Aktuálně: 2 663 inzerátů263 479 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 25.03.2025, 12:13:48 xxx.xxx.198.226

Já jsem dost umírala po tom víkendu. Ale večerní jóga mi docela dost pomohla! I když jsem byla v pondělí polomrtvá, u koní mě to trochu probralo, no a na jógu jsem pak byla celkem psychicky v pohodě, a kupodivu i po tom víkendu po běhání s koněm celkem rozhýbaná. Samotnou mě to překvapilo. Nebo že by to bylo tím cvičením? Tomu úplně nevěřím 🙂 Ale každopádně jsem vděčná 🙏 Normálně jsem z takového víkendového zápřahu hotová další tři dny…

Včera jsem si zkusila spát na té nové matraci posílené o molitanovou podložku (podložku mezi mě a matraci), kterou doporučila fyzio. Protože mě začala bolet záda při spaní už i na těch starých matracích. A světe div se, záda nebolela 🙂 To jsem ráda, budu to tedy střídat, vždycky když mě začnou bolet záda na jedné straně postele, šoupnu se na druhou 😀

lesnizinko, pro vás asi lepší ty fotovoltaické, když u vás skoro neprší 🙂

U nás dneska báječný slejvák, z toho mám radost, a zítra a pozítří by snad také mělo něco malého spadnout, tak to  by bylo boží, neb vláhu potřebujeme jako sůl.

Buggyra
Buggyra 25.03.2025, 12:08:16 xxx.xxx.198.226

Horsano, moc blahopřeji k dalšímu zrzkovi! Ať jste všichni zdraví a spokojení 🙂

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 14:55:50 xxx.xxx.198.226

Taky bych tomu neřekla obětování - naopak při své nespolečenskosti si říkám, “co bych vlastně dělala, nemít na starosti koně?” 😀 No asi bych měla psa (dítě) nebo dva nebo čtyři (děti), lítala s nimi po nějakých akcích, abych taky vylezla “mezi lidi”, peníze bych stejně neměla (já si vždycky najdu vokno, kterým je vyhodím…) a vyšlo by to nastejno 🙂

Bydlela bych pořád tam, kde bydlím, protože bydlím v paneláku, a považuji to za geniální vynález, navíc bydlím v nejúžasnější krajině, takže to bych neměnila.

U čeho jsem se zasekla, že fakt ne, tak to je mít sama koně “doma” na vlastní triko, být na to sama, nemoct se s nikým vystřídat - do toho nejdu, to vím, že je nad moji ochotu se uskromnit, resp. v případě nemoci se skutečně obětovat.

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 12:38:05 xxx.xxx.198.226

Asi by i zajeli, ale ledviny jsou už obě zamluvené. Prachy až na prvním místě. Na vlastnictví koně jsem fakt chudá… Snad dopadne dotace a nějaký šušeň nám kraj hodí, protože to by dost pomohlo.

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 11:09:00 xxx.xxx.198.226

U nás už prodej sadbových skoro končí, musím se zeptat příbuzenstva, cože to chtějí za odrůdy… aby mi to nevyprodali…

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 10:56:17 xxx.xxx.198.226

Máte to hezké 🙂 Já budu muset tak nejpozději za 14 dní nakoupit kvetoucí zeleň ve velkém, jako dekorace k překážkám na závody 🙂

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 10:51:46 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 24.03.2025, 10:02:30

No jasně, ale mně musí stačit, co mám…

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 09:20:07 xxx.xxx.198.226

Ono je to hodně politické téma, v Politice tím neustále provokuju, že tam mluvím o Green Dealu a ekologii a podobně, tak bych nerada, aby se to přelilo sem 🙂 To jsem si s těmi diamanty jen tak zažertovala, ale jako by nic 🙂

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 09:17:28 xxx.xxx.198.226

Ono to pásmo poblíž ohniska bývá nějak přísnější, třeba stopli veškerou přepravu všeho právě kolem toho ohniska…?

