Já bederní pás nosím skoro imrvére 🙂
Mám bederák Back on Track, není to teda takový ten korzet, který jakoby podrží místo svalů, je to spíš zahřívací a terapeutický bederák, který prohřívá tkáně a prokrvuje a urychluje látkovou výměnu. Pomáhá suprově 🙂
Bedra mě nebolívají. To vždycky se stane nějaký ten ústřel, a to zpravidla při nějaké naprosto nezátěžové činnosti, blbým pohybem. Klasika bývá, že se pro něco natáhnu v podřepu nebo v předklonu (tisíc podobných pohybů v cajku a ten tisící první se to potentočkuje). Máti plela kytky, natáhla se pro zapomenutý plevílek, a už se nenarovnala, mám to podobně. Někdy to zvládnu okamžitě vhodnými cviky rozhýbat a někdy se to za"hryzne" a nerozhýbu a naopak do druhého dne se mi to rozbije tak, že se druhý den nehnu. Asi záleží na tom, kde konkrétně a nebo jakým způsobem se tam co skřípne. A to pak týden chodím v předklonu, resp. jednou nebo dvakrát jsem teda zažila, že jsem doma lezla po čtyřech, a po týdnu dvou se to začne dávat dokupy a já jsem zase v poho, třeba na půl roku. Byla jsem s tím, když to bylo akutní, fakt jedna z těch horších epizod, za čerstva na rentgenu, před dvěma lety, bez nálezu, resp. nález odpovídající věku, pracovnímu zařazení, atd. - nějaké lehké degenerativní změny tam jsou, ale nic, co by mělo bolet nebo nic co vypadá jako úraz - žádné změny poloh obratlů nebo plotének, žádná eroze těl obratlů nebo kloubů okolo, všechno v cajku. Tak jsem si řekla, že to bude asi nějaká přehnaná svalová reakce, že prostě tělo ve strachu o ta bedra se zatne v tu chvíli, a pak prostě bolí ty svaly, než se to zase rozmydlí a zregeneruje.
Tohle teď je něco nového, tohle je žebro. Vypadá to cca na páté žebro, tj. čistě hrudní páteř, přímo pod prostředkem lopatky. S tím mi bederák nepomůže. Teda pomůže, když si tenhle svůj prohřívací hodím šikmo přes rameno, aby mi zahříval tu lopatku, tak samozřejmě akutní bolest ustoupí, protože se dostaví ten efekt místního zahřívání. Ale dlouhodobě to zase od ničeho nepomůže 🙂
Bedernímu pásu na bedra, který by mi pomáhal držet “korzet” pohromadě, tomu se bráním. Snažím se cvičit “core” svaly právě proto, aby byly schopné tu páteř správně podpořit a zlepšila se jejich kondice, a když začnu na práci nosit takovou podporu, ty svaly nebudou mít důvod se udržovat.
Potřebuji od doktora nahodit nějaké kompenzační cvičení, protože mám silný dojem, že moje potíže vycházejí spíš z nějaké stranové nevyváženosti, posledně když mě dornovkářka rovnala, tak říkala, že mám jednu lopatku vyjetou o centimetry výš, než druhou, a o tom, že mám druhou kyčli výš než první, o tom víme už nějaký ten rok, co mám nové sedlo, které mě na to upozornilo… Takže já si myslím (zmiňovala jsem, jak doktoři milují, když si někdo něco diagnostikuje sám?), že to budou projevy právě nějaké té stranové problematiky, a to obyčejným cvičením nepořeším, to musím nějako kompenzovat. Už jsem si hodila v práci myš pod levou ruku, když pracuji s nářadím u koní, tak si umím přehodit lopatu a vidle do druhé ruky, umím si utřít zadek druhou rukou a tak, ale to asi nebude upe to vončo na řešení tohodle zádrhele.