Včera na blešáku byli kytičkáři a prodávali macešky za 12,- korun, no to jsem musela. Tak jsem 16 kytiček koupila a už jsou v truhlíkách za oknem v buňce, aby se nenachladly 🙂 Musejí vydržet do závodů.
Skoro všechny cibule mám konečně v zemi, ten zbytek půjde holt na pole, ale je jich jen pár, nečekám nějaké výsledky od nich. Budou v takovém temném koutku… Možná bych jich mohla udělat řádek na začátku políčka, pod břízami, tam je sucho, sucho, to by se jim mohlo líbit více, ještě podumám…
Vyrazilo pár modřenců, tak vše z loňska naštěstí nepadlo za oběť nenechavým poníkům a srnkám 🙂 Loni na podzim též holky zasadily mnoho a mnoho cibulek šafránu, tak máme asi čtyři krokusy 🤣 Ostatní byly prý dobré, říkaly myši…
Povedlo se mi ochránit pšenku klíčenku po zrušení slepičího výběhu před myšmi i ptáky, vysadila jsem misku s pšenkou na kyblík, aby myši nevylezly, a umístila na vhodné místo těsně pod hustou síťku, takže slepice si tam hlavu prostrčí, ale ptáčci mají utrum. Slípkám se líbí a mají tedy pšenku k dispozici adlibitně, z čehož mám radost, a též z toho, že nekrmím tu havěť okolo. Jednou budou finance na krásné nášlapné krmítko, ale zatím musíme se slepicemi našlapovat naprázdno 🙂
Teď probíhají takové ty uklízecí akce, tak jsme si s holkama ze stáje také natáhly rukavice a vyrazily posbírat plechovky v okolí stáje, to bylo fajn 🙂 Zase asi na 14 dní nebudu muset koukat na žádné vlhčené ubrousky a lahve od píva v křoví 🤗
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 30.03.2025, 15:15:28
To je ale náhodička… Ve čtvrtek mi vyplivla centrála zrovna! Se na to můžu… myslela jsem, že je to starým benzinem (jiskra je, palivo dává…), tak jsem koupila žejdlík nového, a stejně neběží, mrcha… Tahali jsme koním vodu z nádrže šoufkem 🤣 Ještě že zapršelo, mám týden na hledání řešení… Resp. musím zavolat servisákovi a hodit mu ji. No, žádná škoda, opraví ulomené kolečko, vymění olej, vyčistí karbec… třeba je to jen zalepená klapka, budeme doufat 🙂
Jo a hlásím, že poníci jsou KONEČNĚ na hladomorně!!! Uff, díky… Takového vysvětlování a práce kolem toho (dva veterináři a jedna chiropraktička byli potřeba, abychom přemluvili 😀). Včera jsem se ustrnula, provazy vody z nebe a kruhovku mají vyhlodanou, tak jsem jim k tomu starému propršelému a pročůranému senu, co tam zbylo po pořízení mlaďocha, dala síťku z přepravníku s ještě starším (ale nepročuraným) senem, tu síť jsem strčila do ještě jedné sítě 😂 a uvázala pod přístřešek, co mají teda k dispozici (včera jsem to fakt ocenila, lítaly i blesky, nebe padalo). Nejprv tam byl zavřený jen ten nemocný sám, ale bylo mi ho líto, že tam je jak kůl v plotě, tak jsem mu tam předevčírem šoupla na noc druhého poníka (taky mu dieta neuškodí) a včera jsem druhého poníka na pár hodin vyměnila za staříka, poník se proběhl a kousl si sena, stařík, když zjistil, že je to hladomorna, a ne čerstvá travička, jako to bylo ještě začátkem týdne, tak byl velmi zklamán, a dožadoval se návratu mezi krmené jedince 😀 No vyměnila jsem je až se stmíváním… Až se hladomorna rozšíří na celý zimní výběh, tak k hubnoucím shetlandům půjde i stařík, takže má do budoucna smolíka, ale zatím se těší přísunu sena s velkými. No a plnokrevník s oběma WPB budou mít přes léto pastvu, jen teda černej musí začít makat, protože se z něj také stává vzducholoď… No po kastraci to začne, už aby to bylo.
