Přiznám, že jsem ten odkaz nečetla. Jak vidím medium.seznam…..to je místo, kam může napsat kdokoliv, cokoliv….. já jen podotkla, že tak jak to bylo dřív, nedělali medvědi problémy a nevyhnuli. Pak se do toho vložili ochránci zvířat…a dospělo to tam, kde to je.
Jo, tam si může napsat kdokoliv cokoliv, ale to třeba i na Parlamentní listy. Ale jsou tam odkazy na zdroje a fotky, tak si to člověk může pročíst všechno. Každý extrém je špatný, aspoň podle mě. A taky každá cesta do pekla je lemována dobrými úmysly.
Vyfotila jsem to..Schválně takhle zohnuté,bo tam tu bouli nahoře zrovna nemám..Mám ji tam někdy normálně,když mám palec natažený..a bolí,že někdy nemůžu chodit..Palec mívám jak bambuli..jednou jsem zakopla,a musela jsem n apohotovost,a tm mi ukazoval ten úzký proužek kosti uprostřed hrbolatého útvaru…vzhledem jako nádor..a to prý je ta artróza..napsal mi ten sprej,jednou šplíchnout,vetřít..dělala jsem to asi 2-3 dny..a bylo po bolesti..Pomohl mi i,když mě bolelo koleno..jednou,vetřít pořádně..a bylo po bolesti..fakt..ale nikdy jsem neslyšela to slovo halux…Nabízel mi i operaci-časem,že se to dá spravit,ale žebuď nebudu hýbat palcem,jako takovýnmnebo zpevní kloub ten horní..ale zatím mám už dýl klid..
Ano, to mi taky řekl, že po té operaci už tím palcem nejde hýbat. Takže doporučuje zatím spíše cvičit, v rámci možností, aby se palec ohýbal, a ulevovat si od bolesti.
Nevím, zda už jsem to tu psala, ale tuhle jsem šla s Malinou a slyšela výstřely. Jdu dál a zhruba za čtvrt hodiny potkáme ohaře, který nadšeně uvítal Malinu a zmizel zas někde v lese a jedeme dál a za další čtvrt hodinu cesty vidím stát na cestě myslivce, flintu přes rameno a hleděl zamyšleně na rybník a když jsme šli kolem něj, tak prý jestli náhodou neumí Malina sportovat, když jsem mu řekla, že moc ne. Tak posmutněl, že je to škoda. Tak jsem si říkala, že jestli ten ohař byl jeho, tak běžel dost na druhou stranu a vůbec nevypadalo, že se chystá něco sportovat 🤣. Přitom ten pes měl šedivou tlamu, tak jestli třeba cestou nezapomněl, kam běží 🤭.
Jsem si musela prohlédnout nohy, abych pochopila, co myslíš😜 To mám taky, nemá to trochu každý? Ptám se, nevím. Sarah, myslela jste toto? Tak to není halux, což asi víte.
To nevím, jestli to máme všichni. Ale podle mýho ortopeda to halux je.
Předešlu : taky nemám střílení zvířat zrovna ráda…..Ale dokud to tak na Slovensku bylo, nebyl s medvědy výrazný problém. Občas se proboural do včelína, občas do chaty (konkrétně vysoko nad zmiňovanými Jakubovanami na hranici TANAPu. Děti z tábora se pak chodily dívat, kde zůstaly stopy po drápech). A medvědům vyhubení nehrozilo, i v té době byl odstřel regulovaný.
I proti lovu spárkaté zvěře jsou připomínky. Myslivci mají stanoveny počet odstřelených kusů. Ochranáři říkají “mrtvý kopytník, dobrý kopytník”. Zatím.
Ale to já přece vůbec nerozporuju, regulovaný odstřel problémových jedinců je úplně v pořádku. Ale vozit do lesa gastroodpad na lákání medvědů, střílet pro zábavu i mláďata a umožnit to tomu, kdo nejvíc zaplatí? Nejsem si jistá, jestli se takto ten jejich problém s medvědy vyřeší. Jedině, že by vystříleli úplně všechny.
Při vší úctě k vám i medvědům, cílený regulovaný odstřel medvědů na Slovensku je potřeba. Kdo tam nebydlí, tak neví. Já tam mám příbuzenstvo. Tak jak se u nás chodí na houby, to v některých oblastech Slovenska není, chov slepic taky nemožný.
