Napsaly jste toho hodně za ten prodloužený víkend, takže postupně:
Lesnizinka: ano, s šitím elastických legin mám přebohaté zkušenosti, záplaty dávám ze stejného materiálu a útek dávám stejným směrem, aby to pružilo spolu s podkladem 😊 Záplaty připevňuji napevno pouze bodově a mezi těmi pevnými body vedu niť volně (tj. když to tam nastehuji, pouze tím nejjednodušším švem sem-tam (neovládám terminologii), tak látku natáhnu, a nechám niť vytáhnout podle látky, když se látka zase smrskne, udělá to na niti takové obloučky (existují i pružně nitě, ale zdělávám zásob nití z dob krále Klacka a nemám), další bod zašiju tak, aby nit v obloučcích zůstala volná. Po zkušenostech na vnější stranu gatí (ta, co je v kontaktu se sedlem) dávám jen malinký steh, co nejkratší, zatímco vzdálenost naháním na vnitřní straně tepláků, kde nehrozí prodření. Na tyhle pičičinky bych se se strojkem vykašlala, tam by mi bylo jedno, co je to za steh, strojek určitě umí i takový ten cik-cak (klikatý), který se při natažení natáhne 😊 A když ne, tak bych si látku za strojkem povytahovala, než bych zašila zase další bodík napevno.
Ad šicí stroj: já nechci ruční mašinu, to je asi takové to, co vypadá jako kancelářská sešívačka? To nene, to by mi ruka upadla (a těm sešívačkám na baterku z telemarketingu nevěřím ani fotku na obalu). Já chci toto https://elektro.bazos.cz/inzerat/177186555/prodam-pekny-dvourychlostni-maly-sici-stroj.php Taky je to takový šmejdík, ale předpokládám, že na to moje domácí žvýkání… Za ty prachy… Ale já o šicích strojích zhola nic nevím, tak mě klidně poučte. Jen bych nerada kupovala nějakou krávu typu Lada nebo Singer, protože to stopro ze skříně pak vytahovat nebudu. Tadyta mrška by byla někde pěkně po ruce, abych měla motivaci ji používat 😊
Co se týče řetězových pil, máme malou akučku (mini chain saw šmejd in čína), která už pomalu dochcípává (ještě nějaké to prkénko nebo zářez ovocného stromku zvládne, ale už se mi podařilo pospálit motor, takže vždy po řezání delším než deset vteřin se z něj začne pokuřovat a kapacita baterie už taky není, co před 3 lety bývala :-D ). No a pak máme jednoručku benzinovou, a to je moc fajn nástroj, uvolila jsem se s tím též řezat, když je to tak malé a šikovné. Samozřejmě my holky ji držíme obouruč, voči vykulený, dech zatajený, spoďáry znečištěné :-D Mívala jsem profi 30 nebo 40 cm pilu Stihl, s tou jsem se tak nebála, bylo tam spousta místa na ruce a na manipulaci tím nástrojem, a když se to posadilo na zem, tak to sedělo, byla velká základna, tahle malá sviňka když se položí na zem, tak poskakuje, to je o strach…
Teď mě napadlo, že bych mohla vzít k zámečníkům jenom kolečka, abych se nemusela vláčet s bránou, a nechat na ně navařit dlouhý trn (armovací tyč), který bych zasunula do toho dutého profilu brány. To bych mohla prubnout. By to tam bylo jen nastrčené, tj. brána by zůstala netknutá (to by se líbilo majitelce) a zároveň by to bylo rozebíratelné jedním tahem. A přimontovatelné k čemukoli jinému (s tím dlouhým trnem se to pak k něčemu dá v zásadě i přivázat či připásat).
Já mám od okapu do IBC nádrže takovou tu žlutou stavební žebrovanou hadici, už několik let. Mám ji na okap nasunutou a za ta žebra přivázanou provázkem (za žebra se provázek pěkně zasekne a hadice se mi s okapu nesvlíkne), pod okapem ji mám zajištěnou ke sloupu, aby mi nevisela celou vahou na okapu a také aby nepáčila za okap, když její konec někam přesouvám. Konec hadice totiž strkám střídavě do tří IBC nádrží plus ještě do sudu nebo do vany :-D Podle toho, co je potřeba plnit.
Strouhanku do nějaké dózy, co není prasklá, a do téhle něco, co se neprocpe dírou – koření v pytlíkách, ořechy, piškoty… 😊