Buggyra: No tak zvýšený tep může být ze spousty důvodů, spouštěčem je stres v místě, takže to může být schvácení, absces, jakákoli jiná bolest nebo zánět…
Já třeba tu prstní cévu hmatat neumím, tak se ani nesnažím, orientuji se podle toho, jak je kopyto teplé, jestli to okolo natéká, jestli je citlivé na poťukání nebo zatlačení háčkem, jestli je citlivé na omačkání korunky a patek okolo…
Před nějakými 14 dny jsem si takhle oddiagnostikovala absces na plnokrevníkovi… mám na něj povolaného toho kováře, aby mi to zase skouknul a hlavně se mi tam rozlézá nějaká nemoc bílé čáry nebo kýho hnusa, takže to musí prostě pořešit odborník (jsem docela ráda, že je v kombu vet/kovář…).
Já bych potřebovala s černým začít chodit po tvrdém, protože má kopyta jak máslo, a to se jinak neudělá, než že ho z travnatého výběhu dostanu na tvrdo a trochu svižněji, aby si tělo uvědomilo, že je třeba se zasnažit (docela i klouby a kosti by mohly začít zjišťovat, že život nebude peříčko). No tak teď leda na ruce… ale holt dobrá pobídka do toho zatahávání, nedá se svítit, bude se muset začít 🙂
Nemoc bílé čáry si hlavně musíte ošetřovat sama.kopytar jednou za dva měsíce to nevyřeší.