Jenže to, na co dal odkaz Lupus, není cílený regulovaný odstřel medvěda.
tu bambuli na palci,jak se připojuje k nártu mám taky už dýl..a ortoped mi ukazoval snímek kosti obalené ze všech stran tou artrózou..sem tam bolí,šplíchnu Pronto-flexem a mám na dlouho klid..
Tak u nás 1 400kč ročně a to si myslíme, že na vesnici co není preferovaná ani dědina ani kraj je to dost. Za odpad, za vodu my tady platíme o mnoho víc než dědinky okolo nás i syn v Beskydech v lukrativním místě platí za vše o mnoho míň.
Asi hodně záleží i na tom, jak moc je obec “bohatá” nebo třeba, jestli má dluhy (?). Možná taky, kdo na radnici sedí. Když se podívám na rozpočet na rok 2025, který má MA uvedeno na svých stránkách, tak předpokládá na rok 2025 výdaje 185 551 382 a příjmy jen 137 236 265, ten rozdíl financuje z bankovních účtů (to mně není jasné, jestli je našetřeno nebo se to hradí z půjček). Takže asi není kde brát a musí platit občané.
Hm, ale když si o tom teď tak čtu, tak to vlastně vůbec halux být nemusí….může to být i ta artróza. Mě totiž ten palec pobolívá už tak od třicítky. 🤔…takže asi spíš hallux rigidus.
Já třeba vbočený palec nemám, ale mám tu kost zvětšenou do všech stran, nejen výstupek do strany. Vždycky jsem si myslela, že mám spíš vysoký nárt, když se mně tak blbě obouvají boty a nebo mě tlačí shora. Ale ortoped řekl jasně, že halux.
a za našeho mládí byl ještě Udo Jürgens,žejo,v těch hudebních.."ein kessel buntes"snad jediný německý zpěvák..Omegu jsem bráchovi dovězla z německa,ale to snad byli rakušani?mě bylo 17,už si to moc nepamatuju..Jeli jsme nejlepší učni ze zemědělek z kraje..byli jsme ubytovaní ve “stad hotelu”v Berlíně,myslím kolem 30 patra?byly tam 2 výtahy,jeden zastavoval až od 20 patra..Pro nás to byl zážitek!!..Pak Roztok a Warnemünde…
Omega jsou Maďaři, přivezli jsme si desku v osmdesátkách z Budapešti a hrála doma imrvére. 👍
Hurá a snad se konečně tady v Jeseníkách dočkám krásné, tuhé, příjemné a s hooodně sněhem zimy😉.
Já vím jsem magor👍.
Ještě by to mohlo chvíli počkat. 😊 Na jedné jabloni nemám úplně dozrálá jabka a trocha práce je ještě i na skalce. Tam potřebuju zlikvidovat nějaké už ošklivé vřesy, taky levanduli, natřít dřevěný plot….prostě ještě ať to počká.
😄😄😄Niki ten Berťas je ale číslo😛 To by kleplo každého, my starší osoby by sme tohle nepřežily😏
A hlásím, že teplota už se zhoupla do mínusu. Tak jen doufám, že jsem si vzpomněla na všechno, co bylo nutné schovat🤔
Sarah, to bude asi tím, že ty podpatěnky vám změnily těžiště a teď víc zatěžujete přední část chodidla.
Kometko vy máte ploché nohy?😲Za mého dětství a teda určo i za vašeho😉 to měli tak maximálně někteří kluci. Vím, že teď je to už časté, má i neteř. My teda s mamkou máme klenbu bych řekla ukázkovou. Asi je to i dědičné. Taťka měl ploché nohy, brácha má po něm a neteř asi po něm😉
Sarah, to bude asi tím, že ty podpatěnky vám změnily těžiště a teď víc zatěžujete přední část chodidla.
Možná jo. Asi je to o tom rozhodnout se, co je horší. A když bolí ta ostruha, tak pořád a to horší je, halux mě bolí jen při velké zátěži, třeba zrovna při těch horských túrách. Takže to nějak vydržím asi, vzdávat se jich rozhodně nebudu, aspoň zatím. Co bych z toho života měla, že jo. 😉
Logicky by se nabízelo, že když prodávám zvíře, projedu si jméno zájemce aspoň googlem. Ale evidentně to nedělá každý, no.
Tak nějak a obzvláště koně. Zájemce o štěňata sice takto nelustruju, ale většinou jsou to lidi, který buď už znám já, nebo je znají moji známí a nebo mi o sobě napíšou dost informací sami a předpokládám, že nelžou.