Tak já sháním skoro marně noname sedlo indii nebo jiný šuntíček na poníka za tisícovku jako zálohu, když musíme vytáhnout všechny tři poníky, a včera na blešáku Stübben drezura s vyraženým výrobním číslem, zánovními zápinkami a co můžu posoudit, snad kostrou v cajku (dokonce rovné!) za 700 korun českých. Se picnu 😀 Panáček nevěděl, co prodává… Teda s poníkem mi to nepomůže, komora úzká, posedlí dlouhé, ale koupit jsem to musela. Až to namažu, pomaže sedlo na bazoš a třeba trhnu nějakou kačku 😀 Kdybych ho šikovně vypodložila, plnokrevníkovi by bylo 😂 Můžu hodit do placu i Kieffera a počkat, co se prodá dřív, a to druhé si nechat…
Prosímvás administrovali jste někdy webovou diskusi? Máte dojem, že admin má nějaký vliv na to, co se zde zveřejňuje? Obracejte se spíš k internetové gramotnosti diskutujících, když už.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 27.03.2025, 08:48:21
To asi myslíte tak, že ten hybridní Lohman byl vyšlechtěn na podkladě Leghornek 🙂 Jinak jsou to hybridky jako ty isa, jen jsou to lehké typy, hřebínky dle mých zkušeností mají srovnatelné, hnědkám taky špičky občas mráz přepočítal.
My hvězdy s máti chodily pozorovat často, občas jsme i spaly na balkoně a drbaly, hledaly jsme podle knížečky Skautská praxe - měly jsme pak i takovou tu otočnou mapku hvězdné oblohy, co se protáčela podle toho, jaké je období 🙂 Tak já poznám Orion, vozy, Pegas, Casiopeu, najdu Severku a Sirius, dál zpaměti nic 🙂 Ale mladí už dneska na hvězdy nekoukají, když se ptám dětí, znají názvy akorát vozů, a jinak netuší, co to na tom nebi je.
Aj, za stovku na hodinu bych tady nikoho nesehnala. Děti ze základky si berou dvě sta na hodinu, když nám chodí obracet seno 😀 Kluci ze střední pod tři kila nejdou.
Já mám kurník jednu řadu palubek, děravý jak řešeto, je to v podstatě jen zastřešená plaňková ohrádka proti kunám a liškám, takže rozdíl teplot venku a vevnitř žádný, a mám za to, že některé slepice mají z téhle zimy také sem tam špičku zubu z hřebínku omrzlou… Takže bych řekla, že rozdílem teplot nebo vlhkosti to zrovna být nemusí.
Mnojo, ony se ty kytky taky snaží sáhnout si pro vodu, tak holt ty kořeny takhle natahují do toho přítoku… Dneska se nehnete… Snad přijde brigádoš a dneska bude makat on. Teda…. ty dvě hodiny… Kolik jim platíte? Že bych přijela někdy na víkend 😀 By mi to mohlo zaplatit cestu 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 26.03.2025, 23:11:29
No asi kdyby neprobíhala komunikace mezi kravíny, tak to funguje. Dneska ale lidi rotují jak čečetky, pohyb přes hranice je hojný, pohyb mezi vesnicemi ještě hojnější, do lesa leze, kdo má nohy… Navíc nechat hadr požvýkat kravínu březích krav…
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 26.03.2025, 13:45:02
Tak tazateli odpovězte sama 🙂 On ten dotaz snadno zapadne, když je téma živé, ne každý čte vše zpětně. Je dobře, když se najde někdo jako Vy, kdo ten dotaz vytáhne. Já nemám co poradit, mám zkušenosti jen s levnými granulemi “z lidlu”, a krmím je slepicím právě mj. pro ten bezva obsah obilovin 😀
Jo, komín se zdá fajn řešení toho, co jsem chtěla podotknout - a tedy že pokud otevřený větrací otvor bude výš než slepice, tak si kurník nezadýchají ani omylem, protože logicky teplo unikne otvorem.
