních příspěvků19 329 uživatelů

Příspěvky uživatele

Zrzavci

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 11:24:13 xxx.xxx.2.188
Anonymní:

Asi tak. Někdo ví, někdo bojuje za dojmy. Hlavně u druhých.

Nebojuji za dojmy, ale za dobrý život zvířat. Tvorů, které my využíváme, tak by bylo fér, dopřát jim dobrý žití.

Hlavně u druhých.

Máte na mysli něco konkrétního? Jak třeba žijí moji psi? Jak budou žít v budoucnu ty čtyři slepice? Nebo co máte na mysli?

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 11:22:07 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.05.2025, 09:22:15

Jo, to mi došly, ty související dotazy. A mě nerozhodí.  Pravdu nemá, no.

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 11:20:57 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.05.2025, 09:17:37

Ale jasně, jenže to je prostě jiný případ. 

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 11:20:07 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.05.2025, 09:07:49

Tak poslední otázka. Jaký je rozdíl z tohoto pohledu, mezi kozou a slepicí? Nebo je to jenom o pokrytectví. Nečekám odpověď.

žádný přece.  Proto jsem to i psala. Pokud máte na mysli moje budoucí slepice, tak jsem Vám psala, že ten výběh pro čtyři slepičky malý není a že navíc ven chodit budou. Krom toho, budou mít ve výběhu keře, venkovní bidýlka a mám vymyšlený systém na to, aby-pokud to tam nestihne dorůstat, jak mám v plánu, měly i tak zelené v zasíťovaných polích, které budu dle potřeby odkrývat, aby si mohly zobat. A znovu zopakuji, venku puštěné budou, to se bát nemusíte. Pro mne to nebudou “jen” slepice, víte. Právě proto, že mám zvířata ráda. A nesnáším nesvobodu.

Tak. Vy jste se odpovědi dočkal a teď jsem zvědavá já, zda mi dáte odpověď na to, na co jsem se ptala - KDO rozhodl, že chovat zvíře na takto malém prostoru je vyhovující. Kdo? Děkuji předem, protože já odpověď rozhodně čekám.

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 08:49:30 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.05.2025, 08:17:02

zanedbanych zvířatech

to není o zanedbaných zvířatech, to slovo tu nepadlo. Ale o spokojených zvířatech. Pes, kterého vyvedou před panelák, krmí ho a jsou s ním na gauči, také není zanedbaný. Ale spokojený rozhodnš ne. Je frustrovaný a proto se to projeví v jeho chování.  Jak jsem psala výše, když už ta zvířata využíváme ku svému prospěchu, měli bychom jim dopřát důstojný život. O tom to je. 

Kozy z obrázků - nevím,  to stádo koz v terénu, který kontroluju a pozoruju a komunikuju s ním, je živý. Ano nevím nic o nemocech atd. Ale, myslím, že stačí selský rozum, který porovná jak se bude žít tvorovi, který místo pořádného výběhu, bude mít k dispozici to, co byste měl k dispozici vy, kdyby vám určil někdo k žití postel a prostor velikosti dvou postelí vedle sebe. Jistě by se takhle člověku dobře žilo.  Myslím, že na stanovení základních životních potřeb živého tvora člověku opravdu stačí jeho vlastní rozum a základní znalosti, aby to dokázal vyhodnotit. 

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 08:38:14 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.05.2025, 08:21:18

Není. Prostor je pro čtyři slepičky velký, takhle foceno to nevypadá. Ale hlavně, je to kvůli bezpečnosti, když budu doma,budou chodit ven, mám domluvený kus obecního pozemku a pokud se mi podaří můj plánovaný pokus, budou se chodit venčit i s ohařema s kocourem 😀

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 08:36:17 xxx.xxx.2.188
Varaxi:

Já napsala:

Zrzavci, my (a nejen my) už jsme si o kurnících psaly. Prohrabejte stará témata, je tam zmíněno mnohé, co se teď už jen zbytečně opakuje. Třeba ten komínový efekt větrání, nutnost slepici předejít trápení, ale i další. 

