Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 07.12.2023, 09:18:56
Drůbež nevadí. Veterinář v úterý odpoledne změnil podmínky. Nově tedy každý vystavený hrabavý kus musí mít platné virologické vyšetření. Vzhledem k tomu, že se to týká více než 4 tisíc zvířat a několika stovek vystavovatelů, už není čas stovky chovatelů obeznámit, obvolat, obepsat a vysvětlit. Laboratoře na vyhodnocení 4 tisíc vzorků potřebují mnohem více času, něco to stojí a tak dále.
U nás se uhynulí jeřábi považovali za "slabší jedince uvízlé v bahně vypuštěných rybníků" a nebyli testováni.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.12.2023, 21:21:06
Neexistují autosexingová plemena, existují autosexingové rázy. Žíhaný ráz rozlišíte se 100% jistotou hned po vylíhnutí (amrox, vlaška, la fléche aj.). Zrovna tak (100%) rázy z něj vzniklé - rodobarvý a stříbrně rodobarvý ráz, bez ohledu na plemeno (vlaška, bielefeldka, rýnská slepice aj.). Mají odlišitelnost i v cz názvu - rodo-barvý.
S téměř 100% jistotou poznáte přírodní rázy. Je jedno, jestli pozorujete a třídíte malé araukany, velsumky nebo vlašky.
V listopadu začali nejen v Maďarsku hromadně hynout migrující jeřábi. Nejdříve 10 tisíc zvířat, pak 20 tisíc, na začátku tohoto týdne bylo napočítáno na 30 tisíc uhynulých jeřábů popelavých. Maďarsko má aktuálně na 40 ohnisek.
Z tohoto důvodu byla včera zrušena Národní výstava v Erfurtu (15-18.12.), část drůbež. Holubi zůstávají. Zrušeny jsou i některé menší výstavy v DE a Rakousku.
Do Lipska (1.-3.12. 2023) je tentokrát přihlášen jen zlomek počtu Vlašek, na který jsme byli zvyklí v dobách před pandemiemi. (čínský laboratorní únik + aviární influenza) Výstava Lipsia se tedy letos sama presentuje jako “holubí show”.
Aby ne - holubů bude vystaveno 21.062 ks a drůbeže jen 631 ks. Z toho Vlašky velké v počtu 45 kusů v 5 rázech, zdrobnělé 21 ks ve dvou barevných rázech. Z toho 13 zvířat prodejných, v cenách 40-80 Eur za zvíře.
Z největší pravidelné výstavy drůbeže na světě se stala “lokální show”. Vlašek v Lipsku běžně bývalo 500-900 ks, letos 66 kusů. Po loňském masakru, kdy veterinář zrušil už postavenou výstavu těsně před navážením zvířat, musíme doufat, že tento i roky příští už budou v zaběhlém rytmu. Výstava se už staví. Hodně štěstí.
Tuto sobotu 25.11. Speciální výstava Vlašek Želčany 15 (starší stavení na návsi není nijak značeno) 332 04 (u Plzně) 8.00 - 16.00 Přihlášeno 130 velkých i zdrobnělých Vlašek, kolekce i jednotlivci, další nepřihlášená zvířata k prodeji. Želčany leží na silnici I/20 (E 49) Plzeň - České Budějovice, cca 15 km od Plzně.
To jsou oficiální zkratky. Pokud to opravdu někde bylo u slepic, pak to je něčí vlastní tvorba a KO by MOHLY být třeba Kočinky, HD třeba Hedvábničky. Oboje ale mají ofizkratku jinou (KČ, HE).
Baví mě, když si i v půlce listopadu můžu utrhnout čerstvé ovoce přímo ze stromu. Pozdní klon mirabelky jsem před lety našel v jednom opuštěném stavení tady v sudetech. Leželo asi 15 cm sněhu a já šel pro větvičky na adventní věnec. V bílém sněhu se na stromě vyjímaly žluté kuličky. Myslel jsem, že budou přemrzlé. Nebyly. Další podzim tam byly zase - spousta, tak jsme udělali marmeládu, která si nezadá s meruňkovou, je skvělá třeba na slepování lineckého. Odkopnul jsem si dva výmladky z kořenů. Jeden se neujal a druhý už mi plodí na zahradě. Teď sbírám poslední kousky. Na jaře v době jejich květu mrzlo, nečekal jsem zázraky, pak největší sucho z celé země - a přesto jich je zase i letos na několik košů. Jsme 650 m n.m. Mirabelky se krom marmelády a kompotů dají jíst i jen tak. Jdou krásně od pecky, nejsou příliš sladké.
Začervena je každá drůbež. Určité začervení je nedílnou součástí traktu venkovních zvířat. I právě odčervená drůbež má při laboratorním rozboru trusu pozitivní nálezy, na jednu-dvě hvězdičky (nízký výskyt).
Záleží na prostředí, kondici a odolnosti jedinců. Při odčervování je vhodné znát parazita a odčervovat cíleně proti němu - žádný přípravek nezasáhne celé spektrum parazitů. Tolik k těm “parazitůprostým chovům”.
Česnek může drůbež částečně odčervit, vypuzuje např. škrkavky. Vypuzuje je ale živé, takže je slepice mohou znovusezobnout.
Obvykle se jedna celá prolisovaná palice česneku přes noc louhuje v 8 L vody a ráno se podá drůbeži k pití.
Nebo si můžete koupit hotový preparát - Knoblamin (byť pro holuby) a drůbeži ho podávat podle návodu, plus jsou na odkazu popsány další přínosy česneku.
Když jsme u těch šípků - máma chtěla ještě misku pro babičku, tak jsem jednu udělal. Takovou codůmdalkovou. Samozřejmě musela projít bedlivou výstupní kontrolou. Růže ´Complicata´ je na šípky ideální.