»
Odpověď na příspěvek uživatele
JanaJanaJanaJana z 09.02.2026, 13:01:30
Co vy na to?
Že jsou to jednoduchý počty a nejde takhle zevšeobecňovat. Žila jsem ve městě, žiju na vesnici.
Má se hůř čibaba z městského bytu pod námi, která chodila jen na plínu a ven nic? A nebo se má hůř mix bulla, který celý dny a noci na vesnici jen na zahradě a řve dnem a nocí na cokoliv /i na otevření okna v domě přes tři domy přes ulici?
Mají se líp moji ohaři, tehdy v bytě, každý den ráno ¾ hodiny (a někdy víc) venku, odpoledne hodinu a půl, dvě a více, podle situace venku - sídlák + rádobypřírodní okolí a večer tak půl hodiny venku. Nebo se mají líp teď na vesnici, kdy ráno tak půlhodina na loukách či po vesnici, odpoledne hodinu a půl, dvě a více, podle situace - po loukách, v lesích a pak za hezkýho počasí, když chtějí být venku, tak ještě na zahradě, kam si i za každýho počasí můžou vyběhnout, kdykoliv chtějí a večer venčení podle jejich požadavku buď jen na zahradě, nebo se jde za branku. Teď momentálně jsou trochu tratní na tom, že díky rekonstrukci nejsou tak často v civilizaci na kterou byli zvyklí a měli ji rádi, to ano, ale kdyby se nestavělo a normálně bydlelo, byl by prostor i na tohle. ( a teď úvaha trochu stranou - nicméně všechny moje pochybnosti vyváží jeden současný důležitý fakt, resp. dva - spojený se stářím psů. kdy Rumoušek už blbě slyší. A to by i přes jeho dokonalou výchovu a poslušnost bylo v tom městě limitující pro pohyb bez vodítka, na což jsou moji psi zvyklí. Nejde ani tak o provoz, jsou naučení, že konec chodníku=čekám, jde ale o volně ložené a neposlušné psy, kdy by mohl vznikat konflikt a pro něj nebezpečí, tady venku nepotkáváme moc psů, je přehledno, dá se lépe předvídat, takže v rámci odbočky, za mne je v naší situaci stopro lepší ta vesnice, kde i bezberiérový dům a zahrada umožní psům ve stáří možnost se hezky venčit a užít si venkovního prostoru i když už nezvládnou nikam moc dojít tak, jako nemohla ke konci Bubinka, ale mohla si vyjít ven, tam si lehnout na matraci a užívat si sluníčka, společnosti ostatních a toho, že je venku.)
Takže ty jednoduchý počty - vždy je to o tom člověku, co svému psímu parťákovi nabídne, zařídí, věnuje, kolik času a aktivit s ním tráví.
Ale - na to psí stáří - pokud člověk nemá psa vykopnutýho čistě jen venku na zahradě jako alarm, je z mého pohledu dům se zahradou stoprocentní bonus.