Vy jste napsala:

Ano psaly / psali. vím.dotaz teď z mého pohledu byl o trošku , jiném,než běžně zateplením kurníku Vs. ten  zdeny. Chtela jsem pouze znat nazor.Na komínové vetrani  jsem si díky spoustě jiného dovolila zapomenout, nicméně jsem se neptala, ani na tu pomoc pro nemocnou slepička, tudíž žádný můj dotaz není duplicitní, prostě  to tu přispívající zmínili a já logicky zareagovala. Netušila, že by to mohl být problém. I vzhledem k tomu, že tu záplava dotazu nepadá, to ad jedna a ad dva, nikoho nic nenutí do diskuze přispívat. Vytváři-li to ovsem  problém, tak o alceptuju ,nemám problém se prostě neptal zde vůbec na nic.  

Vážně Vám připadá ta reakce přiměřená? 

Já chápu, že jste se ptala konkrétně na věci, které jste do té doby tady ještě neřešila, ale pak se tam přesně takové věci řešily. A nejen ty výše vyjmenované, ale i hlodavci, nemoci, podestýlka atd. Řešily se s Vámi a Vy jste na ně aktivně odpovídala ve stylu dobrý nápad, fajn úhel pohledu. Nenapsala jste, jasně, tohle vím, tohle už mám rozhodnuté. Dala jsem si tu práci a celé to vlákno jsem přečetla, ale pořád tvrdím, že jsem se provinila leda tím, že jsem dala nevyžádanou radu. 

Na Váš komentář, který si troufnu nazvat kousavý, jsem smířlivě napsala:

Jasné, v pohodě. Já jen, že by Vám mohlo být přínosné se do těch vláken podívat. 🙂

A Vy jste na mě vystartovala jak čertík z krabičky.

Pokud Vás moje příspěvky nějak urazily, traumatizovaly nebo rozhodily, nebylo to mým záměrem. Byla to dobře míněná nevyžádaná rada. Pokud Vás opravdu citově zasáhla, tak mě to upřímně mrzí, protože já to za nic vážného dosud nepovažovala a neměla jsem to za víc než obyčejné bezvýznamné nedorozumnění. 

Nechápejte mě špatně, nechci bagatelizovat Vaše city, na které máte právo. Jen mi připadá Vaše reakce přehnaná, na což mám zase právo já, a necítím se odpovědná za Vaše duševní rozpoložení. Pokud si přejete cokoli zde sdílet, prosím, s chutí do toho. Na to přece nepotřebujete mé požehnání nebo můj souhlasný názor. Nikdy jsem netvrdila, že Vaše dotazy vytvářejí problém, a vůbec nechápu, proč jste si to vzala do hlavy. Pokud svoje příspěvky považujete za přínosné, ale nechcete je sdílet, sama jste se rozhodla tak učinit. Neviňte mě z vlastního svobodného rozhodnutí. Pokud Vás nějak znechucuje moje maličkost, tak to dokážu respektovat, a pokud si to přejete, nebudu na Vás reagovat. 

Ale upřímně, ať se snažím, jak chci, nerozumím tomu, proč Vás jeden můj komentář tak moc zasáhl. Prostě pro to nenacházím relevantní důvody.

Napsala jsem Vám věci mnohem citlivější povahy, které jste přešla či přijala s grácií, kterou by Vám mnozí mohli závidět. Proč je toto takový problém? Vždyť jste mi odpovídat vůbec nemusela, nebo jste mohla napsat, že Vám diskuze připadá přínosná, nebo ať se do toho nepletu, nebo že jste to už udělala, nebo cokoli jiného. A Vy jste si zvolila za sebou uraženě prásknout dveřmi. Ne že bych tomu pocitu úplně nerozumněla, taky jsem to tu udělala, ale udělat to kvůli doporučení projít si staré příspěvky?

Pokud Vás opravdu citově zasáhla

nezasáhla, otrávila, neb - se budu opakovat, jak kafemlejnek, můj dotaz nebyl s ničím duplicitní, potřebovala jsem se zeptat, nenašla bych to ve starých diskuzích - což vím, a přes to se dozvím, že si je mám jít studovat. Tak jak je tu celkem obvyklý. Zeptat se na nové a upřesnit si staré. Také mi přišlo, že se třeba debata rozproudí i víc, než když tu padají dotazy typu, moje slepice je nemocná, co s ní mám dělat. Protože každý to má postavený, vedenzý, zavedený jinak a třeba se rád podělí o svoje zkušenosti. Nejen pro mne, ale i pro jiné začátečníky, že by to po určitou dobu  mohlo košatit. Jak píšu nejsem z těch, co položí dotaz a zmizí. Tudíž by to bylo přínosem i pro diskuzní fórum samotný. 