Jo a do živochytky se pochopitelně nechytla jediná myška, zato v slepičí krmné bedně jsem včera jednut tučnou honila kolem dokola. Když jsem už měla pocit, že bych ji mohla ulovit (a klepnout a hodit slepicím), tak mrcha vyšplhala jak Cruise v Mission Impossible po rohu té bedny a zdrhla 😀
Moje důchodka nedávno orodovala, ať jí seženu pšenku pro slípky, že děda říkal, že už nemá čím krmit. Byla jsem se u nich podívat, protože na ně není v tomhle spoleh, děda dementní a důchodka sice při smyslech, ale na vozejku se těžko podívá v kotelně do nádob, jestli děda nekecá. V kotelně na obvyklých místech opravdu nebylo. Tak jsem se jala shánět a hledat, našla jsem za supr cenu celkem nedaleko, no ale neměla jsem cestu, až jeden jediný den volno, kdy jsem vezla dvě sekačky na opravu, úplně jinam… Tak jsem naložila ty sekačky, jela to Tramtárie pro pšenici, koupila jsem jí toho metrák, ona má hodně slepic… no, jako já, ale krmí hlavně pšenicí, zatímco já krmím hlavně psí granule a granule pro slepice, zatímco pšenici mám jen tak na příkrm, dostala jsem před dvěma lety metrák a ještě ho třetinu mám před sebou… No tak jsem naložila metrák a půl (půlku pro sebe, přeci jen, za dobrou cenu, nekupto..) a jela zase do Prdelína přes půlku okresu, abych vyložila u servisáka sekačky. Sekačky z těch bobových drah tady vyskákané, div se neohnuly talíře v bubnech, o které ve vozíčku byly opřené… Vyložila jsem úspěšně stroje, dotarabila se domů a nechala ležet pšenku v autě, že až pojedu k důchodce na drby, tak jí to tam hodím. Tak jsem se k tomu dostala o pár dní později a tahnu první pytel 50 kg pšenky a sypu do té plastové popelničky, co na to mají v kotelně, a ono se to nějak plní, vešlo se to jen tak tak… Tak povídám, kam dáme ten druhý půlmetrák, však tu máte myši, ať se to tu neválí jen v pytli. Tak děda říká “támhle v rohu je ještě nádoba, tam taky dáváme někdy pšenici”. No a taky že tam byla. V té nádobě. Ta pšenice 😀 Jsem myslela, že dědka zastřelím na místě. A on ještě klidným hlasem povídá “no vždyť já vím, že tam ta pšenice je, to já vím, že jsem ji tam dával!" a já se nezmůžu na slovo, protože dědkovi fouká pod tašky a je mi jasné, že před pěti minutami nic nevěděl. Ještě pak doma vynadal důchodce, že proč mě nechávala kupovat pšenici, když je pšenice dost! No mám dost 😀 Takže mám metrák pšenice, část se mi povedlo dosypat do stávající nádoby u sebe, ale část musela zůstat v pytli… doufám, že do konce léta zkrmím aspoň 30 kg, abych mohla dát i tu druhou padesátku do barelu k pšence, protože teď mi blokuje barel na oves, který na podzim potřebuji mít k dispozici…. chjo 😀
V zásadě souhlasím s tím, co tu bylo řečeno, přičemž samozřejmě odsuzuji přezíravé vyjadřování.
Zděný je z hlediska údržby lepší, nezateplovat. Já kdybych měla tu možnost, měla bych vytápění nějak tak, aby mi zůstala tekutá voda - spousta lidí má slepice v prostoru, kde je v zimě trvale na nule/nad nulou, právě z toho důvodu. Podestýlka mi nepřijde tak zásadní jako pohodlný hřad umístěný tak, aby nebyl v cestě proudění vzduchu. Normální slepice nenocuje v podestýlce, pokud má k dispozici bidýlko.
Na to “nechám dožít” bacha, známé takhle v zimě odešla předposlední slepice v osmi letech a teď tam drží jednu tu osmiletou chuděru starou, nemohoucí a osamělou. To vy samozřejmě nedopustíte, je mi jasné. Počkala bych, až budou dvě, a doplnila vždy dvě. Aby si mohly dělat partičky. Nedoplňovat po jedné, ostatní by ji trápily, naopak nepřidávat k jedné, dtto (nemusí se to stát, ale proč riskovat).
Co se týče nějaké plastové desky před stěnu kurníku - nedávat. Škvíra mezi deskou a stěnou je přesně to bydlení pro čmeldy.
Plíseň je špatně vždycky, tu by mělo eliminovat řádné větrání, udržování sucha a minimální tepelné rozdíly mezi vnějškem a vnitřkem (kondenzace).