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 08:31:56 xxx.xxx.198.226

Tyvoe vám kvůli tomu stopli koňské akce?! To je teda magořina… Doufám, že podobná vtipnost dojde k nám…

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 08:17:07 xxx.xxx.198.226

Energetické využití těch vrtulí mi dává určitě smysl, jen teda ještě vychytat tu bilanci CO2 - mohli by k tomu jako přidruženou výrobu třeba vyrábět diamanty 😀

Třeba by přebytky té energie z větrníků šly využívat na lisování uhlíku - a pak by se tím daly rekultivovat vytěžené prostory nebo vysypávat dlouhodobá úložiště jaderného odpadu (sloužilo by jako grafitové tyče 😀)

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 07:53:51 xxx.xxx.198.226

Díky, uvidíme, jestli něco fyzio najde, tentokrát to není ta dornovkářka, co nám jezdí na plnokrevníka, ale jiná fyzio, o jejíž odborných znalostech mám vyšší mínění (dornovkářka není koňák, tahle fyzio rozumí nejen pohyb. aparátu, ale taky kopytům..), tak snad něco vyřešíme.

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 07:33:36 xxx.xxx.198.226

Jestli ten “blbej” zůstane blbej (rozuměj nemocnej), nic jiného než přikoupit dalšího tahouna nám nezbude, protože máti jeden poník neutáhne 😀 Ostatně mě už skoro taky ne…

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 07:27:18 xxx.xxx.198.226

Sago, brzké uzdravení přeji. Teď to lítá, jak ty teploty skáčou nahoru dolů, hodně lidí teď trpí… no nejen lidí.

Musíte na půdu pořídit takový pluh (desku), který umístíte za řádku sena, které si mají koně dávkovat, koním dolů spustit od pluhu lano, koně si potáhnou za lano, posunou pluh za řádkou sena, kousek řádky sena spadne do sítě, koně můžou debužírovat 🙂

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 07:23:02 xxx.xxx.198.226

Mně by z kondice poníků až tak mdlo nebylo, kdyby ten jeden od Nového roku nemarodil. Prostě je divnej, bolí ho chodit, kdyby to neměl od doby, kdy tady ještě hřebec nebyl, tak bych řekla, že mu skočil hřebec na záda a prostě mu hnul třeba s křížem nebo tak (fyzio je objednaná na středu…). Od kopyt to není, mezitím dvakrát strouhaný, bez změny. Hrozně rychle mu to roste, jak se nehýbe ☹️ A samozřejmě jeho kondici ten nepohyb a vystávání u hromádek sena nijak nepomáhá ☹️ Takže… hladomorna jako první pomoc je jasná volba. Ráda bych ho taky oholila… ale není čím. Ten druhý je čilý, pohyblivý a veselý. Ale hubnout bude taky. A dost možná k nim přibude ten stařík, který je také blahobytný, ale veliký, tak stejná nadváha u něj jako u shetlandů mi vrásky zrovna nedělá. Ale prý ho tam máti hodí, aby na něj nenaskakoval ten hřebec, to je dobře, to mi nevadí, pony gang půjde na odtučňovačku komplet 🙂

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 06:57:59 xxx.xxx.198.226

lesnizinko: Když my cvičíme takovou hodně klidovou jógu, když už posilování, tak na výdrž, ale je tam toho málo, hlavně protahujeme a mobilizujeme. Je to taková začátečnická jóga a u toho taky zůstane. Hodina dvakrát týdně. To není nic. 

To o víkendu jsem do toho šlápla víc, považte: 