Jak říkám nikdo nikomu nestojí u hlavy s pistolí, aby odpovídal. Max. se prostě nikdo neozve a dotaz zapadne. Ale taky nemusí  a může to být - teda mohla - zajímavá debata.

Nepotřebuju nic sdílet ve smyslu, jak je dneska obvyklý, a pokud budu chtít, můžu do teplákovky, kde je to tlachání. Měla jsem  na mysli radování se z toho, že se právě při výstavbě na něco narazí a já se budu moct zeptat těch, kteří se snaží mít slípky chovan jinak, než jak vidím kolem sebe a jak to nechci. A že pak jednou všem, kteří mi pomohli budu moc ukázat, co jsme “společně” vybudovali a jak si tam holky vedou. Protože si těch rad právě vážím a nejsem z těch, co položí dotaz a už nepřijdou.  Takhle to bylo myšleno. 

Je to jedno, Varaxi, berme to jako nedorozumění.

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 08:16:18 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.05.2025, 07:53:21

Dík, práce navíc mi nevadí - zatím 😀  a vlastně, kdyby to byl problém, odmontovat se to dá vždy. Já jsem nad tím uvažovala právě i z toho důvodu tý případný ptačí chřipky, že by mi nikdo nemohl nic vytknout    a slípky by mohly být venku.

Na vršek uvažuju - podle situace - případně dát bambusový rohože. On tam stín vydatně dává ten starý ořešák. Ale - jak píše Varaxi, aby z toho nebyl pařník, to si na druhou stranu říkám od začátku taky.  Proto jsem se ptala, jak to kdo má, nemá. Myslela jsem tak kompromis dvě třetiny zastřešit a třetina volná. Ono to ani tyhle dvě třetiny není celý den na přímým slunku  - je to ze stran krytý .  

Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 07:57:10 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.05.2025, 05:34:33

Kozy se nepotřebují floncat na pěti hektarech

rozhodl kdo?

Zrzavci
Zrzavci 11.05.2025, 07:55:26 xxx.xxx.2.188

Zmizel tu příspěvek? Kde anonym psal,že nepoznané nechybí.

Nemáte, milý anonyme, pravdu. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nebylo by tolika psů s problémovým chováním, kdy aktvivní zvířata žijí život v okruhu tří krátkých procházek kolem paneláku či hůř zavření někde v kotci.  Kdyby tomu tak bylo, tak sousedům neodcházejí ze malého vydupaného výběhu slepice pokaždé, když se jim to podaří, dostat se ven.

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 23:35:51 xxx.xxx.2.188
Zrzavci:

Tady má  někdo hořkost. Že ano?

Horkost tam mělo být, ale ono je to v tomto případku zcela jedno 😀

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 21:53:19 xxx.xxx.1.230
Kualalumpurhehe:

Varaxi započala zajímavou debatu na ifauně. Měli bychom se tam o tom všichni pobavit a uzavřít to. 

Tady má  někdo hořkost. Že ano?

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 19:21:31 xxx.xxx.2.188

Varaxi, já k tomu už asi napíšu jen tohle jediný a taky je to jediný, kdy se opravdu opakuju.

1)  já se ptala na 3 konkrétní otázky, kdy ani jedna z nich  nebyla krucinál v těch starých tématech. Ani jedna.  Já už nevím, jak to napsat jinak. Takže nebyl důvod mě tam posílat. 

2) To že se pak ostatní rozepsali do detailů, je dost přirozený a taky je to z mého pohledu dobře, padají i jiné věci, než už bylo řečeno - např. luxfery a taky proč. Takže zase nebyl a není důvod mě posílat studovat stará témata.

A podle mě prostě vůbec není důvod někoho posílat studovat stará témata. Pokud někoho unavuje to psát znovu, nikdo mu nestojí u hlavy s pistolí, aby něco napsal.

