Tak mi kamarádka min. týden povídá, že k ní jede veterinářka, jestli taky nechci. A že mi už tři týdny dní kulhá kůň, a evidentně to teda není absces, tak jsem kývla, jsem přeci milionárka, tak si to můžu dovolit, aby si u mě veterináři podávali ruce 🙂
Koňa jsem vystrouhala, aby mě rovnou nenahlásila na KVS (to jsem si dala, po tom suchu, kopyta jak šutr, v těch jeho plackách náboj nedrží, to bych musela nohy zabalit do nějakých zábalů, na to kašlu). Ještě že mám relativně novou rašpli!
Včera teda diagnostika kulhání. Přivedla jsem koně a vetka kouká a ptá se, kde teda kulhá. No tak jsme zaklusali, tam se trochu něco ukázalo, pak ohybovky, to o moc horší nebylo, ale na kroužku na tvrdém už se kulhání pěkně ukázalo. Tak že pořídíme nějaké rentgeny, říkám, to je fajn, před dvěma lety jsme snímkovali druhou nohu, aspoň budu mít nafocené obě, bezva 🙂 No a vetka že vezmeme obě, ať se podíváme, v jakém je to stavu. Tak jsme nafotili od spěnky dolů předky, i na podotrochlozu. Té já se u toho platfusa hodně bojím, taky proto, že už léta si strouhám sama, a sem tam mi to jen nějaký kovář zkontroluje, a víte, jak to je, člověk si něco myslí, příroda činí dle svého… A vetka povídá, máte nohy čisté. Říkám, jak jako čisté, jako že není ta podo? To by bylo fajn, šutr padající ze srdce bylo slyšet. A vetka povídá, že ne, že komplet nohy čisté. Jakože nula artrotické změny na kloubech, čisté štěrbiny, sezamské kůstky, čistá kopytní kost, bez úbytku, bez zduření u korunky, čisté vše. Čumim a nechápu, 19letý steepler. U nás dělá velký kulový, ale v kopytech se mu hrabe holka, co si jako myslí, že tak nějak odkoukala od kováře, jak by se to mohlo dělat, a přečetla si pár článků.
Tak mám RADOST! 🥳
No a kulhání prý zřejmě z měkkých tkání, sono jsme nedělali, vzhledem k tomu, že za ty poslední tři týdny se kulhání vytrácí (kvůli tomu, že měla přijet vetka, jsem na něj musela posadit holku na lonž, abych vůbec viděla, jestli kulhá, a jestli teda tu vetku mám navštívit), tak léčba by beztak spočívala v “klidu a řízeném pohybu” (24/7, takže “řízený pohyb” se upe nekoná…), tak máme doklidnit, a postupně začít zátěž. Vzhledem k tomu, že kámoška právě taky začíná cajdat s kobylou po silnicích, tak (máme čisté klouby!!!) můžu s ní cajdat po silnicích a bude to fajn 🙂
ČJF už nám zapsala poslední olympijský výkon, poslední místo (ale nevyloučili nás!) na bidýlkách stupně Z (smrt ve voku, na spodkách hnědý pruh), tak máme koňa sportovce s čistýma rentgenama a já jsem taky sportovec teda s ne už tak čistýma rentgenama…
Tak eště nějak během léta dořešit ty zuby, páč plnokrevník sice vypadá pěkně, ale slintá a tak mu divně to zrní padá z huby (ale jemu padá z huby zrní furt, on to prostě za plnohodnotné jídlo nepovažuje, vlastně ho vůbec otravuje jíst… akorát teď mu padá “divně”, no… slyším trávu růst už, fakt), ráda bych to nějak měla podchycené. Tak zase z příští výplaty…