- vyčištěný poslední zvýšený záhon od jahod, jahodníky očištěny a přesazeny na políčko, něco do netkanky, něco podél netkanky, kde budu mít chodníček 
- bedna od zv. záhonu vyspravena zbytky prken, doplněna dvěma kolečky hlíny z krtinců a připravena pro sadbu poslední cibule - snad vystačí na zasazení celé a nezbude nic, co bych musela dávat na políčko :-) 
- já ve čtvrtek byla na pile, naházela asi metr krychlový pilin a půl balíku prken, prkna jsem pak vozila a podávala chlapcům na přístřešek pro koně 
- zasazené modřence, které se mi z bedýnky z podzima vysypaly mimo a teď klíčily u kočáru pod přístřeškem na koberci :-D 
- bagr mi na zahrádce vyryl asi desetiletou třešeň, na lžíci převezl do výběhu, kde mi vyrýpnul díru a třešeň jsme tam zasadili, ta bude sloužit do budoucna jako kůl k ohradě. Trochu hlíny přihrnul, ale jinak mi odvezl pouze půl lžíce hlíny na kopeček, co máme cvičný pro koně, kde to vyhodil a čeká mě to tam srovnat. Zbytek hlíny k třešní jsem musela přeházet lopatou, byla toho asi dvě kolečka. Taky než jsem to zaházela, přivezla jsem na káře 100 l vody a prolila jsem to té třešni, bude tam mít dost sucho.... budu muset pravidelně zalévat, než se chytí. 
- po výběhu jsem posbírala pytel odpadků a odvezla do kontejneru 
- posbírány všechny zbytky dřeva po přístřešku pro koně, nastrkané do krabic a odvezené na chatičku na topení v kamnech 
- jámu po třešni na chatičce naštěstí zaházel příbuzný, to jsem nemusela :-D 
- sousedi v paneláku o víkendu vyklízeli a vozili na skládku, tak jsem jim uzmula plechovou vaničku pro koně :-P 
- naplnila dva třicetilitrové barýlky hnojem pro šéfa v práci 
- strašné množství jsem toho pouklízela, posbírala, pohrabala, přeskládala, aby to bylo koukatelné 
- slepicím jsem rozebrala kousek ohrádky, co čněl do prostoru, smotala a uklidila dvě sítě, aby se neničily, a psychicky se chystám na vyprošťování obří sítě proti ptákům, kterou tam mám rozloženou od loňského jara (ehm, rozloženou je silné slovo), která doznala škod působením UV, takže se rozpadá, a musím ji vymotat z plotu, dřevin, sloupků a provázků a vyhodit.... 
- povedlo se mi vymyslet, aby myši nemohly slepicím na pšenku, takže teď mají slípky pšenku v misce umístěné na kyblíku, na který myši nevyšplhají. Ptáci mi nevadí, ale krmit myši fakt nepotřebuju 
- instalovala jsem konečně živochytku na myši, vložila do ní namočenou pšenku i kousky koniny, tak snad se myškám bude líbit :-) 
- jo a ještě v neděli ráno přišla jedna holčička, tak jsem stihla jednu tréninkovou lekci s koníkem

V sobotu jsme byli na jídle v hospodě, ale v neděli jsem si vzala věci do výběhu, nahodila stolní gril a uvařila čaj, fazole s kukuřicí a vídeňské párky, ušlo to :-) Přitom jsem umyla všechno nádobí, co používáme na závody, přebrala potřeby na vaření nápojů (čaj, kafe...), vysypala, co okousaly myši (!) a vydrbala tašku, ve které to bylo. No a uložila do plechové bedny, do které myši nemohou. Nechápu, kdo to dal do skříně v plátěné tašce, jako pozvánku pro ty hlodavce.... 

lesnizinko, proč tu zeminu ze skleníku nevezmete, nevyhážete (neodvezete) a nenavezete tam komplet nějaký normální substrát? To se s tím takhle patcháte každý rok, to je šílené. Venku to aspoň jde strojmo, ale ve skleníku že bych se na to.... A to je zrovna něco, co by mohli bezeškodně spáchat brigádníci, kde je jim konec? 

Dájo, co se větrníků týče, řekla bych jim jasně, proč ne, ale k tomu nám tady postavíte úložiště té energie, a to tak, aby to sbíralo přebytky proudu a naopak ho to dodávalo, když vítr foukat nebude. Šup šup :-D

Buggyra
Buggyra 24.03.2025, 06:06:00 xxx.xxx.198.226

Tak mi přes víkend řemeslníci postavili chatičku pro poníky. Teda chatičku… hangár je to. Vnitřní prostor 4x2,7 m, ale na výšku je to třímetrové, hrozně to trčí… no nic. 