Proto je lepší zastřešit jen nejnutnější minimum proti dešti a zbytek problému vyřešit tím zpevněním.  

Děkuju, zohledním to, stejně jako předchozí argument.  Pítka, krmítka, popeliště budou zastřešené, to ano, krmítka a pítka budou i v kurníku. Nad kurníkem i výběhem je koruna starého ořešáku, ta dává hezký stín už teď a v létě je to supr.

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 11:42:48 xxx.xxx.2.188

Jsou trapní od začátku až do svýho konce, vč. týhle agonie a rozhazování “letáčků” do schránek po internetu. 

Na místě paní  Šárky bych se cítila fakt víc než trapně, abych po tom, co předvedla vůči těm, kteří na ifaunu roky  chodili a udělali z ní to,  čím byla, za nimi dolejzala a  trapně se snad domnívala, že by se někdo chtěl vracet. Někam, kde s nimi tak vymetla a zcela hulvátsky ani neumožnila, aby se ti lidé mohli včas domluvit, kam tedy půjdou.  Bylo to ubohý, zbytečný.

A já jsem moc ráda, že se nás pánové tady ujali a vážím si toho. Tudíž by mě hamba fackovala, kdybych na půdu hnojniště s názvem Ifauna někdy ještě vstoupila. 

A ještě dodám takový detail, kterého si asi lidi nebudou moc vědomi. Tenhle způsob prodeje evokuje to, že následně může u případných diskutujících docházet ke slušnému sběru dat a těžké manipulaci s nimi. Jsou lidé, kterým je radno nevěřit ani pozdrav Dobrý den.

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 11:07:01 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.05.2025, 10:57:31

Děkuju moc. A když to tam budu chodit pravidelně zalívat? Mám to v plánu. Říkala jsem si, že by tak měly možnost být víc venku, kdyby třebas pršelo.  Holky budou jen čtyři a jak budeme doma, budou chodit normálně ven, ve výběhu budou z  bezpečnostních důvodů jen v době, kdy budeme v práci.

Vím, že tuším?? ančovička - psala, že má výběh nějak zastřešený tím polykarbonátem a já teď právě lavíruju mezi tím zastřešit jen praktickou část nad kurníkem, aby tam člověk byl v suchu, když prší a taky aby měly popeliště v suchu (neb kurník má základy, izolaci pod betonem atd, takže popeliště pod něj nedám a nebo k tomu ještě kus toho výběhu zastřešit taky, aby si mohly dámy užívat venku i za  mokra. Znamenalo by to pro mě teda to zalívání, ale…… to si říkám, že na druhou stranu, při tom současným podnebí bych asi stejně děla. Mám vedle sudy ze střechy, tak není problém mrsknout tam konev, nabrat a zalít. Už mi tam roste vojtěška, tráva a aji maliny. Zalívám už teď 😀 Tak teď jsem tedy na vážkách. Váš argument mě nahlodal 🙂

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 10:47:51 xxx.xxx.2.188
kometa:

To jsem byla já.

Nebyla. Viz Horsana. První byl Tap se svou klasickou blahosklonnou a povýšenou reakcí.

Nějakej poťapanej pan Ťap mě nerozhází. Takových se vždy najde.  

Rozhodilo mne ale to, že zde vznesu konstruktivní dotaz, který není ve staré diskuzi dohledatelný, protože tahle varianta se tam neprobírala, stejně tak, že se chci zeptat na něco dalšího - zastřešení výběhu, nikoliv kurníku, zda zastřešit jen čistě prostor nad kurníkem, nebo třeba půl, dvě třetiny, jak se komu co osvědčilo a dostane se mi doporučení od člověka, kterého jsem vždy naopak považovala za normálního, abych si šla studovat staré anály. Nejsem až takový tupo, jak se může třebas zdát, protože jsem si ze starých zdejších mých, a nejen mých, dotazů vytahala výpisky do emila abych to měla při ruce. Odpověď na min. tyhle dva dotazy tam nenajdu, to vím. proto jsem se zeptala. Byl to normální dotaz žádné tlachání.