Byla to vznesená podmínka, aby šli shetlandi na hladomornu, aby měli na hladomorně přístřešek, tak mají. Očekávám, že dnešním dnem budou umístěni samostatně a bude jim stopnut přísun sena, zejména toho jemného se semínky, která tak rádi vyzobávají. Budou dostávat vyprášená stébla, každý dvě hrstičky denně. A kdo ví, jestli to nebudu strkat do sítí.

Jo vlastně druhá podmínka je, že podél cesty u výběhu pro velké instaluji ohradník, tak asi ještě dneska né… ☹️ Ohradník jsem o víkendu nestihla.

Buggyra
Buggyra 21.03.2025, 14:48:14 xxx.xxx.198.226

No právě že jsem si toho nedávno někde všimla, těch nabídek ZOO. A cenově, no on ten kvalitní fonendoskop si tak představuji, že by se tomu klidně mohl blížit - ale to se přiznám, že vůbec netuším.

Buggyra
Buggyra 21.03.2025, 14:46:52 xxx.xxx.198.226

Mi jedou ve čtvrtek veterinář-zubař a kopytář ke koním, tož jsem zvědavá, co mi povědí. Hříbata jsou přerostlá, páč si na to netroufám, ale už se to blíží, tak to ještě těch pár dní vydrží, a chlapci mi řeknou, co a jak, abych něco nezmrvila v budoucnu. No a na akci první víkend v dubnu budou mít aspoň kopyta v richtiku. Dovezou mi bonharen pro plnokrevníka a píchnou první dávku, na to se docela těším, plnokrevník teď premává pěkně, nechodí už úplně rovně (jakože trvale, už asi dva roky…), tak jsem zvědavá, jestli to s tím pohybem něco udělá (ale hádám ne, prostě je křivej, a já jsem se jen naučila to vidět…). Ale snad jako prevence přes sezonu… 🙏

Černej už měl na hlavě nějakou uzdečku s roubíkovým udidlem, co jsem zbastlila a domácky si tak odhadla, že by to mohlo být oukej, na soustředění mi to posoudí lidi s víc zkušenostmi, no ale hlavně to měl v hubě zatím asi třikrát a já mám bobky, až to poprvé vezmu do ruky (budu tak max trénovat snížení hlavy na tlak, ale…), protože on je hrozně vyjevenej ze všeho a na všechno reaguje prostorově náročně (uskočí, vyskočí, odběhne, celej se vykroutí nebo otočí na obrtlíku…). Poníkům jsem dala dečku a obřišník a příště když jsem to na ně dávala, tak jako by se nechumelilo, a hlavně “kde je kokino, za tohle se dostává kokino”. Tenhle měl na sobě obřišník desetkrát a kdykoli k tomu boku přiblížím ruku, bok je najednou o tři metry jinde 😀 Ale kokino si taky vezme, to jo. Za to jsem dost vděčná, protože kdyby tuhnul komplet a byl tak v nervu, že by si ani nevzal, tak já nevím, co bych dělala…

Ale zase na druhou stranu posledně jsem ho nauzdila rovnou udidlo do huby, jako by se uzdil denně, začínala jsem ho navykat tak, že jsem mu hodila nátylník s čelenkou na uši a udidlo jsem měla zapnuté v jedné lícnici a do huby jsem mu ho vložila ze strany, když měl nátylník na hlavě (a zapnula do druhé lícnice). Tak to bylo pro mě překvapení, že posledně si to udidlo vzal jak profík a normálně jsem mu natáhla uzdečku přes uši (to zná od ohlávky teda… ale že si vzal to udidlo a neuhýbal mu, neplival ho, neocitnul se najednou o deset metrů jinde, v jiném výběhu, jiném hospodářství a jiném státě….). No tak pomaličku polehoučku. Snad na soustředění, je to jen trénink, nebudou trvat na tom, že mám hřebce vodit přísně za udidlo… no a snad bude hodnej! (bude, on je jen takový vyplašenec) No a musím natrénovat do vozíku, jenže to bych ten vozík musela mít zpátky ze servisu… že. Nakonec s druhým ročním hříbětem, který je suverén, vozíkem jezdí jako profík, a na udidle se vodit nemusí, pojede ten funkční poník, protože černýho nenaložíme, a bude klid 😀 To jsou nervy…