Nechápu tento přístup, kterými jsou tazatelé korigování. Budeme-li každého dotazujícího se  blahosklonně odkazovat zpět do diskuze, tak s největší  pravděpodobností následně ona diskuze utichne, neb většina věcí už kdy řešena někde byla. Nicméně když se u nového dotazu diskuze rozvine, mohou vždy padnout nějaké další detaily. A já nejsem z těch tazatelů, co hodí dotaz a už nikdy nepřijdou. To je snad asi jasný.

Měla jsem v plánu v tom tématu hodit i fotky, jak to vzniká u nás, co děláme, neděláme, aby případně ti zkušenější mohli říct, že tohle je špatně, tohle je supr, to mě třeba ani nenapadlo /neb i nováček může přinést inovaci/, a tohle bych udělal jinak. A případní další začátečníci by to měli komplet aji s dokumentací. 

Otrávilo mě to  natolik, že na to kašlu a Varaxi  se rozhodně nemusí obávat toho, že bych se na něco ptala, nedej bože sem dávala, jak to budujeme u nás. Nemám-li se totiž ptát, logicky musím mlčet. A to můžu na zahradě s kafem a ohařema.

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 09:47:01 xxx.xxx.2.188

Dobrý den, Mirčo,

neberte, prosím,mou reakci jako útok, jako rýpání, ale k zamyšlení. Vím, že je to Vaše rozhodnutí a nikdo ho neovlivní. Ale ten výběh je pro zvíře, jako je koza strašlivě malinký. Ano, nebude celé dny zavřená v chlívě, ale je to hrozně malé. Koza je velmi aktivní, inteligentní a zvídavé stvoření. Pokud bude nucena takto žít, bude to jako kdybyste vy měla žít a hlavně prožít celý život na prostoru, kde máte postel a plus k tomu prostor, jako dvě postele. Co z toho života budete mít? Za pět minut budete znát každý smítko prachu v tom pokoji. Využíváme zvířata pro svůj prospěch, ať už proto, že je pak zabijeme, a nebo jim sebereme mláďata, abychom měli mléko. Neměli by mít aspoň nárok na to žit ten kus života, který mi jim vytyčíme tak,  aby byla spokojená? 

Mám domek na vesnici, mám zahradu, ale není tam místo na kozu a husy, který jsem si vždycky přála. Teda takhle bylo by, pokud bych to udělala právě tak, jak popisujete, ale já bych se nechtěla dívat na to, jak žijí celý život de facto ve škatuli. A tak budu mít prostě jen slepice, na který to místo mám. A i ty budou po té zahradě volně chodit a budou  mít i svoje výběhy za plotem, kde je kus-pruh obecního pozemku o který se nelze pořádně starat, protože je špatně dostupný. Tak mám dohodnuto, že jim tam udělám výběh, kam je budu taky vypouštět, aby to vyčistily a udržovaly. 

Snad pochopíte, proč Vám tenhle elabotá píšu s podíváte se na to z jiného úhlu. Pokud ano, děkuji za pochopení.

Zrzavci
Zrzavci 28.04.2025, 22:14:27 xxx.xxx.2.188

Dafi - koleduješ si. Nevíš, jak je s tím koněm zacházeno, proč mu konkrétní věci vadí a hlavně! nejsi jediný člověk,  který je  s koněm v nějakém kontaktu. Dle mého nemáš šanci to přepsat a pokoušet se o něco víc, než kůň nabídne a chce sám o sobě je riziko.

Zrzavci
Zrzavci 24.04.2025, 23:04:00 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Nepaarousestim z 24.04.2025, 17:29:58

Jo, nepářou se s tím - lidský jelita. Kteří ohrozí oba, fenu i samce. Jen proto, aby si to natočili.  Že se při svázání nemohou odtrhnout, že divoký jedinec se bude snažit a snaží uniknout, protože se bojí, to je jedno, všechno jedno, klidně, ať fenu potrhá, sobě ublíží,  hlavně, že máme záběr. Člověk je prostě co? No nebudu to říkat, nechám si to pro sebe.

Zrzavci
Zrzavci 16.04.2025, 13:53:09 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 16.04.2025, 13:46:19

No, přesně tak. My si pelechy vozíme, psi do postele nesmí, protože stačí když si ohleduplně představím, že je někdo třeba alergik. A ne, výměna povlečení, že si jako i přivezu svoje, nebo hodím přes postel deku nebo tak, tak to opravdu neřeší.